De cum intri în clădirea cu cupolă de la Politehnică atmosfera e însă mult mai animată. Femeile de serviciu tocmai au terminat de lustruit podelele care încă lucesc de apă, iar sus la etaj sunt câțiva studenți care vorbesc tare de se aude până jos.
MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// cu puțin înainte să ajungă premierul muncitorii tăiau arbuștii.
La ora 15.55, se deschid ușile de la biroul Senatului, ies decanii și profesorii de la universitate și se îndreaptă înspre sala de festivități, unde la ora 16.00 ar trebui să înceapă inaugurarea proiectului, la care sunt anunțați să participe premierul Victor Ponta și miniștrii Remus Pricopie și Mihnea Costoiu.
„Să știți că îmi e dor de dumneavostră, domnu” ministru”
Primul care sosește e ministrul Cercetării și Învățământului Superior, Mihnea Costoiu. Salută pe toată lumea, de la studenți până la simpli angajați. „Să știți că îmi e dor de dumneavostră, domnu” ministru. Îmi lipsiți să știți”, îi zice o doamnă blondă care se repede să-l sărute.
MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Femeile de serviciu au spălat podele
La 16.10 sala era aproape plină, toate camerele de luat vederi erau aranjate în rând, gata să fie pornite când vine premierul și miniștrii.
„Dar nu începe?” , întreabă unul dintre studenți. „Ne-a anunțat că mai întârzie, e prins la Parlament”, îi răspunde timid unul dintre angajații de la universitate. La îndemnul „Hai să fumăm atunci” trei sferturi dintre studenți ies pe balconul din apropiere.
După ce-și calmează nervii, studenții revin în holul din fața încăperii. „Pe unde ar trebui să vină? Prin stânga sau prin față?, se întreabă una dintre studente. „Nu știu pe unde, dar să vină”, răspunde unul dintre tineri. Era deja ora 16.30, toată lumea își pierduse răbdarea.
„Dottore, dottore, păi ce faci!?”
Unul dintre cei care așteaptă, fost student al Politehnicii și membru al în Uniunea Studenților, povestește că a terminat și doctoratul, dar încă nu e angajat nicăieri. „Dottore, dottore, păi ce faci!? Tu ești dottore”, încep colegii lui să-l tachineze.
Pe la intrarea din stânga apare ministrul Educației, Remus Pricopie vorbind la telefon. Pare un pic derutat în clădirea Rectoratului de la Politehnică. „Aici, aici domnul ministru”, îi strigă ziariștii cu microfoanele pregătite în fața sălii unde va avea loc festivitatea. Pricopie însă intră liniștit într-una din clasele pe care o găsește deschisă și închide ușa. După cinci minute, ministrul Educației coboară în holul unde ar trebui să vină premierul.
„Pe unde e?”, se întreabă unul dintre decani. „Am înțeles că e la Carrefour”, îi răspunde rectorul George Darie. Studenții ies din nou pe balcon. „În aglomerația asta cred că vine în 20 de minute”, spune unul dintre tineri.
Apare și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, chiar dacă nu este pe lista oficială de la Ministerul Educației.
„Cheamă-i pe aia de afară”
Victor Ponta apare la ora 16.45, însoțit de președintele Senatului de la Politehnică, Ecaterina Andronescu. Toată lumea se grăbește spre sală. „Cheamă-i pe aia de afară”, îi strigă unul dintre studenți altuia aflat la ușa balconului.
Vesel și fără nicio grijă că a lăsat lumea să aștepte aproape o oră, Victor Ponta nu știe pe unde să urce spre sala de festivități.
„Acolo suntem blocați de presă”, îi arată Ecaterina Andronescu scara pe unde ar trebui să urce direct. Anton Hadăr vine cu soluția arătându-i scara în spirală: „Haideți pe aici că e mai liber, nu e presă aici”. Ajuns cu bine în fața biroului Senatului, premierul salută pe toată lumea. „Prea multă presă, ați chemat pe toată lumea!”, spune intrând în biroul ce dă în sala de festivități.
MEDIAFAX FOTO// Premierul și miniștrii la discursurile pentru inaugurarea proiectului CAMPUS
Gata. Începe ceremonia. Toată lumea se ridică în picioare când începe imnul „Gaudeamus Igitur”. „Suntem sub semnul lui Gaudeamus pentru că este o zi foarte importantă pentru noi. V-am chemat aici pentru inaugurarea unui centru de cercetare care adună toate domeniile inginerești la un loc”, începe Ecaterina Andronescu în imediata vecinătate a lui Victor Ponta. Îi cere voie să-i prezinte universitatea și redă o parte din istoria insituției. Premierul dă aprobator din cap și ține ochii în jos.
„Un prim ministru al acestei țări, Brătianu, spunea că o țară nu se poate dezvolta decât prin ingineri… și în mare măsură îi dăm dreptate”, spune Ecaterina Andronescu, neștiind dacă e bine că a amintit de un liberal. Acesta e momentul în care premierul își ridică privirea și încearcă să schițeze un zâmbet, dar nu reușește, își mută repede privirea de la Andronescu la slide-urile proiectate pe perete.
MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Victor Ponta primește Istoria Politehnicii
„Țin să vă spun că Politehnica nu s-a uitat numai la banii de la buget. Ne-am suplimentat bugetul din fonduri europene și din proiectele cu firmele. Fără resursele din fondurile europene am fi tras demult obloanele”, conchide fostul ministrul al Educației, uitându-se deopotrivă spre premier și spre ministrul Fondurilor Europene.
„Trebuia să fim aici acum doua-trei săptămâni”
Ecaterina Andronescu îi dă cuvântul lui Victor Ponta. „Îmi cer scuze că trebuia să fim aici acum doua-trei săptămâni, când trebuia inaugurat acest proiect, dar au apărut inundațiile și am întârziat”, se scuză Victor Ponta, confuzând audiența care îl așteptase numai o oră.
„E un moment special pentru mine, care nu fac parte din comunitatea dumneavoastră, dar știu că după 1989 a fost greu pentru cercetare”, încearcă Victor Ponta să justifice bugetul mic acordat cercetării.
Premierul amintește că proiectul a fost câștigat de fapt în 2009, dar odată cu blocarea fondurilor europene a fost amânat. „Acest proiect se datorează celor care au avut curaj să-l repună pe agendă și să mă facă atent că trebuie să înceapă. Eu nici cu ELI n-am crezut că va începe. Le spuneam celor care au venit la mine că n-o să se întâmple așa ceva, că o să avem noi cel mai mare laser. Dar s-a întâmplat și acum îl avem”, spune Victor Ponta. Premierul se uită la Mihnea Costoiu și îi amintește că mai are și acum costumul de haine pe care l-a murdărit la inaugurarea laserului de la Măgurele. „Dar mi-a promis că mi-l curăță dacă îi dau mai mulți bani”, încearcă Victor Ponta să glumească.
În timp ce îi dă microfonul lui Mihnea Costoiu, Ecaterina Andronescu ține să-i spună premierului că Politehnica vrea să construiască un spital universitar în campus universitar, spital la care să se angajeze absolvenții și de la Politehnică și de la Medicină. „Vorbiți cu domnul Teodorovici, el vă așteaptă”, îi răspunde Ponta. „Dacă veniți cu proiecte… „, spune și ministrul Fondurilor Europene.
La final, Victor Ponta vrea să facă o precizare în fața profesorilor prezenți în sală. „Dacă mi-aș dori să schimbăm ceva din ultimii ani ar fi modul în care sunt văzuți oamenii din universități. Până acum universitarii erau dați afară de peste tot, din parlament, din universități, îi scoteam la pensie. Aș vrea să găsim o soluție ca cei care au merite în mediul academic, în universități, și care vor să aibă și funcții publice să facă și lucrul ăsta. Trebuie încurajați să se implice în reforma statului”, are Victor Ponta ultimul cuvânt.
II
MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Victor Ponta alături de Ecaterina Andronescu
Toți oaspeții sunt poftiți în curtea Politehnicii, la intrarea dinspre Bulevardul Iuliu Maniu, acolo unde a început construcția Institului CAMPUS, ce va cuprinde 41 de laboratoare de cercetare în toate domeniile de inginerie.
Premierul și toți miniștri intră în cabinetul de la Senat și închid ușa, spunând că vin și ei. Studenții și presa pleacă spre locul construcției. Aici însă au parte de o altă altă așteptare. Muncitorii care îl așteptau cu mortarul pregătit îl amestecă repede ca nu cumva să se prindă. Studenții glumesc pe seama situației și se îndeamnă unii pe alții să amestece soluția. Peste o jumătate de oră vine și Victor Ponta.
îî
MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI
„Numai miniștrii au voie să coboare. Presa rămâne aici, că se rupe scara!”, spune unul dintre organizatorii de la Politehnică. Victor Ponta și Ecaterina Andronescu pun repede mortarul, dar înainte au aruncat un răvaș cu data de începe a proiectului, ca să poarte noroc.
Institutul CAMPUS este dezvoltat din fonduri eurpene, fiind cofinanțat prin Fondurul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 73, 4 milioane de lei, iar clădirea trebuie finalizată în iunie 2015. Clădirea va avea în total 8.320 de metri pătrați șiîși va asigura energia neceesară funcționării din surse de energie verde.
MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Victor Ponta și Ecaterina Andronescu toarnă primii mortarul