Prima pagină » Religie » Mâine nu este indicat să te tunzi: TRADIȚII și SUPERSTIȚII de Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu „Cruce Roșie”

Mâine nu este indicat să te tunzi: TRADIȚII și SUPERSTIȚII de Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu „Cruce Roșie”

Mâine nu este indicat să te tunzi: TRADIȚII și SUPERSTIȚII de Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu „Cruce Roșie”
Mâine nu este indicat să te tunzi: TRADIȚII și SUPERSTIȚII de Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 1 octombrie 2024. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși din toată lumea, de Acoperământul Maicii Domnului. Semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului provine de pe vremea Sfântului Andrei cel Nebun din Constantinopol.

Aceasta aduce aminte de minunea din Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, unde Maica Domnului și-a scos Cinstitul Acoperământ, pânza cu care își acoperea creștetul și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înălța de la ei.

O minune s-a produs în secolul X

În acea perioadă, Constantinopolul era sub invazia rușilor din anul 907 sau 911. Potrivit scrierilor, Maica Domnului a intrat în mijlocul Bisericii, a îngenunchiat și, cu al său chip inundat de lacrimi, a rămas în rugăciune pentru mai mult timp. Se spune că după acest moment al Maicii Domnului, amenințarea a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință.

Credincioșii aflați la Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, au asistat la o mare minune.  Maica Domnului și-a scos Cinstitul Acoperământ, pânza cu care își acoperea creștetul și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înălța de la ei.

Mulți creștini au zărit-o nu doar pe Fecioara Maria, dar și pe Sfântul Ioan Botezătorul și cete îngerești, în timpul săvârșiri slujbei.

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Tradiții și superstiții

În tradiția elenă, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este slăvită cu mare evlavie de popor, mai ales de călugării de pe Muntele Athos. Începutul lunii octombrie marchează pregătirea ogoarelor pentru iarnă și căderea brumei. Este bine să ții post de Acoperământul Maicii Domnului, să mănânci doar covrigi și să bei doar apă sau ceai.

Fermierii își stropesc vitele cu apă sfințită, pe 1 octombrie și morții sunt pomeniți. Se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate tradiționale. De asemenea, fetele care nu au părul lung și bogat trebuie să se roage în această zi la Fecioara Maria, iar femeile și bărbații să mai aștepte, dacă vor să se tundă, altfel le va cădea părul.

Citește și:  

Ce să NU faci de Sfânta Maria Mică pentru a avea parte de liniște și noroc. Tradițiile pe care să le respecți pe 8 septembrie 

Sfânta Maria 2024. Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce să NU faci niciodată în această zi de mare sărbătoare

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și