Creştinii din întreaga lume se pregătesc de una dintre cele mai importante sărbători religioase, Adormirea Maicii Domnului, iar această sărbătoare este prefaţată de Postul Adormirii Maicii Domnului.
În mod tradiţional, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august şi durează două săptămâni, timp în care credincioşii au parte de mai multe zile cu dezlegare la ulei şi vin, dar şi o dezlegare la peşte pe 6 august, cu ocazia Schimbării la Faţă a Domnului.
Anul acesta, însă, există o excepţie notabilă: Postul Adormirii Maicii Domnului va începe cu o zi mai devreme, pe 31 iulie. Această decizie a fost luată deoarece 1 august cade într-o zi de joi. Conform tradiţiei bisericeşti, postul este prefaţat de Lăsata Secului, care ar fi trebuit să fie pe 31 iulie. Totuşi, cum 31 iulie este o zi de miercuri, zi în care, în mod obişnuit, se ţine post, s-a decis ca cel mai potrivit să fie ca postul să înceapă încă de miercuri, 31 iulie 2024, conform Observator News.
Astfel, cei care doresc să respecte anul acesta Postul Adormirii Maicii Domnului vor începe perioada de post cu o zi mai devreme decât în mod obişnuit, având astfel parte de o perioadă de post mai lungă cu o zi. Această schimbare a fost făcută pentru a respecta canoanele bisericeşti şi pentru a păstra semnificaţia religioasă a acestei perioade de pregătire spirituală.
Credincioşii care şi-au propus să ţină postul au avut posibilitatea să se bucure de o perioadă fără restricţii alimentare doar până marţi, 30 iulie 2024. De miercuri, 31 iulie, aceştia vor începe perioada de abstinenţă şi rugăciune, urmând ca pe 15 august să sărbătorească Adormirea Maicii Domnului.
Potrivit orânduirii bisericești creștine, în posturi nu se fac nunți, așadar și în Postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 și 14 august este interzis acest lucru.
Femeile însărcinate, dacă țin postul Sfintei Marii, vor avea o naștere mai ușoară. De asemenea, în Postul Sfintei Marii creștinii nu trebuie să cântă si să danseze, iar relațiile intime sunt interzise.
Originea Postului Adormirii Maicii Domnului a fost fixată în secolul al V-lea, perioadă în care s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.
În fiecare zi a acestui post, în bisericile ortodoxe, se săvârșește o rugăciune specială, închinată Maicii Domnului: paraclisul. Excepție de la această regulă fac zilele de sâmbătă seara și ajunul Schimbării la Față, când se săvârșește slujba Vecerniei.