Prima pagină » Religie » Calendar ortodox, 1 martie 2021. Sfânta Muceniță Evdochia este pomenită în această zi

Calendar ortodox, 1 martie 2021. Sfânta Muceniță Evdochia este pomenită în această zi

Calendar ortodox, 1 martie 2021. Sfânta Muceniță Evdochia este pomenită în această zi

Sfânta Muceniță Evdochia era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trăit în timpul împăratului Traian. O bună parte a vieții și-a petrecut-o în desfrânare, agonisind o avere însemnată.

Schimbarea sa lăuntrică s-a petrecut în chip minunat, datorită monahului Gherman. În urma convorbirilor duhovnicești cu acesta, Evdochia a luat hotărârea de a primi Botezul.

După ce a fost botezată de către Teodot, episcopul cetății, ea și-a împărțit toată averea săracilor, apoi s-a călugărit.

În mânăstire s-a dăruit celei mai aspre viețuiri, în desăvârșită ascultare, în posturi, privegheri, și rugăciuni. Nu după mult timp, obștea mănăstirii a cerut-o stareță.

Pentru pocăința sa adâncă, Dumnezeu a învrednicit-o cu darul învierii morților. Cuvioasa a dobândit moarte mucenicească, în timpul persecuției din vremea lui Vincentiu, conducătorul cetății Heliopolis.

Tot astăzi, se face pomenirea:

-Sfintei Domnina din Cir;

-Sfintei Mucenițe Antonina;

-Sfinților Marcel și Anton;

-Sfinților Mucenici Silvestru și Sofronie;

-Sfinților Mucenici Nestorian și Tribimiu;

-Sfinților Mucenici Harisie, Nichifor și Agapie;

-Cuviosului Agapie;

Marți, 2 martie, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Teodot. (Sursă: CrestinOrtodox.ro)

Cele mai frumoase urări de 1 Martie. Mesaje și SMS-uri pentru persoanele iubite

De 1 Martie, românii trimit cele mai frumoase mesaje și SMS-uri celor la care țin. Vă propunem în continuare câteva mesaje pentru cei dragi.

Cele mai frumoase urări de 1 Martie. Urările de 1 Martie sunt o variantă simplă de a le transmite celor dragi ce simțim. Primăvara aduce cu sine sărbătoarea mărțișorului, mult așteptată de toți românii.

Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.

Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!

Pomenirea morților, la români

Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.

Citește și