Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, continuă seria declarațiilor controversate privind avortul și vestimentația femeilor. El susține că a organiza nunta sâmbăta este un „păcat”.
„Duminica este ziua Domnului de bucurie şi nu putem să amestecăm plânsul cu bucuria. Şi chiar canoanele sunt categorice şi spun: anatema să fie cei ce plâng morţii duminica”, a răspuns ÎPS Teodosie.
Deși subliniază că nu există o decizie oficială a Sfântului Sinod care să interzică oficial nunțile sâmbăta, IPS Teodosie își menține opinia și a declarat că le oferă penitență celor care aleg să se căsătorească în această zi. Întrebat în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea de ce pomenirea morților nu are loc duminica, Arhiepiscopul a răspuns că această zi este dedicată bucuriei și nu ar trebui amestecată cu durerea.
„După cum am un ghimpe mare că sâmbăta nu ar trebui să mai facem cununii. Este o mare greşeală. Şi iată au încept să facă cununii joia. Cununiile se fac marţea, joia şi duminica. Cei care fac sâmbăta rămân mereu sub un blestem, dar încă nu avem o hotărâre a Sfântului Sinod şi nu pot să mă opun. Le dau canon la toţi să îşi facă canon de pocainţă mereu”, a declarat ÎPS Teodosie.
„Sigur, depinde şi de motive. Dacă cineva a dat divorţ nemotivat,că nu a fost înşelat de soţ, doar pentru nişte mofturi sau nişte motive mărunte, de neînţelegere aşa zis, acela s-a legat cu un păcat mare. Rugăciunea spune limpede că ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă. Când un soţ îl înşală pe celălalt şi intră într-o legătură de adulter cu altcineva, atunci acela trebuie să se căiască mult. Dacă însă un soţ este părăsit de celălalt, că s-a dus să trăiască, în desfrâu cu o persoană străină, sigur atunci cel ce a făcut păcatul trebuie să aibă multă căinţă, celălalt poate fi dezlegat cu dezlegarea mare, cu rugăciunea de dezlegare de blestem”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
În concluzie, el a reiterat că zilele potrivite pentru cununii ar fi marțea, joia și duminica, evitând sâmbăta, pe care o consideră nepotrivită pentru astfel de ceremonii.
Și în Occidentul protestant și catolic există o superstiție similară.
Potrivit folclorului englez: miercurea este cea mai norocoasă zi de căsătorie, iar sâmbăta este cea mai ghinionoasă.
„Luni pentru sănătate, marți pentru bogăție, miercurea cel mai bine, joi pentru pierderi, vineri pentru cruci, sâmbătă pentru ghinion”.
În religia iudaică, Dumnezeu, după ce a creat Pământurile, Cerurile și Omul în șase zile, în cea de-a șaptea s-a odihnit. La evrei, sâmbătă este ziua a șaptea a săptămânii și zi de Sabat.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: ÎPS Teodosie, declarații controversate despre concubinaj: „Un păcat greu”