Prima pagină » Religie » 27 decembrie – Sfântul Arhidiacon Ștefan: Ziua onomastică a celor care-i poartă numele de Ștefan sau Ștefania. Tradiții și obiceiuri

27 decembrie – Sfântul Arhidiacon Ștefan: Ziua onomastică a celor care-i poartă numele de Ștefan sau Ștefania. Tradiții și obiceiuri

27 decembrie - Sfântul Arhidiacon Ștefan: Ziua onomastică a celor care-i poartă numele de Ștefan sau Ștefania. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Ștefan  a fost primul martir creștin din istoria omenirii. După cum este relatat în Faptele Apostolilor, el era un evreu născut în Ierusalim și s-a convertit la creștinism încă de la început. Era unul dintre cei șapte diaconi desemnați de apostoli pentru a avea grijă de femeile în vârstă, văduve și orfani.

Fiind un evreu elenizat, se opunea ferm cultului iudaic. Pentru că și-a exprimat opoziția, a fost adus în fața Sinedriului. Devotamentul și credința sa în Hristos i-a înfuriat atât de tare pe ascultători, încât a fost condamnat la moarte prin lapidare. Unul dintre cei care au fost de acord cu execuția a fost Saul din Tars (viitorul Apostol Sf. Pavel).  Misiunea Sfântului Ștefan a fost aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament.

Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”. La români, numele de botez sunt Ștefan și Ștefania sau Ștefana și derivate ale acestora, Fane, Fănel, Fănica, Făniță și Fana

Cea mai puternică rugăciune din a treia zi de Crăciun

Anual, în data de 27 decembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, o sărbătoare care este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox. Sfântul Ștefan Protomartirul, Sfântul prăznuit în cea de-a treia zi de Crăciun, a fost un predicator, susținând că Iisus Hristos este Mesia. În această zi, creștinii sunt îndemnați să rostească o rugăciune către Sfânt pentru protecție, dar și vindecare sufletească. Iată rugăciunea care trebuie să fie rostită:

„Sfinte Mare Mucenice Ștefane, cel ce prin martiriul tău ai biruit lumea și ți-ai câștigat cununa cea de la Domnul, te rugăm cu smerenie și cu inimă curată, ajută-ne să ne întărim în credință, să fim iertători cu aproapele nostru și să primim harul iertării de păcate.

Tu, care ai fost slujitor al milosteniei, vino în ajutorul nostru în ceas de nevoie. Apără-ne de răutățile vrăjmașilor, de invidia celor răi și de nedreptăți.  O, Sfinte Ștefane, mijlocește pentru sănătatea trupului și a sufletului nostru, îndepărtează durerile și bolile care ne copleșesc. Fii pavăză de apărare pentru casa și familia noastră, aducând pace și înțelegere între noi.

Dă-ne puterea de a răbda greutățile și de a învinge necazurile cu credință nestrămutată în ajutorul lui Dumnezeu. Roagă-te pentru noi, păcătoșii, ca să primim iertare și mântuire. Cu smerenie, nădăjduim în ajutorul tău, iar cu bucurie vom slăvi numele tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.  

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ștefan

O veche tradiție spune că de ziua Sfântului Ștefan este bine să se aducă în casă icoana care îl înfățișează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Tradiția mai spune că, pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă. În această zi, în biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ștefan.

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ștefan, care au formă rotundă și sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. După ce se sfințesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Rugăciunea pe care s-o rostești de Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie, pentru protecție și vindecare sufletească și trupească

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și