Prima pagină » Religie » De Sfântul Ioan Botezătorul, sunt sărbătoriți pe 7 IANUARIE și românii care îi poartă numele. Ce mesaje și urări se trimit

De Sfântul Ioan Botezătorul, sunt sărbătoriți pe 7 IANUARIE și românii care îi poartă numele. Ce mesaje și urări se trimit

De Sfântul Ioan Botezătorul, sunt sărbătoriți pe 7 IANUARIE și românii care îi poartă numele. Ce mesaje și urări se trimit

Ioan Botezătorul (c. 6 î.Hr. – c. 30 d.Hr.) a fost un predicator evreu care a activat în zona râului Iordan, în Tetrarhia Irodiană care a existat acum 2000 ani ca stat clientelar al Imperiului Roman pe teritoriul statului Israel de azi. Este cunoscut sub diverse nume, inclusiv  ca Sfântul Ioan sau Sfântul Ion Înaintemergătorul în creștinismul răsăritean și Ioan Profetul în islam, fiind considerat profet de mai multe religii, inclusiv creștinism, islam, mandeism și baha’ism.

Ioan este menționat în scrierile istoricului iudeu Flavius Josephus și în toate cele patru Evanghelii canonice. Este recunoscut ca precursor al lui Iisus Hristos, vestind venirea unui Mesia mai mare decât el. Potrivit Evangheliilor, Ioan l-a botezat pe Iisus în râul Iordan.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Viața sa include elemente miraculoase: nașterea sa a fost anunțată de îngerul Gabriel tatălui său, preotul Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, era în vârstă și considerată sterilă. Unele relatări sugerează că Ioan a fost un membru al esenienilor, o sectă iudaică ascetică. S-a retras în pustiu, lângă râul Iordan, unde mânca miere de albine și lăcuste. Purta veșmânt țesut din blană de cămilă și avea în jurul mijlocului o centură, sau un brâu, de piele.

Ioan a predicat până la 30 ani despre Judecata de Apoi și necesitatea mântuirii oamenilor pentru a primi viață veșnică în Paradis.  Despre cei păcătoși care refuzau Cuvântul Domnului și continuau să comită fărădelegi, în special farisei şi saduchei  pe care îi cataloga drept „pui de năpârci”, spunea că-i paște coborârea în iad.  El a proorocit și Venirea Mesiei care îi va „boteza” pe oameni cu „Duhul Sfânt și cu foc”.

„Iată că securea a şi fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci orice pom  care nu face rod bun va fi tăiat şi aruncat în foc. Cât despre mine, eu vă  botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine, şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea. E  vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc. Îşi are lopata în mână, Îşi va curăţi cu desăvârşire aria şi Îşi va strânge grâul în grânar, dar pleava o va arde  într-un foc care nu se stinge.”

L-a criticat deschis  chiar și pe regele Irod Antipa pentru căsătoria sa cu Irodiada, fosta soție a fratelui său. Aceasta a dus la întemnițarea și decapitarea lui Ioan, la cererea prințesei Irodiada, după un episod cu dansul fiicei acesteia, Salomeea.

Ioan este sărbătorit atât pentru naștere (24 iunie), cât și pentru martiriu (29 august), fiind unul dintre puținii sfinți cu o dublă comemorare în calendarul creștin. Comunități precum mandeenii continuă să-l venereze ca pe cel mai mare profet al lor. Evangheliile variază în detalii privind relația sa cu Iisus și cu profetul Ilie, dar toate confirmă importanța sa ca vestitor al mesajului divin și precursor al creștinismului.

Mesaje și urări

7 ianuarie este ziua Sfântului Ioan ca Botezător al Domnului sau Soborul. Este o sărbătoare marcată calendaristic cu Cruce Roșie. Misiunea sa este celebrată la o zi după Botezul Mântuitorului. Sfântul Ion este sărbătorit anual în România, pe 7 ianuarie, zi în care peste două milioane de români își serbează onomastica.

7 ianuarie reprezintă ultima zi a sărbătorilor de iarnă, când toate decorațiile și luminile de Crăciun și Revelion sunt înlăturate, iar brazii aruncați. Este și ziua când preoții se duc din casă în casă să-i sfințească pe credincioși.

Sunt transmise mesaje către cei care poartă numele „Ion”, „Ioan”, „Ioana”, „Ionuț”, „Ionela”, „Ionel”. Iată câteva sugestii de mesaje care pot fi trimise celor dragi:

  • „În această zi specială, îți urez să ai parte de clipe minunate, prieteni de încredere și visuri ce se împlinesc. La mulți ani, Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”
  • „Sărbătoarea numelui să-ți aducă în viață multe motive de zâmbet și clipe de neuitat. La mulți ani și tot ce-ți dorești să se împlinească, dragă Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”
  • „La mulți ani de ziua ta de nume! Fie ca fiecare pas pe care îl faci să-ți aducă bucurie și realizări deosebite. Să fii fericit(ă) mereu, Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”
  • „În ziua numelui tale, îți doresc să fii înconjurat(ă) de căldură și dragoste. La mulți ani și o viață plină de momente memorabile, Ion/Ionel/Ioana!/Ionela”
  • „Cu ocazia zilei tale de nume, îți transmit cele mai sincere urări de bine, sănătate și împliniri. La mulți ani, Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”
  • „Fie ca Sfântul care îți poartă numele să-ți aducă lumina și căldura în suflet. La mulți ani și toate gândurile bune, dragă Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”
  • „La mulți ani de ziua numelui! Fie ca această zi să fie plină de bucurii, sănătate și succese pe măsură. Să ai o zi minunată, Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”
  • „Sărbătoarea numelui să-ți aducă pace în suflet, noroc și fericire în calea ta. La mulți ani și toate dorințele să ți se împlinească, dragă Ioane / Ionele / Ioana / Ionela!”

Despre tradiții și superstiții, citește și: Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță

Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și