Calendar ortodox, 25 februarie 2021. E pomenit Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Tarasie s-a născut la Constantinopol, în jurul anului 730, devenind ulterior un apărător al sfintelor icoane. După moartea împăratului Leon al IV-lea Hazarul, din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul său, Constantin VI. Pentru că acesta era minor, puterea a fost preluată de împărăteasa Irina.
Împărăteasa l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial. Tarasie îi va cere împărătesei să convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane.
Sfântul Tarasie a fost președintele Sinodului VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, când s-a restabilit cultul icoanelor.
Sfântul Tarasie a fost un mare apărător al credinței și moravurilor sănătoase. Când împăratul Constantin a surghiunit-o pe Maria, soția sa legiuită, luând o femeie care îi era rudă și trăind cu ea, Sfântul Tarasie nu numai că a refuzat să binecuvânteze această nelegiuire, ci l-a sfătuit, apoi l-a certat și îndepărtat de la Sfânta Împărtășanie.
Sfântul Tarasie a trecut la cele veșnice pe 25 februarie 806, fiind înmormântat în mănăstirea ctitorită de el în Bosforul Traciei. La mormântul sau s-au săvârșit nenumărate minuni.
Sfântul Tarasie mai este cinstit anual și împreună cu Părinții Sinodului VII Ecumenic, în duminică închinată acestora.
Tot pe 24 februarie se face pomenirea:
-Sfântului Alexandru;
-Sfântului Mucenic Ipatie;
-Sfântului Mucenic Righin, episcopul Scopelor;
-Sfântului Antonie;
-Sfântului Teodor cel Nebun pentru Hristos;
-Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.
Vineri, 26 februarie, se face pomenirea Sfântului Porfirie. (Sursa: CrestinOrtodox.ro).
Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!
Pomenirea morților, la români
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.