Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, este o sărbătoare creştină care se celebrează pe data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început.
În Răsărit, însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot la 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea.
În această zi este dezlegare la pește, iar o superstiție spune că persoana care gustă în această zi pește se va simți întregul an precum peștele în apă.
Tradiţia creştină mai spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, pentru că este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat.
După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, citat de Adevărul.ro.
Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut, la prima slujbă de la intrarea în Postul Paștelui, un apel către tineri, pe care i-a îndemnat să țină post mai mult și să se apropie și mai mult de Dumnezeu.
ÎPS Teodosie susține că doar prin post și rugăciune tinerii își pot potoli “toate pornirile pătimaşe, lăcomia, zburdălnicia, desfrâul, mânia, iuţimea”. Credincioșii ortodocși au intrat, luni, 15 martie, în Postul Paștelui. Acesta se va încheia pe 1 mai.
Preotul Vasile Ioana a vorbit în cadrul ediției de luni, 15 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre depărtarea omului de Dumnezeu în aceste timpuri, precum și impactul pe care îl are pandemia de coronavirus asupra omului.
Preotul Vasile Ioana susține faptul că omul s-a îndepărtat de Dumnezeu în aceste vremuri, subliniind că „toate nenorocile în istorie au fost generate” de acest lucru.
Dacă ar fi să vedem cadrul general, toate nenorocile în istorie au fost generate de depărterea omului de Dumnezeu. Am uitat de Dumnezeu și de origine și scopul pentru care suntem creați. Noi am fost creați de Dumnezeu din iubire, să trăim în iubire, să ne unim cu El în iubire. Ne-am fărâmițat prin păcat. Păcatul fărâmițează. Diavolo, în limba greacă, înseamnă cel care divide. (…) E ca și când tu ai un copil, îi dai conturile tale, viața ta, casele tale, casele tale… și el te dă afară și îți vinde tot”, a declarat preotul, printre altele, la GÂNDUL LIVE.
Alte surse: Crestinortodox.ro și Antena 3