Prima pagină » Actualitate » Calendar creștin ortodox, 3 martie 2021. Sfinții pomeniți în această zi

Calendar creștin ortodox, 3 martie 2021. Sfinții pomeniți în această zi

Calendar creștin ortodox, 3 martie 2021. Sfinții pomeniți în această zi

Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc sunt pomeniți, pe 3 martie, de Biserica Ortodoxă.Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic au fost frați și prieteni cu Vasilisc, nepotul Sfântului Teodor Tiron. Cei trei ajung în închisoare pentru că nu au renunțat la credința în Hristos. Se aveau unul pe altul ca niște frați, deveniseră rude în Hristos.

Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitația la o recepție bogată, pe care Sfântul o va refuza prin cuvintele Psalmistului: „Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul necredinciosilor”, iar mai târziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie a refuzat-o amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților, Iuda și-a pierdut sufletul.

Ighemonul văzând că nu reușește să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfă zeilor, le va cere lui Cleonic și Vasilisc acest lucru. Însă, aceștia au răspuns:

Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întărit pe piatră credinței în Iisus Hristos, astfel și noi credem și ne întărim în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh. Și, precum Eutropiu pătimește pentru Hristos, așa și noi împreună cu dânsul, voim a pătimi. Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoțit Hristos cu sfântă credința și cu dragostea Să. Căci precum o sfoară, fiind împletită în trei, nu se rupe, astfel și noi, acești trei, vom rămâne țări. Și, precum Preasfânta Treime este nedespărțită, asemenea și noi suntem nedespărțiți cu credința și nedeosebiti cu dragostea”

Pentru acesta mărturisire vor fi supuși la multe chinuri

În timpul suferințelor, Sfântul Eutropiu se rugă: “Ajută-ne, Doamne să putem îndură aceste răni pentru cunună muceniciei, așa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.”

Ca răspuns, Însuși Hristos li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu îngerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: „Priviti, a venit Mântuitorul să va ajute, că să aveți viață veșnică”

Soldații împreună cu alți martori ai viziunii au fost învredniciți să vadă și ei pe Mântuitorul și au cerut ighemonului să înceteze torturile.

După mai multe tentative de corupere, cei trei nu au renunțat la credința în Hristos, fapt pentru care Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mică) pe 3 martie 308.

Trupul Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic, uns cu mir și dus într-un sat, departe că la 18 stadii de la cetate, iar trupul Sfântului Cleonic a fost luat de Conit și dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai, în orașul Komana.

Tot pe 3 martie se face pomenirea:

-Sfântului Mucenic Teodoret;
-Sfinților Zenon și Zoil;
-Sfintei Cuvioase Piamun.

Joi, 4 martie, se face pomenirea Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)

Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.

Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!

Pomenirea morților, la români

Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și