Franco Berrino, fost director al Departamentului de Medicină Preventivă de la Institutul Național al Tumorilor din Milano, și-a dedicat viața promovării alimentației sănătoase.
Retras acum într-o mănăstire de călugări franciscani din Toscana, Berrino a fondat un centru de sănătate unde ajută persoanele supraponderale să slăbească fără diete drastice.
Iată cele șapte alimente pe care le evită și recomandă tuturor celor care vor să slăbească pe cale naturală să le excludă din dieta lor, potrivit Corriere della Sera.
Produsele din făină albă reduc aportul de fibre și afectează negativ flora intestinală. Lipsa diversității microbiene este asociată cu numeroase boli, inclusiv colita ulceroasă și bolile degenerative.
Berrino recomandă alimente integrale, bogate în fibre, pentru a menține o floră intestinală sănătoasă.
Aceste băuturi, inclusiv cele etichetate ca „fără zahăr”, sunt de evitat.
Un studiu francez a legat consumul de suc de fructe din concentrat de un risc crescut de cancer. Îndulcitorii din băuturile fără zahăr pot crește riscul de diabet prin stimularea absorbției glucozei în sânge.
Berrino recomandă brânzeturile proaspete, în special de oaie sau de capră, evitând lactatele învechite și bogate în grăsimi.
Mâncarea care conține conservanți și arome artificiale, cum ar fi unele salamuri și snacks-uri industriale, crește riscul de cancer, diabet și boli metabolice.
Consumul redus al acestor produse este esențial pentru o sănătate bună.
Salamurile, cremwurștii și alte tipuri de carne procesată sunt asociate cu un risc mai mare de tumori intestinale.
Recomandările europene sugerează evitarea cărnii conservate și limitarea consumului de carne roșie.
Zahărul rafinat trebuie înlocuit treptat cu alternative mai sănătoase, precum condimente, fructe proaspete sau uscate. Este important să reducerea consumul de zahăr în ceai sau cafea și să optezi pentru zahăr integral dacă este necesar.
Consumul de sare trebuie redus la minim. Gomasio, un condiment macrobiotic din semințe de susan și puțină sare, este o alternativă bună. Înlocuirea sării cu condimente și ierburi aromatice este recomandată.