Pe 17 martie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Alexie, singurul copil al dregătorului Eufimian. Cu cât înainta în viață, cu atât creștea în sufletul lui și dorința nemuririi și a vieții veșnice. Toate bunătățile pământești i se păreau lucruri de nimic.
Eufimian l-a cununat pe Alexie cu o fecioară încuviințată, dar împotriva voinței tânărului. De aceea, chiar din seara nunții, Alexie a părăsit în taină nu doar legătură pe care nu a dorit-o, ci și casa părinților săi. A fugit la biserica din Edesa, unde a stat 18 ani, îmbrăcat sărăcăcios și hrănindu-se din mila celor care veneau la biserică.
Când s-a făcut cunoscut celorlalți că este un om al lui Dumnezeu, el s-a înspăimântat de lauda oamenilor ca de o primejdie de moarte, și în taină a plecat spre Tarsul Ciliciei. Însă, corabia cu care călătorea a naufragiat, a fost luată de vânturi și purtată pe ape până la Roma, locul nașterii sale.
Sfântul Alexie a văzut în această întâmplare mâna lui Dumnezeu și, astfel, a hotărât să meargă la casa tatălui său și acolo, sub chip de străin, să-și petreacă în continuare cu pocăință cealaltă vreme a vieții sale. Ajuns în casa părinților, nemaifiind cunoscut de nimeni, a fost luat în derâdere și batjocorit de servitori.
Când i s-a apropiat sfârșitul, el a alcătuit o scrisoare, a strâns-o în mână și, întinzându-se, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, în ziua de 17 martie. După o descoperire dumnezeiască în Biserica celor Doisprezece Apostoli, împăratul și patriarhul au primit porunca de a-l caută pe „omul lui Dumnezeu”.
La scurt timp, s-a descoperit că acest „om al lui Dumnezeu” era fiul lui Eufimian, care trăise ca un cerșetor în curtea acestuia, timp de 17 ani.
Împăratul a citit scrisoarea cu voce tare și toți au fost cuprinși de spaimă. La atingerea de sfintele sale moaște bolnavii se vindecau, căci din trupul lui izvora un mir bine-mirositor.
Trupul Cuviosului Alexie a fost îngropat cu cinste în Biserica „Sfântul Apostol Petru”.
Miercuri, 18 martie, este pomenit Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut, la prima slujbă de la intrarea în Postul Paștelui, un apel către tineri, pe care i-a îndemnat să țină post mai mult și să se apropie și mai mult de Dumnezeu.
ÎPS Teodosie susține că doar prin post și rugăciune tinerii își pot potoli “toate pornirile pătimaşe, lăcomia, zburdălnicia, desfrâul, mânia, iuţimea”. Credincioșii ortodocși au intrat, luni, 15 martie, în Postul Paștelui. Acesta se va încheia pe 1 mai.
Preotul Vasile Ioana a vorbit în cadrul ediției de luni, 15 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre depărtarea omului de Dumnezeu în aceste timpuri, precum și impactul pe care îl are pandemia de coronavirus asupra omului.
Preotul Vasile Ioana susține faptul că omul s-a îndepărtat de Dumnezeu în aceste vremuri, subliniind că „toate nenorocile în istorie au fost generate” de acest lucru.
Dacă ar fi să vedem cadrul general, toate nenorocile în istorie au fost generate de depărterea omului de Dumnezeu. Am uitat de Dumnezeu și de origine și scopul pentru care suntem creați. Noi am fost creați de Dumnezeu din iubire, să trăim în iubire, să ne unim cu El în iubire. Ne-am fărâmițat prin păcat. Păcatul fărâmițează. Diavolo, în limba greacă, înseamnă cel care divide. (…) E ca și când tu ai un copil, îi dai conturile tale, viața ta, casele tale, casele tale… și el te dă afară și îți vinde tot”, a declarat preotul, printre altele, la GÂNDUL LIVE.