Tradiții de Sfântul Moș Nicolae. Ce RISCĂ copiii neascultători și obraznici care nu-și ascultă părinții și bunicii

Publicat: 06 12. 2024, 09:51
Actualizat: 06 12. 2024, 12:48

Sfântul Ierarh Nicolae, considerat drept unul din cei mai importanți sfinți din tradiția ortodoxă,  este sărbătorit pe 6 decembrie și el este cel care aduce copiilor cuminți cadouri în ghete. Copiilor obraznici și neascultători le pune nuielușe, cărbune sau cartofi în ghete. 

Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Potrivit folclorului, el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, pe durata iernii.

Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

De ziua Sfântului Nicolae, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă, chiar lângă icoane. Dacă înfloresc până de Anul Nou,  anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

Fetele se adună pentru a face plăcinte, iar seara, la ora 9 fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. Feciorii se organizează în cete pentru a face repetiții de colinde pentru Crăciun și de Anul Nou.

Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Ce trebuie să facă copiii pentru a primi cadouri

Pe lângă ghetuțele pe care copiii trebuie să curețe  minuțios cu perie și să le lase la ușă pentru venirea Moșului, aceștia scriu și o scrisoare cu toate dorințele lor. De asemenea, trebuie să lase morcovi pentru caii moșului.

Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să-i atenționeze să-și asculte părinții și bunicii în următorul an. Sunt atenționați și copiii care nu-și curăță ghetele, lăsându-le murdare în întâmpinarea Moșului.

Cei cuminți primesc portocale, banane, ciocolată și chiar o jucărie dacă au realizat fapte bune în ultimul an și și-au curățat impecabil ghetele și pantofii. De pe crestinortodox.ro, copiii pot să învețe acest colind dedicat Sfântului Nicolae.

Bucură-te, bucură-te,

Nicolae Mare Sfinte.

De la Mira Arhiereu

Temător de Dumnezeu

Îndreptător în credință

Ajutor în suferință

Când pe lume ai venit

Semnul crucii ai făcut

Nicolae Arhiereu

Temător de Dumnezeu

Miercurea și vinerea

Niciodată nu mânca

Pe bolnavi i-ai vindecat

Pe săraci i-ai ajutat

Creștinii din acest sat

Ție s-au încredințat

Creștinii din acest sat

Ție s-au încredințat…

 


Sursa Foto: Profimedia

Citește și:

Sfântul Nicolae, protectorul copiilor și episcopul care a inspirat legenda lui MOȘ CRĂCIUN