Pe 6 martie 2021 este Sâmbăta morților (moșii de iarnă), iar Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea, care au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil (829-842). Când musulmanii au asediat orașul Amoreea (în Galicia, Asia Mică), au luat în sclavie pe cei 42 de comandați, împreună cu alți creștini.
Comandanții au fost închiși în temniță, timp de șapte ani, în vreme ce toți ceilalți creștini au fost fie vânduți ca sclavi, fie uciși. În timpul celor șapte ani de temniță, comandanții au fost sfătuiți de musulmani să îmbrățișeze credința islamică.
Când aceștia le-au grăit comandanților: „Mohamed este adevăratul proroc, iar nu Hristos”, comandanții au răspuns: „Dacă ați avea doi care se ceartă pentru un câmp, cum că este al lui, unul având mulți martori care adeveresc aceasta, iar celălalt nici unul, ce ați zice, că al cui este câmpul?”.
La acest răspuns șefii musulmani au zis: „Fără îndoială că al celui cu mulți martori”. Atunci comandanții au mărturisit: „Drept ați răspuns. Așa este și cu Hristos și cu Mohamed al vostru. Hristos are mulți martori: Prorocii din vechime, Moise și Ioan Botezătorul, pe care și voi îl recunoașteți și care a dat mărturie pentru El. Mohamed, însă, nu are că mărturisitor decât pe el însuși.”
În urma acestor mărturisiri, musulmanii au grăit: „Credința noastră e mai bună decât cea creștină pentru că vedeți și voi că Dumnezeu ne-a dat nouă izbândă asupra voastră, a creștinilor! Vedeți bine că cele mai bogate pământuri și împărații din lume sunt ale noastre, și că ele sunt și mai numeroase și mai întinse că ale voastre!”.
Fără momente de așteptare, comandanții au zis: „Dacă așa ar fi, atunci idolatriile egipteană, babiloniană, elenistica, romană, și închinarea la foc a persanilor ar fi adevăratele credințe, căci iată, odată toate aceste neamuri au fost stăpânitoarele lumii! Este limpede pentru oricine că victoria, bogăția și puterea voastră nu dovedesc și adevărul credinței voastre. Noi știm că Dumnezeu uneori da biruința creștinilor, iar alteori îngăduie să fie subjugați că să-și vadă mai bine păcatele și să se curățească de ele prin pocăința și credința adevărată”…
Prizonierii au rezistat la toate ofertele și la amenințările musulmanilor, și după multe chinuri, au fost uciși pentru că nu au lepădat credința în Hristos.
Duminică, 7 martie, se face pomenirea Sfinților Mucenici Episcopi din Cherson. (Sursa: CrestinOrtodox.ro).
Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!