Sfântul Simeon Noul Teolog este prăznuit de Biserica Ortodoxă, în ziua de 12 martie. Pentru o reconstituire obiectivă și completă în ceea ce privește personalitatea duhovnicească a Sfântului Simeon și activitatea sa de egumen al Mănăstirii Sfântului Mamas, de îndrumător de suflete și de reînnoitor al vieții monahale, se impune mai întâi, pe lângă un studiu comparativ al scrierilor sfântului, și un studiu al datelor istorice pe care le găsim în „Viață” scrisă de către Nichita Stithatul.
Sfântul Teofan Mărturisitorul s-a născut la praznicul Botezului Domnului (Bobotează), din părinți cinstiți, Isaac și Teodotia. Tatăl sau a fost rudă cu împăratul Leon Isaurul (717-740) și a murit pe când Teofan avea trei ani.
La vârstă de 12 ani, Teofan a fost logodit cu fiica unui senator, însă nuntă a avut loc la împlinirea anilor potriviți pentru căsătorie.
După moartea împăratului și a socrului său, își va împărți averea săracilor și va intra în monahism împreună cu soția sa, care se va călugări la Mănăstirea Princhipos și va primi numele de Irina, iar el se va călugări în Mănăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana.
Timp de șase ani, a copiat diferite lucrări, refuzând să conducă mănăstirea. Ajunge în insula Calonim, unde va ridica o mânăstire, și apoi va reveni în Muntele Sigrianei.
Participă la al VII-lea sinod ecumenic (de la Niceea, din anul 787) unde luptă împotrivă celor care respingeau cinstirea sfintelor icoane.
Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Teofan harul facerii de minuni, prin care vindecă toate bolile, și mai cu seamă toate formele de nebunie.
Când erezia iconoclastă a izbucnit, iar sub împăratul Leon Armeanul, Sfântul Teofan a fost adus la Constantinopol și aruncat în temniță.
Aici a zăcut timp de doi ani, apoi împăratul l-a surghiunit în insula Samotrace, lucru pe care îl prorocise mai înainte temnicerilor lui. După sosirea la Samotrace, Sfântul Teofan a mai trăit 23 de zile.
Sâmbătă, 13 martie, este prăznuită aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi liniștește pe credincioși și susține că autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza epidemiei de Covid 19.
Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința”, este mesajul principal al lui Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a făcut declarațiile, în contextul îm care în spațiul public au apărut unele discuții despre posibilitatea instituirii unor noi măsuri de restricție din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit despre posibilele restricții de Paști de anul acesta.
Deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase”, este concluzia acestuia.
El precizează că nu a existat „și nici nu putea să existe” anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști.