BACALAUREAT 2013. Cum a fost la ROMÂNĂ SCRIS: „Am ales Plumb de Tudor Arghezi”
SUBIECTE și BAREM BACALAUREAT 2013. Peste 162.000 de absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris la proba de ROMÂNĂ scris. Gândul prezintă în timp real SUBIECTE la ROMÂNĂ și BAREM la ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013.
Părerile despre subiectele la ROMÂNĂ SCRIS au fost împărțite printre candidații care luni, 1 iulie, au susținut prima probă scrisă de la BACALAUREAT 2013. În timp ce elevii de la Real își doreau un eseu dintr-un roman, cei de la Uman voiau din poezie.
Reporterii gândul au bătut Bucureștiul și au trecut pe la mai multe licee din Capitală încercând să surprindă emoțiile și așteptările celor care au susținut astăzi prima probă cu adevărat importantă din viața lor de liceeni.
Tensionată, așa poate fi descrisă într-un cuvânt atmosfera din fața Colegiului Tehnic Energetic din Sectorul 5 al Capitalei, în apropiere de Șoseaua Giurgiului. La prima oră a dimineții, în fața liceului erau câțiva părinți, dar și foști absolvenți care au scăpat de emoțiile BAC-ului anul trecut și acum au venit să-i încurajeze pe liceenii care au dat pe 1 iulie prima probă a maturității.
„A învățat, dar totul e să nu aibă emoții, adică să se piardă. Nici n-am vorbit cu ea înainte de examen. Îi era tare teamă de poezie. I-am spus să nu iasă înainte de finalul examenului sub niciun chip”, a spus mama unei eleve de la Colegiul „Dumitru Motoc” situat în sectorul 5, dar care dă examenul la Colegiul Energetic. În apropiere, câțiva tineri vorbeau despre „ce le-o fi dat”.
„Vreți să vă spun eu ce le-a dat. Varianta 7, dar mai mult nu știu, că atât a apucat să-mi zică cineva din sală și i-a luat telefonul”, spune un tânăr care se uita în permanență la telefon.
Reclamă la poarta liceului: „Veniți la Dimitrie Cantemir”
Între timp, în fața liceului oprește o mașină pe care e inscripționată „Universitatea Dimitrie Cantemir”. „Ce, abia acum le aduce subiectele!?”, vociferează cineva atunci când vede doi oameni cu mai multe plicuri în mână, care coboară din mașină. Profesorii universitari împart pliante cu informații despre universitatea lor și speră că mulți dintre elevii care susțin BACALAUREAT 2013 vor da admitere la ei.
„Noi sperăm să avem destui candidați la admitere, dar până acum situația nu e deloc bună”, spune unul dintre profesori.
„Numai poezie nu voiam să-mi dea”
Pe la 10.30, mulțimea din fața colegiului se strânge în fața porții. Se apropie prima elevă care iese din examen. „Ce agale merge, ce față tristă are”, observă unul dintre băieții care așteptau.
„Mi-a picat tocmai poezie, numai asta nu voiam să-mi dea. Orice în afară de poezie”, spune Cristina Ene care a dat BAC 2013 la profilul Real-Tehnologic. Imediat după ea iese George Bogdan, care spune că a fost greu la Româna dată pentru Tehnologic. „Oricum o să-l mai dau încă o dată. Mi s-a părut greu”, a spus Bogdan.
Întrebat ce poezie a ales, de Blaga, Ion Barbu sau Tudor Arghezi, pentru eseul de la cel de-al treilea subiect, băiatul răspunde senin: „Plumb de Tudor Arghezi”. Când i se spune că aceasta este de fapt poezia lui George Bacovia, băiatul își dă o palmă peste frunte și spune că a greșit.
Absolvenții care au dat Bacalaureatul anul trecut i-au așteptat pe colegii lor mai mici la Colegiul Energetic din București
Elevii de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, situat în apropiere de Parcul Tineretului, sunt întâmpinați de profesorii de la Universitatea Spiru Haret, care nu sunt curioși să vadă ce au făcut la examen, ci sunt aici să impartă pliante, fără prea multe cuvinte.
Elevii care ies din liceu spun subiectele la română nu au fost grele, poate un pic mai dificile pentru profil. „Am ales Lacustră de Bacovia pentru eseul de la subiectul al treilea, pe asta o știam mai bine. Nu mă așteptam să dea totuși așa de greu. Și eu am învățat, dar nu mi s-a părut ușor”, a spus Bogdan care este absolvent de Uman.
Pentru Adela, de la Matematică-Informatică, poezia la alegere a fost exact ce și-a dorit pentru cel de-al treilea subiect. „La subiectul al doilea, la eseul despre importanța modelului de urmat în viață, m-am gândit cel mai mult ce să scriu. Ăla a fost cel mai greu pentru mine, că a trebuit să-mi aleg cu grijă cuvintele”, spune eleva.
Colegiul German Goethe: „Am picat Bacu””
Cu câteva minute înainte de ora 11:00, în curtea Colegiului Goethe, situat pe strada Stanislav Cihoschi, în sectorul 1, au început să-și facă apariția primii absolvenți de liceu care au susținut proba la Limba Română.
„Ne-a dat poezia. Eu știam romanul”, le spune un tânăr înalt mamelor care așteptau primele vești de la examen.
„Mai exact? Ce poezie”, se interesează ele. „A mea a repetat Corola aseară”, adaugă una dintre ele. Tânărul dă din umeri și se îndepărtează.
Un alt absolvent este lăsat să iasă din curtea școlii. La poartă, mamele îl chestionează. „La prima ne-a dat un text epic aiurea rău. La doi a fost ceva cu modele în viață și la trei am avut de ales între Arghezi, Blaga și Barbu”, le lămurește băiatul.
„Și tu ce-ai scris?”, întreabă o doamnă brunetă. „Am făcut primele două. La subiectul trei știam Testament, da” n-am scris nimic. Am terminat în 30 de minute”, explică el. Ies și alți colegi, înjurând subiectele. Nimeni nu se aștepta să „cadă” poezia. „E clar. Ne vedem în toamnă. Am picat Bacu””, anunță, cu zâmbetul pe buze, un alt absolvent, după care bate cupa cu un coleg.
După încă 15 minute, mamele află că poezia le-a picat celor de la real. „Așteptăm să iasă un grup de fete, de la uman, să vedem ce le-a dat”.
„De la Goethe n-a ieșit nimeni până acum. Stau până la sfârșit”, remarcă un fost elev al liceului, venit să vadă cum s-au descurcat amicii săi.
„Am început prost Bacu””
„Eu am scris la trei >, de Tudor Arghezi și am insistat că e scrisă de Arghezi. De patru ori am repetat”, glumește un tânăr care a aflat de la amicii săi că „a dat-o-n bară la 3″.
În cealaltă parte a parcării, o tânără brunetă, de la uman, le povestește mamelor ce subiecte s-au dat. „Simbolismul și la doi să spunem de ce e bine să ai jurnal”, explică ea pe scurt. Mamele sunt confuze. „Adică Bacovia, nu?”, întreaba una dintre ele. „Da, eu am scris Plumb„, confirmă absolventa.
În jurul orei 11:40, în fața Colegiului se adunaseră în jur de 10 părinți și alți 20 de elevi care schimbau impresii. Poezia le-a dat bătăi de cap absolvenților de liceu. Unii au încurcat autorii, alții au preferat să nu scrie nimic pentru că „și-așa nu umpleam două pagini ca să îndeplinesc cerința”.
Pe scurt, „am început prost Bacu””, sumarizează la telefon o altă elevă.
La Colegiul Goethe au susținut examenul atât absolvenții de la liceul German cât și cei de la Liceul Tehnologic Particular Onicescu, de la Liceul FEG și de la Liceul Teoretic George Călinescu.
CALENDAR PROBE SCRISE BACALAUREAT 2013
1 iulie 2013 – Limba și literatura română – proba scrisă
2 iulie 2013 – Limba și literatura maternă proba scrisă
3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului și specializări- proba scrisă
8 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor
12 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor finale