Legumele congelate, mai bogate în vitamina C decât cele proaspete. Explicația nutriționistei Mihaelei Bilic
Un studiu recent aduce în atenție o informație surprinzătoare: legumele congelate conțin de patru ori mai multă vitamina C decât cele proaspete.
Afirmația este susținută de medicul nutriționist Mihaela Bilic, care explică de ce legumele congelate nu ar trebui să fie considerate inferioare celor proaspete.
În mod tradițional, legumele congelate au fost percepute ca fiind de calitate inferioară. Însă, conform studiilor, această percepție este una eronată. Mihaela Bilic explică faptul că unul dintre motivele pentru care legumele congelate sunt superioare din punct de vedere nutrițional este procesul prin care sunt tratate imediat după recoltare.
Mihaela Bilic: „Aș pune mai întâi pe listă vinetele”
Conform sursei citate, „este mai ușor cu legumele congelate. Sunt deja spălate, sunt deja curățate și, foarte important, sunt puse la congelator aproape de locul culesului”.
Un alt avantaj major al legumelor congelate este legat de conservarea vitaminelor și mineralelor. Marii producători de legume congelate au un interes economic să evite cheltuielile suplimentare pe transport și depozitare. Astfel, legumele sunt congelate imediat după ce sunt recoltate, în timp ce legumele proaspete din supermarketuri pot petrece zile întregi în depozite sau pe rafturi, pierzându-și o parte din valoarea nutritivă.
Chiar dacă toamna este sezonul în care piețele sunt pline de legume proaspete, nutriționistul recomandă să nu uităm de obiceiul vechi de a congela legume pentru sezonul rece. Mihaela Bilic sugerează că primele legume pe care ar trebui să le congelăm sunt vinetele, fiind o sursă importantă de vitamine și minerale.
Vă recomandăm să citiți și: