Cașcavalul este unul dintre alimentele care se pot falsifica foarte ușor. Preparatul este prezent adesea în casele românilor, dar puțini pot să își dea seama dacă au în frigider un produs de calitate sau nu.
Un cașcaval de bună calitate ar trebui să aibă o culoare uniformă și să arate compact și bine format. De asemenea, acesta ar trebui să aibă un miros plăcut, caracteristic, fără a fi prea puternic sau a avea miros de mucegai sau acru.
Mai mult, acest produs lactat ar trebui să fie ferm și să aibă o textură uniformă, fără zone moi sau sfărâmicioase. Poți să-l presezi ușor pentru a vedea dacă este dens și compact.
În momentul în care alegi acest preparat de pe rafturile magazinelor, verifică proveniența cașcavalului și dacă a fost produs în conformitate cu standardele de igienă și calitate. Optează pentru produse de la producători de încredere sau branduri recunoscute.
Din fericire, există câteva metode care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă produsul pe care l-am cumpărat este autentic sau nu. Primul pas este umplerea unui pahar cu apă fierbinte și introducerea unei felii de cașcaval pentru 30 de secunde.
Cu ajutorul degetelor, se întinde bucata de cașcaval. Dacă aceasta se rupe și nu este elastică, cașcavalul este fals, realizat din imitații de lapte, ulei de palmier și arome periculoase, conform Antena 3.
Pentru cea de-a doua metodă, este nevoie de o bucată de cașcaval care a stat cel puțin 10 minute la temperatura camerei. Cu ajutorul mâinilor, se îndoaie felia de cașcaval la 90 de grade. Dacă nu este flexibilă și se rupe ușor, cașcavalul nu este unul autentic.
Vă recomandăm să citiți și: