Reţeta fabuloasă de SALATĂ DE VINETE a lui Radu Anton Roman / „E șocant de gustoasă”

Publicat: 11 07. 2024, 14:56
Reţeta fabuloasă de salata de vinete a lui Radu Anton Roman

Deosebit de gustoasă, ușor de preparat și savurată cu plăcere în orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele românilor.

Cu maioneză sau fără, această delicatesă tradițională a fost elogiată de regretatul gastronom Radu Anton Român în lucrarea sa de referință, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

„Șocant de gustoasă, salatA de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna”, scria Radu Anton Român, citat de Realitatea.net.

Adusă în Europa de arabi, vânăta a devenit una dintre cele mai importante legume ale sfârșitului verii în România și o vedetă omniprezentă a „borcaniadei” de toamnă. Printre preparatele preferate se numără vinetele tocate la congelator, vinetele sărate la borcan, salata de vinete și zacusca, vinetele împănate în suc de roșii sau în ulei.

Cum se face salata de vinete. Rețeta lui Radu Anton Român

Ingrediente:

  • 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
  • 1 pahar untdelemn
  • 1 ceapă roșie, mare
  • 1 lingură oțet de mere
  • 2 roșii coapte
  • Sare, piper

Mod de Preparare:

  1. Coacerea vinetelor: Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părțile, până se înmoaie. Se curăță imediat de cojile arse, se sărează și se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puțin un ceas.
  2. Prepararea cepei: Se toacă mărunt ceapa, se spală rapid într-un șuvoi de apă rece (pentru a-i scoate amăreala oxidată) și se scurge bine. Se amestecă ceapa cu oțetul.
  3. Tocarea vinetelor: Se toacă vinetele până se obține o pastă, apoi pasta se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se întărește și devine spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oțet și, dacă mai este necesar, piper.
  4. Ornarea: Se ornează cu felii de roșii.

Salata de vinete. Secretele lui Radu Anton Român

  • Se pot adăuga 1-2 linguri de smântână și 3-5 căței de usturoi pisat.
  • Vinetele scurse și tocate pot fi gătite și cu maioneză.

Rețetă de Maioneză:

  • 2 gălbenușuri de ou
  • 200 ml untdelemn
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 vârf de linguriță piper măcinat
  • 1 lingură smântână de frișcă
  • 3 căței de usturoi

După ce vinetele au fost curățate, se amestecă cu această maioneză.