Rețeta pentru cea mai delicioasă salată de vinete. SECRETUL lui Chef Florin Dumitrescu / „O pregătesc în cantități industriale”
Chef Florin Dumitrescu împărtășește rețeta sa de salată de vinete, una dintre vedetele verii pe orice masă, fie că este vorba de întruniri de familie sau ieşiri la restaurant.
Celebrul bucătar își amintește cu drag cum pregătea zilnic 30-40 kg de vinete și a dezvăluit secretul unei salate de vinete perfecte.
„La începutul meseriei de bucătar am avut o perioadă în care făceam 30-40 kg de vinete zilnic. Le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și le serveam alături de roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”, își amintește Chef Florin.
Salată de vinete. Rețeta lui Chef Florin Dumitrescu
Ingrediente (pentru 6 porții)
- 2 kg vinete
- Sare (după gust)
- Piper (după gust)
- 3 cepe (tocate mărunt)
- 450 ml ulei de floarea soarelui
Pregătire
- Coacerea Vinetelor: Vinetele se spală bine și se șterg cu un prosop uscat. Se încinge grătarul, fie pe cărbuni, fie cel de pe aragaz, și se așează vinetele. Se întorc de pe o parte pe alta evitând să se ardă. Când încep să pocnească și să elimine apă, trebuie întoarse sau verificate dacă sunt gata.
- Curățarea și Scursul: După ce sunt coapte, se curăță bine de coajă și se lasă la scurs într-un vas de plastic sau de lemn. Contactul cu metalul trebuie evitat pentru a preveni oxidarea. Vinetele se lasă la scurs până când nu mai au apă, deoarece vinetele nescurse vor fi foarte iuți și amare.
- Tocarea Vinetelor: Odată scurse, vinetele se toacă mărunt cu ajutorul unui satâr de lemn, pe un tocător de lemn sau plastic. Acesta este momentul în care se poate verifica dacă vinetele sunt scurse corespunzător.
- Amestecarea cu Ceapă: Ceapa tocată mărunt se adaugă la vinete. Chef Florin recomandă să tăiați ceapa manual, fără să folosiți blenderul sau alte aparate, pentru a evita ca ceapa să lase apă.
- Emulsionarea: Se amestecă bine vinetele și ceapa cu o lingură de lemn, adăugând ulei de floarea soarelui în fir subțire, similar procesului de emulsionare folosit la maioneză. Vinetele și ceapa vor încorpora uleiul și se vor umfla datorită aerului.
- Asezonarea: Se adaugă sare și piper după gust.
„Aceasta este salata de vinete pe care ador să o gătesc vara. O pregătesc în cantități industriale, dar promit să o împart mereu cu cei dragi și, de ce nu, cu vecinii!” a declarat Chef Florin Dumitrescu, citat de Romania Tv.