Alimentele care stimulează creierul îți pot reduce riscul de Alzheimer, demență, depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală. Medicul Vlad Ciurea dezvăluie care este produsul de pe masa de Paște care ne ajută la nivel neuronal.
Data viitoare când organizezi o masă festivă, nu uita să pui și acest preparat pe listă!
Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg, a dezvăluit recent că un anumit produs ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună.
„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută.
Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier. Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie”, a spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, într-un interviu televizat, citat de Spy News.
Iată, așadar, că un anumit produs consumat în special de sărbători, inclusiv de Paște, ne ajută să fim mai „inteligenți”. Cacaua este folosită în prepararea cozonacului de Paște, așa că, pe lângă gustul absolut delicios al acestui preparat, el vine la pachet și cu beneficii neștiute pentru sănătatea creierului nostru!
Medicul Vlad Ciurea spune că, de sărbători, „cumpătarea este cheia”.
„Cumpătarea este o virtute. Nu o spun eu, o spun textele religioase și filozofii din toate timpurile – de la grecii antici, la sfinții părinți creștini sau la budiști și filozofi din orient. Medicii și psihologii sunt de aceeași părere. “Cumpătarea creștină” este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsură în toate faptele vieții sale. Inclusiv în mâncare și băutură”, susține reputatul doctor.
„«Bombele» alimentare ne afectează puternic sănătatea. Meniul tradițional de Paște este plin de proteină animală, drobul care se gătește din organe de miel este bogat în acid uric. Urmează ouăle – dar, atenție, trebuie consumate cu multă moderație, întrucât ficatul nostru obosit nu le poate digera în liniște! Cozonacul sau pasca sunt încărcate de lipide și carbohidrați. De aceea, este bine ca acestea să fie consumate fie înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, dar nu asociate acesteia! La desert sunt mai potrivite fructele. Alcoolul în exces este și acesta periculos, așa că un pahar-două de vin reprezintă o cantitate suficientă pentru masa de Paște. Iar dacă am mâncat bine și am și băut puțin alcool, este bine să facem și puțină mișcare după aceea”, explică doctorul.