L-am întrebat atunci, în parcare, ce părere are despre decizia DNA și, inițial, a refuzat, categoric să dialogheze, refugiindu-se printre mașini. Am insistat, și mi-a răspuns supărat că n-are de ce să-l viziteze DNA-ul, că „totul e o golănie și o făcătură, în mijlocul unei ședințe”.
– „N-am auzit nimic de DNA, decât de la ziariști!”.
– „Adică, nu e vocea dumneavoastră pe înregistrare?”, am insistat.
– „Ce să vă spun mai mult?”, a ripostat el. „Hai, ca să fiu cinstit! E o campanie electorală în care îmi promovez candidatul, nu? Într-o ședință de partid am făcut o mobilizare și, ca să v-o spun p-aia dreaptă… înregistrarea este ilegală, și știu și cine m-a înregistrat. Dar orice om zdravăn la cap știe că eu nu sunt ordonator de credite, decât la mine la partid, nu și la CJ. Eu nu pot să tai nicio investiție, pentru că eu nu dau nimic. Pentru bani, hotărăște CJ.
Apoi, eu nu fac angajări. Angajările de directori le fac ministerele. Eu pot doar să le retrag, unora, sprijinul politic, la o adică să nu mai fie la mine în partid. Dar dacă trebuie să facem tam-tam, atunci să facem! Dacă trebuie să dau socoteală, voi da, dar nu știu dacă este juridic; dacă cineva poate crede că se susține o acțiune penală împotriva mea. Nu dau bani, nu dau fonduri, nu angajez, nu dau afară. Eu primesc membri de partid sau propun să fie excluși, da?!”
„Dar cu părinții, din biserici, ce-ați avut?”. „Ce să am eu cu ei? Mie de părinții mei îmi pare rău. Uite maică-mea, săraca, are 75 de ani și e bolnavă – m-a întrebat ieri: ‘Mircică, ce-ai făcut că mor!’ E părintele meu, și dacă i se-ntâmplă ceva și-mi pică unu-n drum, îi rup gâtul și am terminat subiectul. E chestie de bun simț! De ce să-i fie rău? Că am făcut eu o acțiune?! Da! M-am enervat, am vorbit pe un ton ridicat; ei, și, ce-am făcut?! Domnule, eu le-am spus, cine vrea să facă muncă de partid să facă, cine nu să plece!
Ascultă, eu știu ce-nseamnă și presa, și administrația, și politica, am trecut prin toate. Am fost și președinte de club de fotbal… Și dacă vrei să-l f… pe unul, atunci îl f… Dar aici discutăm după lege. Dacă sunt vinovat pe lege, atunci să mă cheme și mă duc să dau cu subsemnatu”. Până la urmă, și preoții au dreptul lor la opinie. Mergeți, duminică, cu mine, în biserica ungurească să vedeți că preotul lor, în ziua alegerilor, le spune oamenilor să-l voteze pe Iohannis? Păi vedeți?! Și noi de ce nu? În ziua votului, reformații lui Tokes așa au spus. Și noi? Noi suntem niște români de…”.
– „Dar cu cei care vor sta în fața secțiilor de votare ca să le spună oamenilor cu cine să voteze, cum e?”.
– „Domnule, toate partidele au oameni, care stau la secții și spun cu cine să voteze, ce să mai vorbim?! Iar cu ședința asta, ce să vă mai spun? Înregistrarea a fost ilegală, puteam să nu recunosc. La urma urmei, uite ce-i, am spus și eu niște lucruri; am făcut niște promisiuni… am glumit, nu?!”.
Joi, la mai puțin de 24 de ore de la discuția noastră, 20 de membri ai organizației județene a PSD Satu Mare s-au prezentat la DNA Oradea pentru audieri în „Dosarul lui Mircea Govor”. Acesta este investigat pentru infracțiunea de folosire a influenței în scopul obținerii, pentru sine sau pentru o altă persoană, de bani sau foloase necuvenite. Pe data de 17 noiembrie, Mircea Govor va fi și el audiat de DNA.
Explozia lui Govor
Vă întrebați, poate, cum a apărut, în viața și în campania noastră electorală, ca o bombă pe generic, hipermotivatul baron al PSD de Satu Mare, Mircea Govor, cel care amenința zilele trecute toată suflarea județului – de la dascăli și directori până la preotese și mirenii arondați, trecând prin parohiile tuturor sfinților părinți -, că, dacă nu se luptă din toate puterile lor pentru alegerea lui Ponta la Cotroceni, vor fi lăsați „să moară” fără finanțare.
„Cei care nu veți avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Județean și cât am posibilitate, nu o să primiți niciun cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero, când se impart banii – zero, și garantez că niciunul nu mai primește nimic. Stați și muriți, asta e viața! Deja nu se mai poate. (…) Să-i ia mama dracului pe toți, că n-am nevoie de toți nenorociții in jurul meu!”, a țipat Govor.
Intrarea în pâine
Ei bine, actualul vicepreședinte al CJ Satu Mare – un oraș înecat în zâmbetul electoral al premierului Ponta -, și șef al filialei social-democraților sătmăreni, nu e chiar un new entry pe zona gri-sulfuroasă a amestecurilor politicii în afaceri.
Adevărat este că numărul anilor petrecuți de Govor în munca năbădoiasă de partid este mult mai mic decât al celor de-a lungul cărora a „performat” în afaceri.
Presa locală – într-o mai mică măsură și presa centrală -, ba chiar și unii dintre foștii apropiați, au făcut cunoscute multe dintre faptele sale de vitejie – zonale, dar bănoase. Așa că, până să devină „controlorul” cvasitotal al presei sătmărene – prin „Gazeta de Nord Vest”, prin intermediul televiziunii regionale „Nord Vest”, aflate astăzi în proprietatea fiului său, Răzvan Govor, precum și prin influența pe care o are asupra celorlalte publicații -, mai apăreau informații potrivit cărora actualul vicepreședinte al CJ Satu Mare, intrat în piață printr-un business cu alcool – desfășurat prin compania Roxalcom – a devenit, într-un timp relativ scurt, subiectul unui dosar de evaziune fiscală în „valoare” de 341 de miliarde. Numai că, unii dintre prietenii săi politicieni, implicați în afacere, l-au „scos”, cum se spune, păstrându-i cazierul imaculat.
Pasul următor, patronatul de presă.
Împreună cu unul dintre bunii săi prieteni, senatorul PSD Valer Marian, atunci și șef al PSD Satu Mare, a înființat și condus „Gazeta de Nord Vest” și televiziunea „Nord Vest”, o platformă utilă, atât pentru finanțarea, cât și pentru propagarea „ideologiei” PSD.
Ciocnirea spiritelor
Acestea au fost, în principiu, premisele întâlnirii lui Mircea Govor cu „omul de la centru”, Liviu Dragnea, personaj providențial pentru sătmărean și afacerile sale.
Dragnea, sosit în urmă cu doi ani la Satu Mare spre a pune umărul, prin muncă și expertiză, la dezvoltarea filialei PSD, și-a găsit multiple afinități cu Govor, pe care, în scurt timp, l-a uns șef de organizație și partener de afaceri
Așa că, Tel Drum – Alexandria, afacerea „prietenilor” președintelui executiv social-democrat s-a ales, printr-o a doua licitație organizată de CJ Satu Mare, drept constructor al „Autostrăzii Țării Oașului”, în fapt al modernizării drumului Negrești Oaș – Turț, un proiect de 9.000.000 de euro, de a cărei licitație a fost responsabil chiar vicele Govor, proaspăt numit șef al organizației județene a PSD, de prietenul său, Liviu Dragnea.
Alături de Tel Drum, la realizarea proiectului au mai participat firmele prietene: Tehnic Asist din Botoșani și Tarr Beton Satu Mare, care, împreună cu Florisal, au lucrat și mai lucrează la cea de-a doua vilă a președintelui PSD Satu Mare, după cum spun oamenii din oraș. Tot ele sunt cele care au cotizat la televiziunea și ziarul baronașului, prin diverse contracte de publicitate.
Foști prieteni
În legătură cu toate aceste „afaceri” de casă politică ale celor doi șefi social-democrați – Dragnea și Govor -, precum și ale șefului CJ Satu Mare, liberalul Mihai Adrian Ștef, senatorul PSD, Valer Marian, fost președinte al PSD Satu Mare, și fost prieten, cândva, al lui Govor, a depus la DNA trei denunțuri penale și mai multe sesizări.
Denunțurile, îndreptate, în principal, împotriva susnumiților, fac referire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, fals intelectual, uz de fals și înșelăciune calificată, potrivit articolelor din Codul penal.
Marian îi acuză pe cei trei că au colaborat în atribuirea majorității lucrărilor de reabilitare drumuri și instalații din județ, precum și a celor de asfaltare și deszăpezire, însumând zeci de milioane de euro – inclusiv bani europeni -, firmelor lor de casă.
Între acestea, atribuirea unor lucrări, în valoare de 20 de milioane de euro, firmei SC Tehnic Asist SRL Botoșani, deținută de prietenul lui Govor, Mirel Vlas.
„Există indicii că licitațiile câștigate de SC Tehnic Asist SRL au fost aranjate de numitul Govor Mircea Vasile prin modul de întocmire a caietelor de sarcini, prin modul de descalificare a unor societăți concurente și prin modul de acordare a punctajului, cu concursul subalternilor săi de la Direcția Achiziții Publice”, se arată în denunț.
În contrapartidă, potrivit aceluiași document, „numitul Govor Mircea Vasile a primit bani de la patronul SC Tehnic Asist SRL și prin intermediari, respectiv prin fratele său Govor Mirel Inocențiu, prin fiul său Govor Răzvan Mircea și prin administratorul SC Media Total SRL, Timiș Ioan (colonel în rezervă, fost șef al Garnizoanei Satu Mare). Pentru a acoperi plata banilor, SC Tehnic Asist SRL încheia contracte sub antrepriză cu firmele fratelui Govor Inocențiu Mirel sau ale unor afaceriști apropiați ai acestuia din municipiul Carei, sau încheia contracte de publicitate pentru ziarul Gazeta de Nord-Vest, prin administratorul Timiș Ioan, de la SC Media Total SRL”.
Valer Marian nu-l scapă din vedere nici pe prințul sudului, Liviu Dragnea, pe care îl acuză de implicare în afaceri necurate, în județul Satu Mare.
„În 2013 a fost organizată o nouă licitație pentru finalizarea proiectului Autostrada Țării Oașului, pentru care au depus oferte 10 societăți comerciale. Conform anunțului Consiliului Județean din 21.06.2013, contractul de execuție a fost atribuit SC Tel Drum SA Alexandria, firmă despre care se știe că este controlată de fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea Liviu, actualmente vicepremier al Guvernului României, ministru al Dezvoltării Regionale și președinte executiv al PSD.
În ultimii doi ani, între numiții Govor Mircea Vasile și Dragnea Liviu s-a stabilit o relație apropiată, inclusiv în derularea unor afaceri în județul Satu Mare. În cursul lunii martie 2013, numitul Dragnea Liviu a încercat să-l impună pe numitul Govor Mircea Vasile președinte interimar al Organizației Județene Satu Mare a PSD, dar propunerea sa nu a fost agreată de președintele partidului, Ponta Victor, și de unii lideri județeni ai PSD, astfel că, la sugestia lui Govor, Dragnea a preluat personal funcția de președinte interimar al PSD Satu Mare la conferința județeană din 29.03.2013.
Simptomatic este că în data de 21.06.2013, când a avut loc atribuirea licitației pentru SC Tel Drum Alexandria, la Satu Mare a avut loc și Conferința județeană de alegeri a PSD, la care își anunțase participarea și Dragnea Liviu și la care numitul Govor Mircea Vasile a fost desemnat președinte al Organizației Județene Satu Mare a PSD. Interesant este că toate cele 9 firme ofertante au fost descalificate pentru neîndeplinirea condițiilor stabilite prin caietul de sarcini întocmit la sugestia numitului Govor. Licitația a fost atribuită Sc Tel Drum SA la valoarea de 38.974.212 lei (aproximativ 9 milioane euro)”, se arată în același denunț.
Autodenunțuri
Iată cum suna, în urmă cu un an, un drept la replică, remis Gazetei de Nord Vest, de către același senator PSD, devenit astăzi un ne-nduplecat dușman al lui Govor:
„(…) Având în vedere că tot a declarat pe anumite posturi de televiziune că vrea să se autodenunțe, îl învit pe numitul Govor Mircea Vasile Gheorghe să o facă până la capăt.
Să se autodenunțe dacă l-a ajutat pe procurorul Costinaș să-și construiască o vilă la intrarea în localitatea Vetiș, din județul Satu Mare.
Să se autodenunțe dacă a oferit cuplului Șuhan – Burlacu suma de 150.000 euro, cu sprijinul unui om de afaceri din Moldova.
Să se autodenunțe ce le-a oferit celorlalți amici din justiție (bani, șuncă, cârnați, palincă).
De asemenea, având în vedere că s-a lăudat, îi solicit să se autodenunțe referitor la afirmațiile pe care le-a făcut, în a doua jumătate a anului trecut, că ar avea afaceri de asfaltare și canalizare cu ex-ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, și cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, de care ar fi legat și primul ministru Victor Ponta.
Totodată, având în vedere că s-a lăudat, îi solicit să se autodenunțe referitor la discuția pe care a avut-o (și a înregistrat-o) cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, în holul de lângă toaleta unui hotel din Oradea, cu o săptămână înainte de referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu.
În fine, îi solicit să se autodenunțe cu câți bani negri a finanțat campania electorală a primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, și cu câți bani negri a finanțat campania mea electorală.
Să se autodenunțe dacă înainte de anul 2000 a fost cercetat pentru implicare în evaziune fiscală cu alcool în valoare de 341 miliarde lei vechi.
Să se autodenunțe dacă după anul 2000 a fost cercetat pentru prejudicierea sucursalelor din Satu Mare ale Băncii Comerciale Române și ale Eurom Bank cu suma de peste 10 miliarde lei vechi.
Să se autodenunțe dacă după 2004 a fost cercetat pentru deturnarea a peste cinci miliarde de lei vechi alocate de Consiliul Județean Satu Mare clubului FC Olimpia Satu Mare”.
Și cine să cunoască întreaga situație, mai bine decât Valer Marian, senator PSD, fost prieten al lui Mircea Govor?!