Părintele Florin Petre, sfaturi duhovnicești înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului: Creștinii să citească primele două capitole din Luca și Matei
This browser does not support the video element.
Nașterea lui Hristos, relatată în Noul Testament, este unul dintre cele mai semnificative evenimente din tradiția creștină, fiind descrisă în mod detaliat în Evangheliile după Matei și Luca.
Acest eveniment este sărbătorit de creștini în întreaga lume sub numele de Crăciun, fiind un moment de bucurie, reflecție spirituală și speranță. Conform Evangheliei după Luca, Maria, o tânără fecioară logodită cu Iosif, primește vestea de la Arhanghelul Gavriil că va naște un fiu conceput de la Duhul Sfânt. Îngerul îi spune că acest copil va fi Fiul lui Dumnezeu și se va numi Iisus, având o misiune divină de a mântui omenirea.
Iosif, fiind un om drept, inițial plănuiește să o părăsească pe Maria în taină, dar un înger îi apare în vis și îl asigură că copilul este de la Dumnezeu. Astfel, Iosif o ia pe Maria ca soție, acceptând să fie tatăl pământesc al lui Iisus.
Nașterea Mântuitorului
Evanghelia după Luca relatează că nașterea a avut loc la Betleem, conform profeției din Vechiul Testament. Maria și Iosif călătoresc din Nazaret la Betleem pentru a se înregistra la recensământul ordonat de Cezar August. Din cauza lipsei de locuri de găzduire, Maria îl naște pe Iisus într-un staul, și îl înfășează în scutece, așezându-l într-o iesle.
Un înger al Domnului li se arată unor păstori care vegheau noaptea asupra turmelor lor. Îngerul le aduce vestea bună a nașterii lui Mesia, iar o mulțime de oaste cerească cântă „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte și pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui”. Păstorii merg la Betleem, găsindu-l pe prunc și pe Maria și Iosif, și împărtășesc vestea cu ceilalți.
Evanghelia după Matei menționează venirea magilor de la Răsărit, călăuziți de o stea, pentru a-l găsi pe „regele iudeilor” nou-născut. Ei îi aduc daruri simbolice: aur (pentru regalitate), tămâie (pentru divinitate) și smirnă (prefigurând suferința și moartea Sa).
Regele Irod, alarmat de această veste, plănuiește să îl ucidă pe prunc, dar magii sunt avertizați în vis să nu se mai întoarcă la el. Nașterea lui Hristos reprezintă împlinirea profețiilor mesianice din Vechiul Testament și marchează începutul planului de mântuire al omenirii.
Părintele Florin Petre, despre cum ar trebui sărbătorit Crăciunul
„Trebuie să ne amintim de Nașterea lui Hristos. De foarte multe ori, în lumea în care trăim, ne ocupăm mai mult de tot ceea ce ține de materialitate și suntem luați captivi într-o societate consumeristă. Important este să ne raportăm la Cel Ce se Naște pentru că suntem într-o lună a dăruirii, a oferirii. Ne-am pregătit în această perioadă de post pentru curățare duhovnicească, trupească și sufletească pentru a primi darul cel mai de preț pe care Dumnezeu ni l-a făcut. Tatăl îl trimite pe Fiul Său să se întrupeze ca și noi ca să fim mai buni, mai dăruitori, mai blânzi. Suntem într-o perioadă în care am fost supuși la multe tulburări și ispite. Aș recomanda credincioșilor să citească primele două capitole din evangheliile lui Matei și Luca pentru a avea un cadru general despre ceea ce s-a întâmplat acum 2 milenii, să înțelegem că este vorba despre Nașterea lui Hristos, Cel care nu a venit ca rege politic, ci ca un Rege Dumnezeiesc să fim mai buni împăciuitori. Ne învață să fim mai răbdători când trăim vremuri grele. Hristos, în toată activitatea Sa pământească, asta ne învață – să-l iubim pe Dumnezeu, dar să-l iubim și pe aproapele. Trebuie să ne iubim așa cum Hristos ne-a învățat”.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: