Prima pagină » Religie » Calendar creștin ortodox, 5 martie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Calendar creștin ortodox, 5 martie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

05 mart. 2021, 03:28, Religie
Calendar creștin ortodox, 5 martie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi
Cupola unei biserici ortodoxe (FOTO - ilustrativ: Pixabay)

Sfântul Mucenic Conon a trăit pe vremea Sfinților Apostoli și s-a născut în Isauria. Cei de aici au primit credința în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel. Părinții săi, Nestor și Nadia, l-au căsătorit fără voia sa, însă înainte de ceremonie i s-a arătat Sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat prealuminos, care, după ce l-a învățat sfânta credința, l-a botezat în numele Preasfintei Treimi, l-a împărtășit cu dumnezeieștile Taine și l-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci.

După nuntă, Sfântul Conon a luat o lumânare, a pus-o sub un vas și a întrebat-o pe soția sa: „Ce e mai bun, lumina, sau întunericul?” Iar ea a răspuns: „Lumina”. Din acel moment el a început să-i vorbească despre Hristos și despre viață veșnică. Atât soția, cât și părinții săi, au primit datorită lui, credința în Hristos.

O perioadă de timp, Conon a trăit cu soția sa ca frate și soră. Apoi, după puțin timp, soția și părinții lui au murit, iar el s-a retras complet din viața lumii, dăruindu-se deplin vieții de rugăciune.

Sfântul Mucenic Conon (FOTO: CrestinOrtodox.ro)

Sfântul Mucenic Conon (FOTO: CrestinOrtodox.ro)

 

A făcut multe minuni, întorcând pe mulți la Hristos. Atât de mare era puterea sa asupra duhurilor necurate, încât au ajuns chiar să-i slujească.

Pe unele duhuri le-a pus să sape pământul în grădini, să smulgă buruienele, spinii și pălămidele; pe altele să are țarinele și să le semene, să păzească roadele; să pască cireada dobitoacelor și s-o apere de fiare, să taie și să aducă lemne; să facă tot lucrul casei ca niște robi.

În timpul unei prigoane… este torturat și înjunghiat peste tot cu cuțite. Cei bolnavi se ungeau cu sângele lui și se făceau sănătoși. După această mucenicie Sfântul Conon a mai trăit doi ani în cetatea Isauria.

Tot astăzi se face pomenirea:

  • Sfântului Mucenic Conon, grădinarul
  • Sfintei Mucenițe Iraida;
  • Sfântului Cuvios Marcu Ascetul;
  • Sfântului Mucenic Evloghiu din Palestina;
  • Sfântului Mucenic Evlampiu;
  • Sfântului Mucenic Arhelau și a 152 de mucenici;
  • Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul.

Sâmbătă, 6 martie, se face pomenirea Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Sâmbăta morților – Moșii de iarnă) / Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.

Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!

Pomenirea morților, la români

  • Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
  • Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
  • Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
  • Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.

Citește și