Învierea Domnului, cea mai profundă sărbătoare a creştinătăţii, care arată că Adevărul nu poate sta decât în Lumină, este aşteptată de credincioşi cu bucurie, dar şi cu smerenia Săptămânii Patimilor, când pregătirile pascale se împletesc cu liniştea dată de rugăciunile mănăstirilor.
Sfânta şi Marea Vineri a căzut anul acesta în data de 3 mai. Este ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu şi a fost așezat în mormânt.
Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă și este, potrivit tradiției, zi de post negru, adică nu se mănâncă și nu se bea decât apă toată ziua.
Despre post, românii obișnuiesc a spune că nu este osândă, ci bucurie.
„Postul îl debarasează și-l ușurează pe creștin de toate ispitele, de balastul și povara uneltirilor celui viclean. Este un act de cult, de pocăință pentru păcatele săvârșite; un exercițiu care pune început virtuților de tot felul”, scrie crestinortodox.ro.
Postul Paștelui amintește de postul de 40 de zile pe care Mântuitorul Hristos l-a ținut.
În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer). Acesta este un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.
Sfântul Epitaf se așează în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă. Credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat, simbolizând, astfel, trecerea prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.
Precum Hristos, care prin moartea şi Învierea Sa, a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă, aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt, pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.
Tot în seara asta se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos, iar trecerea pe sub masă a credincioşilor se poate face până la sfârşitul acesteia.
După această cântare, cu Sfântul Epitaf purtat de credincioși, se înconjoară biserica, iar la final obiectul de cult este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.
CITEȘTE ȘI:
POSTUL NEGRU în Vinerea Mare și povestea crucificării Mântuitorului Iisus Hristos