Prima pagină » Religie » Sărbătoare cu cruce roşie în calendar, marți, 6 august! Ce NU AI VOIE să faci de Schimbarea la Faţă a Domnului / Semnificația sărbătorii

Sărbătoare cu cruce roşie în calendar, marți, 6 august! Ce NU AI VOIE să faci de Schimbarea la Faţă a Domnului / Semnificația sărbătorii

Sărbătoare cu cruce roşie în calendar, marți, 6 august! Ce NU AI VOIE să faci de Schimbarea la Faţă a Domnului / Semnificația sărbătorii
Biserica Mănăstirii Turnu din Prahova. Sursa foto: GÂNDUL

Luni, 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, eveniment ce marchează încheierea praznicelor împărătești din anul liturgic. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine, amintind de momentul în care Iisus Hristos și-a revelat divinitatea în fața ucenicilor săi, Petru, Iacov și Ioan, pe Muntele Taborului.

Conform scrierilor din „Viețile Sfinților”, evenimentul a avut loc în anul treizeci și trei al vieții lui Iisus și în al treilea an al propovăduirii sale. Apropiindu-se de patima Sa voluntară pentru mântuirea omenirii, Iisus a început să le spună ucenicilor despre suferințele care aveau să vină, provocându-le mâhnire. Pentru a-i întări în credință, El a promis că le va arăta slava Sa: „Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu, venind întru putere” (Marcu 9, 1).

La șase zile după aceste cuvinte, Iisus a urcat pe Muntele Tabor împreună cu cei trei ucenici. În timp ce se ruga, chipul Său s-a schimbat, fața Lui strălucind ca soarele, iar hainele Sale devenind albe ca zăpada. Sfântul Ioan Maximovici explică semnificația acestui moment: „Pe Tabor, Hristos a arătat frumusețea și slava dumnezeirii Sale, pentru ca apostolii și, prin ei, întreaga omenire să cunoască a Cui asemănare o are omul și către ce se apropie când se înalță duhovnicește”.

Sfântul Ioan Maximovici subliniază că păcatul a pătruns adânc în firea omului și că lupta pentru eliberarea de păcat este esențială pentru apropierea de Dumnezeu. Hristos a spus: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”. Această luptă este facilitată de harul lui Dumnezeu, oferit prin Biserica întemeiată de Fiul lui Dumnezeu întrupat, scrie Agerpres.

Pe măsura curățirii de păcat, omul reflectă tot mai mult slava lui Dumnezeu, asemănându-se tot mai mult cu El. La sfârșitul nevoinței pământești, cei drepți vor străluci ca soarele în împărăția Tatălui, așa cum a promis Iisus Hristos.

Ce nu ai voie să faci în Ziua Schimbării la Față a Domnului

În satele românești, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, celebrată pe 6 august, este înconjurată de numeroase obiceiuri, datini și superstiții. Aceasta este una dintre zilele în care, conform tradiției, cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Respectarea acestor tradiții este considerată esențială pentru a evita diverse nenorociri.

  1. Interdicția de a spăla haine
    • Se spune că cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșnițe.
  2. Interdicția de a te certa
    • Este bine să eviți conflictele. Se crede că cei care se ceartă în această zi vor avea parte de certuri tot anul până la următoarea sărbătoare a Schimbării la Față, conform România Tv.
  3. Interdicția de a te spăla
    • Fetele nu trebuie să se spele în această zi, deoarece se spune că nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba după această dată.
  4. Interdicția de a dormi afară
    • Tradiția spune că după această zi nu este bine să mai dormi afară, indicând că vara este pe sfârșite.
  5. Interdicția de a te scălda în ape repezi
    • O superstiție veche spune că nu este bine să te scufunzi în râuri sau ape de munte după această zi, deoarece se răcesc și există riscul îmbolnăvirilor.
  6. Interdicția de a călători
    • Este recomandat să eviți călătoriile, chiar și pe distanțe scurte, deoarece există riscul să te rătăcești și să nu te mai întorci acasă decât anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Beneficii ale respectării sărbătorii

  • Pentru femeile însărcinate:
    • Se spune că dacă respectă această zi, vor avea o naștere ușoară și copiii vor fi sănătoși.
  • Pentru cei care se roagă să scape de o patimă:
    • Cei care se roagă în această zi pentru a se elibera de vicii (beție, tutun, preacurvie etc.) vor fi vindecați.

Activități permise și recomandate

  • Binecuvântarea grădinilor și recoltelor:
    • În această zi se sfințesc grădinile și boabele de grâu pentru semănat, iar credincioșii duc prinoase la biserică, care sunt binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani.
  • Pomana pentru cei trecuți în neființă:
    • Este bine să nu uităm de cei răposați și să facem pomană în amintirea lor.
  • Gustatul boabelor de struguri:
    • Tradiția permite începutul gustării boabelor de struguri, considerate benefice pentru sănătate, chiar dacă nu sunt complet coapte.
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și