Biserica Ortodoxă îl pomenește, în data de 24 martie, pe Sfântul Cuvios Zaharia, fiul lui Carion egipteanul. El și-a abandonat soția și copiii, făcându-se monah.
Deși Zaharia era mai tânăr decât cei mai mulți frați de la Schit, el era plin de darurile Duhului Sfânt, mai mult decât cei mai vârstnici. El își simțea întreaga ființă înflăcărată de dragostea Harului lui Dumnezeu.
L-a întrebat Sfântul Macarie: „Cine este adevărat monah?”. Iar Sfântul Zaharia a răspuns: „Acela care se luptă zilnic să împlinească Poruncile Dumnezeiești.
L-a întrebat Avva Moise: „Ce înseamnă să fii monah?”. Iar Sfântul Zaharia a răspuns, scoțându-și camilafca și călcând-o în picioare: „Această înseamnă să fii monah. Nimeni nu poate fi monah care nu se lasă zdrobit că această camilafcă”.
El a fost un mare luminator al pustiei egiptene, care a trecut la cele veșnice de tânăr.
Joi, 25 martie, se serbează Buna Vestire (dezlegare la pește).
Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut, la prima slujbă de la intrarea în Postul Paștelui, un apel către tineri, pe care i-a îndemnat să țină post mai mult și să se apropie și mai mult de Dumnezeu.
ÎPS Teodosie susține că doar prin post și rugăciune tinerii își pot potoli “toate pornirile pătimaşe, lăcomia, zburdălnicia, desfrâul, mânia, iuţimea”. Credincioșii ortodocși au intrat, luni, 15 martie, în Postul Paștelui. Acesta se va încheia pe 1 mai.
Preotul Vasile Ioana a vorbit în cadrul ediției de luni, 15 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre depărtarea omului de Dumnezeu în aceste timpuri, precum și impactul pe care îl are pandemia de coronavirus asupra omului.
Preotul Vasile Ioana susține faptul că omul s-a îndepărtat de Dumnezeu în aceste vremuri, subliniind că „toate nenorocile în istorie au fost generate” de acest lucru.
Dacă ar fi să vedem cadrul general, toate nenorocile în istorie au fost generate de depărterea omului de Dumnezeu. Am uitat de Dumnezeu și de origine și scopul pentru care suntem creați. Noi am fost creați de Dumnezeu din iubire, să trăim în iubire, să ne unim cu El în iubire. Ne-am fărâmițat prin păcat. Păcatul fărâmițează. Diavolo, în limba greacă, înseamnă cel care divide. (…) E ca și când tu ai un copil, îi dai conturile tale, viața ta, casele tale, casele tale… și el te dă afară și îți vinde tot”, a declarat preotul, printre altele, la GÂNDUL LIVE.