4,5 candidați pe un loc la Medicină. De ce ar vrea un tânăr să devină doctor în România: „Cineva trebuie să aibă grijă și de ai noștri”
„Când eram mică am avut niște probleme cu piciorul, iar ai mei s-au chinuit cu mine prin spitale”. Sunt singurele cuvinte pe care poate să le spună Ana Maria Barta, o tânără de 20 de ani care a susținut miercuri admiterea la Medicină, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București, înainte să înceapă să plângă. Are emoții și spune printre lacrimi că știe că salariile sunt mici pentru medici, că în spitale lucrurile nu sunt tocmai roz, dar crede că ar putea contribui la schimbare, că i-ar putea ajuta pe cei mai mici dintre noi. I-ar feri de umilințe și de chinuri, pe care Ana Maria le-a trăit, copil fiind. Cu gândul ăsta a venit la Medicină și speră ca într-o zi să fie doctor.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea
Manifestație în zona Eroilor miercuri dimineață. Așa părea pentru oricine trecea prin zonă și nu știa că se dădea admitere la Medicină. Mai ales că în zonă erau prezenți și jandarmii. „Este o măsură de menținere a ordinii publice. Anul ăsta ni s-a cerut ajutorul de la ASE și la UMF ‚Carol Davila” București”, explică Georgian Enache, purtătorul de cuvânt de la Jandarmeria București.
La prima oră a dimineții, aproape 4.000 de tineri așteptau să intre în sălile de examen de la UMF Carol Davila. Concurau fiecare împotriva celorlalți pentru unul dintre cele 1450 de locuri scoase de universitate la concurs. 4,5 pe un loc – asta e concurența la Medicină, la stat, în București.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea
Nu toți vor fi admiși, iar asta o știu și candidații ieșiți din sala de examen trei ore mai târziu.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea
E miezul zilei și trotoarele din fața universității de Medicină sunt pline de curioși: „Cum a fost? „, „Spune, a fost greu?” sunt întrebările cu care fiecare dintre cei care ies pe poarta facultății este întâmpinat. Niciunul nu răspunde. „Combatanții” sunt fie entuziaști, fie cu ochii în lacrimi știind că au ratat admiterea. Simt că punctajul obținut nu le garantează intrarea pe vreunul dintre cele 1.450 de locuri.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea
„A fost mai greu decât tot ce am făcut eu din culegeri. La Biologie mai greu decât la Chimie. La Chimie a fost super ușor”, spune Ana Maria Barta. Are 20 de ani și s-a pregătit un an după liceu pentru admiterea la Medicină. Spune că medicina este o alegere pentru ea și că nu e o dramă dacă nu reușește din prima. Va încerca și ” la anul sau ori de câte ori va fi nevoie până când va reuși”.
„Am dat cu clasa examen la Medicină”
Mădălina Manole are 19 ani și este din Fetești. Abia ieșită de la examen, fata își verifica răspunsurile: „La biologie întrebările au avut niște chichițe. Trebuia să fii atent. A fost dificil. Nu pot spune că e un examen ușor. Orice ar fi, trebuie să intru la Facultatea de Medicină. Nu mă văd făcând altceva. Vreau să fiu medic chirurg. Îmi place foarte mult chirurgia, mai ales că personajul care mi-a inspirat alegerea este tot un chirurg – Meredith Grey, din serialul tv ‘Anatomia lui Grey”. E drept, sunt mai împrăștiată decât ea”, spune Mădălina.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea // Mădălina Manole, tânăra care visează să devină Meredith Grey, personaj din filmul „Anatomia lui Grey”
A învățat la Liceul Teoretic „Carol I”, la profil real, specializarea matematică, intensiv engleză. Nu e singura din clasa ei care a dat examen la Medicină. Ați cinci colegi au făcut aceeași alegere.
Teodora este o altă aspirantă la profesia de medic. A venit din Ploiești la facultate. „Mi-am petrecut copilăria în spitale. Mama e și ea medic. E mentorul meu. M-a insuflat dorința de a salva vieți. O mare parte din gărzile pe care le făcea le-am petrecut alături de ea la spital. Cred că fac față stresului și condițiilor grele”.
Își face planuri de viitor. Vrea ca rezidențiatul să-l facă în străinătate și tot acolo visează să lucreze, dacă va avea ocazia.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea // Bogdan Gheorghe vrea să se facă medic pentru că este pasionat de această profesie
Bogdan Gheorghe i-a fost coleg de clasă Mădălinei Manole. „Am dat cu clasa examen la Medicină. Nu stabilitatea locului de muncă, condițiile de muncă umane sau salariul decent sunt motivele pentru care alegem, noi tinerii, să devenim medici. Nu trebuie să fim ipocriți. Alegem această profesie pentru că suntem pasionați. Mama mea e medic generalist și cred că și asta a contat în luarea deciziei”, spune Bogdan.
„Știu, o să văd multă suferință, dar, cine știe, poate o să găsesc un lec pentru cancer”
Raluca Constantinescu a fost așteptată la ieșirea de la examen de tatăl ei. „A fost bine. Sunt bine”, sunt primele cuvinte pe care i le spune fata după examenul care îi poate schimba cursul vieții.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea // Raluca Constantinescu speră să găsească un leac împotriva cancerului
A învățat la Colegiul Național „Sfântul Sava”, din București. De când se știe a avut un singur vis: acela de a deveni medic. „Vreau să mă specializez în oncologie. Știu, o să văd multă suferință, dar, cine știe, poate o să găsesc un lec pentru cancer”, spune Raluca, care la examen a obținut 82 de puncte.
Vise are și Elena Iana. Vrea ca la 40 de ani să câștige premiul Nobel sperând să descopere un tratament împotriva bolilor de inimă. „Nu mă văd făcând altceva. Ori de câte ori prind vreun documetar despre medicină las totul și sunt numai ochi și urechi. Să nu mai spun de filmele de profil. Nu cred că există student sau aspirant la Facultatea de Medicină care să nu fi văzut măcar vreun episod din ‘Anatomia lui Grey” sau ”Dr. House”. Trebuie să recunosc că pentru mine filmul ‘Anatomia lui Grey” a fost un criteriu important în luarea acestei decizii. Mi-ar plăcea să fiu un medic precum Cristina Yang”, spune Elena. Are 19 ani și a obținut 81 de puncte la examenul de admitere la Medicină. I-ar plăcea să fie cardiolog și visează să-și facă rezidențiatul în străinătate: „Am vrut să dau la Facultatea de Medicină din Germania. Am renunțat la acest plan, deoarece e foarte greu să termini o facultate într-o limbă pe care nu o stăpânești bine. După, cel mai probabil o să plec în Germania sau poate că Anglia. În țară salariile sunt mici”, spune Elena.
„Cineva trebuie să aibă grijă și de bunicii noștri. Cine să o facă, dacă nu chiar noi”
Roxana Ilie vrea să profeseze în România. A lăsat Buzău natal pentru capitală și speră să devină medic într-o zi. Nu știe momentan în ce și-ar dori să se specializeze. „Aici îmi e familia, prietenii, cunoștințele. Nu pot să plec. Aici am totul. Cineva trebuie să aibă grijă și de bunicii noștri. Cine să o facă, dacă nu chiar noi. Aș pleca trei-șase luni să mă specializez, să învăț să lucrez pe vreun aparat, dar apoi aș reveni”, spune Roxana.
FOTO: Mediafax // Octav Ganea // Alexandru Mihai Ivan (tânărul din mijloc, îmbrăcat în cămașă cu pătrățele bleumarin) consideră că profesia de medic este una complexă
Alexandru Mihai Ivan are 19 ani și vine de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. A obținut 83 de puncte la examen. „Pasiunea e singurul motiv pentru care cei mai mulți dintre noi ne aflăm azi aici. Profesia de medic este una complexă”, spune băiatul care apreciază testarea de miercuri drept „ușoară”.
Foto: Mădălina Chițu / Jandarmii au început pe la 13.40 să strângă gardurile și să le încarce într-o mașină. La ora 14.00 nimic nu mai amintea de zarva din prima parte a zilei.
Dacă va fi admis sau nu la Medicină, Alexandru – asemeni celorlați tineri – va afla abia vineri, când se vor afișa rezultatele de la examen. Atunci trotoarele de la Medicină vor fi din nou pline ochi. Până atunci însă – emoții.