BICICLEȘTI. Al treilea weekend de mișcare în aer liber. „Campania este nemaipomenită, face bine tuturor!”

Publicat: 03 11. 2013, 23:39
Actualizat: 29 07. 2014, 19:36

Al treilea weekend de BICICLEȘTI, o nouă ocazie pentru ca bucureștenii să poată face mișcare în aer liber, departe de aglomerația care sufocă orașul în timpul săptămânii. Sute de locuitori ai Capitalei au ieșit duminică la plimbare pe bulevardul Pavel Kiseleff, care a fost închis traficului și deschis bunei dispoziții. Echipați cu biciclete, role, trotinete sau doar cu o simplă pereche de pantofi comozi, oamenii s-au bucurat din nou de inițiativa gândul și ProSport, ba chiar și-au făcut poze sub bannerul campaniei, pentru a se lăuda că au „buletin de BICICLEȘTI”.

Dacă săptămâna trecută campionul României la gimnastică Marian Drăgulescu, împreună cu Mihai Donisan, campion național la săritura în înălțime, s-au alăturat bucureștenilor care au ieșit să facă mișcare în aer liber, duminica aceasta un alt sportiv celebru a venit să se bucure de campania BICICLEȘTI. Este vorba de Helmuth Duckadam, fost portar al echipei Steaua, care a venit la o plimbare cu bicicleta alături de fiica lui cea mică, Julianne.

„Este o zi în care te poți plimba cu copiii în deplină siguranță și, de aceea, cred că ar trebui să continue această campanie”, a spus acesta. Duckadam s-a arătat cu atât mai încântat de inițiativa gândul – ProSport, cu cât în urma intervenției chirurgicale la care a fost supus în luna septembrie ciclismul este unica metodă prin care se mai poate „antrena”.

„Din păcate, din cauza vârstei și a problemelor, practic singurul sport care mi-a rămas este plimbatul cu bicicleta. Încerc să ies zilnic, dacă pot. Mă trezesc devreme dimineața, pe la ora 7, când se luminează, și fac o tură de la Guvern până la Piața Presei. Nu e mult, dar e mai mult decât nimic”, a explicat el.

Foto: Gândul

Cu două biciclete închiriate de la centrul din Parcul Kiseleff, doi pensionari, soți și soție, pedalau relaxat pe bulevard. Se laudă că s-au bucurat de campania BICICLEȘTI încă din primul weekend în care aceasta a fost lansată.

„Apreciem foarte mult această campanie și profităm de ea la maxim”, povestește femeia. „Suntem printre cei care au aflat de la începuturi despre această campanie și am venit de câte ori am putut. Faptul că acum este închis bulevardul acesta este bine pentru toată lumea pentru că putem merge fără să avem alte griji”, adaugă aceasta, precizând că plimbările cu bicicleta sunt un obicei pe care ea și soțul ei ș l-au făcut de când au ieșit la pensie.

„După o anumită vârstă trebuie să faci cât mai multă mișcare”, completează bărbatul. „Iar când ieși la pensie, cu atât mai mult: trecând de la o activitate – serviciul – la o inactivitate – ca pensionar – este bine să faci cât mai multă mișcare. Și atunci ieșim cu bicicletele personale, inclusiv în timpul săptămânii”, mai spune el.

Foto: Gândul

Printre bicicliștii care au „ocupat” duminică Bd. Kiseleff, s-a aflat și o tânără care a participat și la evenimentul „Cu bicicleta la mare”, organizat de ProSport la finele lunii septembrie: „Campania BICICLEȘTI este una foarte frumoasă! Chiar sunt încântată să văd că se organizează astfel de evenimente. Am participat și la turul

O opinie similară a avut și Alex, un puști de numai 7 ani, care, după câteva ture cu bicicleta, s-a hotărât să ne explice de ce este mai frumoasă plimbarea pe Kiseleff decât cea din parc: „Îmi place mai mult aici pentru că e mai mult loc și nu sunt multe frunze”. Deși însoțit de mama și de sora lui, băiețelul se laudă că este singurul din familie care pedalează.

Foto: Gândul

Un alt băiețel ne spune povestea câinelui său, pe care mama îl plimbă cu ajutorul unui „pat mobil” improvizat, tras de bicicletă: „Eu l-am adus pe câinele meu, Whisky, care acum nu mai poate să meargă. Când eram eu mic și aveam cinci ani, mergea cu mine de fiecare dată când ieșeam cu bicicleta”, spune copilul, adăugând că nu-și poate lăsa „prietenul” acasă pentru că „se supără dacă râmâne singur”.

Foto: Gândul

„Este o idee excepțională!”, cred un alt biciclist. „Faptul că nu vedem mașini și este aer curat, că ne putem mișca în voie, este nemaipomenit. Am fost și în weekend-urile trecute. Este foarte bine, ar trebui extinsă această campanie și să se desfășoare poate chiar în fiecare săptămână. Și iarna, și vara, oricând”, adaugă el.

O altă doamnă îndeamnă tinerii în mod special să se bucure de BICICLEȘTI: „Campania este nemaipomenită, face bine tuturor. Când ieșiți de la muncă, dacă aveți o jumătate de oră liberă pentru bicicletă, folosiți-o. E bine!”, îi sfătuiește ea pe aceia care își petrec multe ore la birou. „Eu nu m-am mai urcat în autobuz din luna mai”, adaugă aceasta.

Foto: Gândul

Inițiativa prin care gândul și ProSport și-au propus să traseze cea mai mare pistă de activități sportive de weekend a putut fi pusă în aplicare după ce Primăria Capitalei a acceptat provocarea noastră la numai două zile de la lansarea campaniei BICICLEȘTI. La doar două zile de la demararea campaniei, reprezentanții instituției, prin Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret, au anunțat că bucureștenii dornici de mișcare se pot bucura de un nou loc de promenadă: Bulevardul Kiseleff.

De asemenea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a arătat încântat de campania BICICLEȘTI: „Am fost fericit când am văzut că nu înjură ăia din mașini”, a explicat acesta, invitat la „După 20 de ani”, la Pro TV și, ulterior, la un interviu transmis pe site-urile Gândul.info și StirileProTV.ro. „Sigur că vreau să o permanentizez. Dar când aud «De ce nu închizi Calea Victoriei?» Mergi cu un copil de mână – în dreapta bănci, în stânga firme. Am de gând să măresc trotuarul pe Calea Victoriei, să măresc și să înceapă să își facă cofetării, restaurante. Calea Victoriei să fie zonă de promenadă, cu magazine frumoase, pe stânga, pe dreapta. Vreau să reînvii spiritul, atmosfera, să poa’ să viziteze Academia, au ce face,  dar numai să am obiectul ăsta”, a adăugat Sorin Oprescu.

În prezent, în Capitală există doar șapte piste pe care pot circula bicicliștii. Acestea măsoară doar câțiva kilometri, comparativ cu alte capitale europene, precum Paris sau Viena, unde rutele amenajate pentru bicicliști se întind pe distanțe de sute de kilometri. Așadar, chiar dacă începând din anul 2008,  în București s-au amenajat 194 de kilometri de trasee destinate iubitorilor transportului „pe două roți”, multe dintre acestea au fost desființate ulterior de Poliție, fie din cauza obstacolelor care se întâlneau pe parcursul lor, fie din cauza bordurilor care nu erau la nivelul carosabilului.