Pe 18 martie 2021, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Chiril, născut la Ierusalim, în anul 315 după Hristos, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare. Sfântul Chiril a fost hirotonit diacon de către Macarie al Ierusalimului, iar preot de către episcopul Maxim al II-lea.
În legătură cu hirotonirea sa ca episcop, în anul 348, de către Acaciu, episcop arian, există semne de întrebare. Cum putea un episcop arian să numească pe cineva care nu-i împărtășea învățătura pe care o vestea?
După numirea să pe scaunul episcopal al Ierusalimului a izbucnit un conflict deschis pentru supremație între Acaciu și Chiril, acesta din urmă pretinzând primatul, deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic.
Cearta a dus la exilarea de trei ori a lui Chiril. Exilurile lui Chiril determină sinodul de la Antiohia din 379 să-l trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să cerceteze această situație. Sfântul Grigorie mărturisește că Biserica de la Ierusalim are parte de o credință sănătoasă.
Sfântul Chiril participă la sinodul II ecumenic de la Constantinopol, din 381, unde își mărturisește ortodoxia credinței.
Sfântul Chiril a avut de dus două lupte grele în viață sa: una împotriva ereticilor arieni care deveniseră foarte puternici în timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealaltă împotrivă evreilor care, în timpul lui Iulian Apostatul, nepotul Marelui Constantin, aveau mari privilegii și puteri.
Sfântul Chiril al Ierusalimului a trecut la cele veșnice în anul 386, în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare.
Vineri, 19 martie, se facem pomenirea Sfinților Mucenici Hrisant, Daria și Ilaria. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut, la prima slujbă de la intrarea în Postul Paștelui, un apel către tineri, pe care i-a îndemnat să țină post mai mult și să se apropie și mai mult de Dumnezeu.
ÎPS Teodosie susține că doar prin post și rugăciune tinerii își pot potoli “toate pornirile pătimaşe, lăcomia, zburdălnicia, desfrâul, mânia, iuţimea”. Credincioșii ortodocși au intrat, luni, 15 martie, în Postul Paștelui. Acesta se va încheia pe 1 mai.
Preotul Vasile Ioana a vorbit în cadrul ediției de luni, 15 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre depărtarea omului de Dumnezeu în aceste timpuri, precum și impactul pe care îl are pandemia de coronavirus asupra omului.
Preotul Vasile Ioana susține faptul că omul s-a îndepărtat de Dumnezeu în aceste vremuri, subliniind că „toate nenorocile în istorie au fost generate” de acest lucru.
Dacă ar fi să vedem cadrul general, toate nenorocile în istorie au fost generate de depărterea omului de Dumnezeu. Am uitat de Dumnezeu și de origine și scopul pentru care suntem creați. Noi am fost creați de Dumnezeu din iubire, să trăim în iubire, să ne unim cu El în iubire. Ne-am fărâmițat prin păcat. Păcatul fărâmițează. Diavolo, în limba greacă, înseamnă cel care divide. (…) E ca și când tu ai un copil, îi dai conturile tale, viața ta, casele tale, casele tale… și el te dă afară și îți vinde tot”, a declarat preotul, printre altele, la GÂNDUL LIVE.