Prima pagină » Religie » Calendar ortodox, 28 februarie 2021. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman sunt pomeniți astăzi

Calendar ortodox, 28 februarie 2021. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman sunt pomeniți astăzi

Calendar ortodox, 28 februarie 2021. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman sunt pomeniți astăzi

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea pe 29 februarie, în anii bisecți, iar în anii nebisecti – pe 28 februarie.

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în anul 360 și încă de mic a fost atras de viața monahală.

La vârsta de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul său, Gherman. Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mânăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul vieții monahale, apoi părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățătura marilor asceți.

În ciuda hotărârii lor de a rămâne aici, după un timp îi aflăm, tot împreună, la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăția sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotoneste diacon pe Casian și preot pe Gherman, potrivit vârstei lor.

Alături de el, Casian își va desăvârși pregătirea teologică, după cum mărturisește în scrierile sale: „Eu sunt ucenicul și opera lui Ioan”.

În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a doua oară.

Se presupune că aici, la Roma, Gherman a trecut la cele veșnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde în anul 415, întemeiază două mânăstiri, una pentru bărbați și alta pentru femei.

Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit, în jurul anului 435, curând fiind cinstit ca sfânt, la început în Marsilia și în sudul Franței, pe data de 23 februarie.

Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman (FOTO: CreștinOrtodox.ro)

 

Tot astăzi se face pomenirea:

-Sfântului Vasile;

-Sfântului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei;

-Sfântului Mucenic Nestor;

-Sfintelor Chira și Marana;

-Sfinților apostoli: Nimfas și Evvul;

Luni, 1 martie, se face pomenirea preacuvioasei Evdochia. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)

Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.

Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!

Pomenirea morților, la români

Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.

Citește și