Prima pagină » Regim Alimentar » Cafeaua pe care o bei dimineața ar putea avea peste jumătate de MILION de ani! Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință

Cafeaua pe care o bei dimineața ar putea avea peste jumătate de MILION de ani! Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință

Cafeaua pe care o bei dimineața ar putea avea peste jumătate de MILION de ani! Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință

Folosind gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au construit un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscută de iubitorii de cafea ca „arabica”.

Cercetătorii, sperând să afle mai multe despre plante pentru a le proteja mai bine de dăunători și schimbările climatice, au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600.000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea, scrie AP.

„Cu alte cuvinte, înainte de orice intervenție din partea omului”, a spus Victor Albert, biolog la Universitatea din Buffalo, care a condus studiul.

Aceste plante sălbatice de cafea își au originea în Etiopia, dar se crede că au fost pentru prima dată prăjite și preparate în Yemen, începând cu anii 1400. În anii 1600, călugărul indian Baba Budan ar fi adus clandestin șapte boabe de cafea crude înapoi în patria sa din Yemen, punând bazele preluării globale a cafelei.

Cafeaua Arabica, apreciată pentru aroma sa relativ dulce, reprezintă acum 60% – 70% din piața globală a cafelei și este preparată de mărci precum Starbucks, Tim Horton’s și Dunkin’. Restul este robusta, o cafea mai tare și mai amară făcută de la unul dintre părinții arabicii, Coffea canephora.

Studiul a fost publicat luni în revista Nature Genetics. Cercetătorii de la Nestlé, care deține mai multe mărci de cafea, au contribuit la studiu.

Importanța acestui nou studiu

Populația plantei arabica a fluctuat de-a lungul a mii de ani înainte ca oamenii să înceapă să o cultive, înflorind în perioadele calde și umede și suferind în perioadele uscate. Aceste vremuri au creat așa-numitele blocaje ale populației, când doar un număr mic de plante similare genetic au supraviețuit.

Astăzi, acest lucru face plantele de cafea arabica mai vulnerabile la boli precum rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de miliarde de dolari în fiecare an. Cercetătorii au explorat alcătuirea unui soi arabica care este rezistent la rugina frunzelor de cafea, evidențiind secțiuni din codul său genetic care ar putea ajuta la protejarea plantei.

Studiul clarifică modul în care a apărut arabica și evidențiază indicii care ar putea ajuta la protejarea recoltei, a declarat Fabian Echeverria, consilier al Centrului pentru Cercetare și Educație a Cafelei de la Universitatea Texas A&M, care nu a fost implicat în cercetare.

Explorarea trecutului și prezentului arabicei ar putea oferi o perspectivă asupra menținerii plantelor de cafea sănătoase și a cănilor de cafea pline.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele