Nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce mâncarea japoneză, în special Sushi, este benefică pentru sănătate și indicată pentru cei care nu vor să se îngrașe.
Într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook, Bilic detaliază motivele pentru care ingrediente precum sosul de soia, ridichea murată și wasabi sunt utilizate împreună cu acest fel de mâncare.
„Toată lumea este de acord, mâncarea japoneză e sănătoasă. Dar ce înseamnă mâncare japoneză? Primul preparat care ne vine în minte este Sushi. Ingredientele sunt foarte simple – orez fiert modelat sub forma unor grămăjoare mici, peste care se pune o bucățică de pește crud (somon, ton, doradă), creveți sau alte fructe de mare. Tot produse tradiționale japoneze sunt rulourile de orez numite Maki sau Sashimi, adică feliuțele subțiri de pește crud – de data asta fără nicio urmă de carbohidrați”, explică Bilic.
Nutriționistul subliniază importanța acestor ingrediente nu doar pentru gust, dar și pentru siguranța alimentară.
„Pentru siguranța alimentară se folosește sos de soia, ridiche murată și wasabi (pastă de hrean) care împiedică multiplicarea bacteriană, dar au și rolul de a ‘marina’ proteinele din pește datorită sării și acidității. Orezul are în primul rând rol hrănitor – conține amidon cu absorție lentă, deci satură și ține de foame”, a explicat sursa citată.
Bilic evidențiază și avantajele orezului consumat rece, care are rol prebiotic și nu conține gluten.
„Un alt avantaj este că orezul nu are gluten iar grăsimea este aproape inexistentă în orice preparat tip Sushi. Atenție, Sushi este dietetic, dar asta nu înseamnă că nu are calorii! Platoul format din Sushi și Maki are 440 g și 600 calorii, în schimb platoul cu Sashimi de somon are 150 g și 260 calorii. Diferența dintre ele o face, bineînțeles, orezul”.
Chiar și cu aceste calorii, Bilic afirmă că Sushi este un aliment simplu și sigur pentru siluetă, deoarece nu conține grăsimi ascunse, nu este gătit/prăjit și nu are sosuri cu amidon și glutamat. Pasta de wasabi, de asemenea, accelerează circulația și metabolismul, având multiple virtuți medicinale.
„Wasabi sau hreanul japonez este o rădăcinoasă care are multiple virtuți medicinale. Deși este un condiment, nu un aliment, efectele lui benefice se manifestă chiar dacă e consumat în doze mici: efect antimicrobian, efect anti-inflamator la nivel articular și intestinal, antiseptic natural, și stimulant digestiv”, spune nutriționista.
Mihaela Bilic încheie prin a încuraja consumul de wasabi și Sushi, disponibile proaspăt în supermarketuri și restaurante.
„Sper că v-am dat suficiente motive să includeți wasabi în alimentația voastră, simplu sau diluat în sos de soia. Cât despre Sushi, îl găsim proaspăt preparat în supermarket și la restaurante… o alternativă sănătoasă de consumat în loc de fast-food, paste și pizza”, conchide Bilic.