14 septembrie: Înălțarea Sfintei CRUCI, sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Tradiții și superstiții

Publicat: 13 09. 2024, 19:39
Actualizat: 13 09. 2024, 23:14

Pe data de 14 septembrie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche dintre sărbătorile creştine și aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Conform teologilor, la data de 14 septembrie se sărbătoresc amintirea a două evenimente deosebite legate de lemnul Sfintei Cruci: Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos şi Sfinţirea bisericii Sfântului Mormânt, construită deasupra mormântului Domnului de către împăratul Constantin cel Mare.
Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus pe Muntele Golgota de către episcopul Macarie al Ierusalimului, a avut loc în ziua de 14 septembrie în anul 335. La acest eveniment solemn, documentele vremii precizează că au participat numeroşi episcopi şi foarte mulţi credincioşi, iar episcopul Macarie a dorit ca toţi cei prezenţi la eveniment să vadă Cinstita Cruce.

Tradiții

Potrivit tradiţiilor, de Înălțarea Sfintei Cruci, se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic) împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Popular, Înălțarea Sfintei Cruci se mai numește și Cârstovul Viilor. În această zi preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin pentru ca şi anul următor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată

Tot în această zi, în Bucovina se făceau acte ritualice cu scop apotropaic sau fertilizator. De exemplu, oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfințit, crezând că astfel vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.

Superstiții

În data de 14 septembrie, creștinii țin post aspru, Crucea aducând aminte de Patimile și moartea Mântuitorului. În această zi nu e bine să mănânci usturoi, prune, pește și nuci.  Cine ține post negru își va vindeca atât trupul cât și sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii. Pentru belșug și spor, se păstrează în portofel, monede sfințite.

Înălțarea Sfintei Cruci mai este cunoscută și sub denumirea de Cârstovul Viilor, deoarece se marchează. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

Sursa Foto: Profimedia 
Citește și: Cum a fost răstignit, de fapt, Iisus Hristos? Prima reprezentare cunoscută a acestei scene este cu adevărat surprinzătoare