Prima pagină » Reportaj » Câteva mame din Ferentari l-au învățat pe Marian Vanghelie că promisiunile din campania electorală trebuie respectate. Și au o nouă țintă: Sorin Oprescu

Câteva mame din Ferentari l-au învățat pe Marian Vanghelie că promisiunile din campania electorală trebuie respectate. Și au o nouă țintă: Sorin Oprescu

La școala 136 din Ferentari, într-o sală special amenajată la ultimul etaj al clădirii, vin zilnic, după sau înainte de cursuri, aproape 40 de copii care își doresc mai presus de orice să învețe. Speră că astfel își vor da șansa la o viață mai bună chiar dacă au avut neșansa de a se naște într-unul dintre cele mai defavorizate și sărace cartiere din București. Aici îi așteaptă patru mame din comunitate alături de care își fac temele, lucrează suplimentar, citesc sau se joacă, dar mai ales învață că există și o viață din care pot lipsi violența, drogurile sau prostituția și pot aspira să trăiască altfel decât au văzut până acum.

Este salutată și îmbrățișată de aproape toți elevii din școală și i s-a promis că va avea locul ei în viitorul club pe care copiii și-au propus să-l înființeze când vor fi mari, pentru a da mai departe ceea ce primesc ei azi. O cheamă Rodica Păun și este una dintre cele patru mame angajate la clubul de educație alternativă ca mediator comunitar. În cinci ani de când lucrează aici i-au trecut prin mâini sute de copii pe care a reușit să-i pună pe drumul spre o viață mai bună decât a părinților lor. 

„Când am venit în club, am lucrat cu cinci copilași care nu mergeau la școală și îi pregăteam să-i înscriem în programul A doua șansă pentru că erau depășiți ca vârstă și nu intrau la zi. Am lucrat cu acești copii trei luni de zile intens: patru ore de română, patru de matematică. Au învățat să scrie, să citească, au recuperat într-un an de zile doi. I-am înscris la A doua șansă, au făcut un an, și cu ce am lucrat au recuperat 2-3 ani de zile și acum sunt la zi și sunt aproximativ cei mai bunicei din grupă”, povestește mândră Rodica.

Iar ea nu este numai un sprijin real pentru ei, ci și un exemplu de curaj și ambiție pentru a-ți depăși condiția. Are 36 de ani, două fiice, de 19, respectiv, 10 ani, iar la anul își va da examenul de bacalaureat.

„Nu mi-am terminat studiile pentru că a fost o situație. Tot timpul aveam o problemă: eu vreau să merg la școală. Și lumea îmi spunea :

Am făcut 6 clase. Și acum sunt a 11-a. De vreo 5 ani eu merg la școală”, mărturisește Rodica. 

Pe lângă munca de la clubul de educație alternativă, care este cu siguranță mai mult decât un simplu job, Rodica Păun s-a implicat și în rezolvarea problemelor din comunitatea din care face parte, alături de mamele care își aduc copii aici. Și-au spus „Clubul mamelor” pentru că la întâlnirile organizate de Policy Center vin numai mame.

Cum l-au obligat câteva mame din Ferentari pe Marian Vanghelie să-și respecte promisiunile electorale

Clubul Mamelor este o inițiativă civică pornită în 2013 în zona marginalizată din cartierul Ferentari, unde Policy Center lucrează cu copiii din familii nevoiașe din 2010.   

„A fost un loc de pornire care avea o bază de încredere foarte puternică. Având o experiență de trei ani de lucru cu copiii și o relație foarte bună cu părinții, ne-a fost ușor să începem organizare comunitară. Eram foarte cunoscuți în comunitate și pentru că existau atât de multe probleme legate de nivelul de trai, de relația cu autoritățiile locale, organizarea comunitară a venit să suplinească tocmai aceste nevoi și să-i ajute pe oameni să-și înțeleagă drepturile pe care le au, să devină coștienți de vocea pe care o pot avea în raport cu autoritățile locale și chiar să găsească soluții”, explică Raluca Negulescu, director executiv Policy Center.

Iar prima problemă pe care au identificat-o mamele din Ferentari a fost parcul pe de strada Aleea Livezilor pe care primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a promis în plină campanie electorală că îl va amenaja. A adus chiar și materialele necasare, numai că după câștigarea alegerilor, a uitat complet de promisiunea făcută. Membrele Clubului Mamelor i-au reamintit și s-au asigurat că lucrările vor fi finalizate.

„Am luat semnături de la oamenii din zonă, în jur de 300, am făcut cerere către primărie, și în două săptămâni au trimis muncitorii. În maxim o lună de zile au finalizat parcul și i-au și dat drumul. Dacă primăria dorește să facă ceva, se rezolvă. Dacă nu, găsesc tot felul de motive”, spune Rodica care povestește că la început oamenii nu erau foarte încrezători, dar după ce au văzut că se poate și că ei au puterea de a schimba lucruri în comunitatea în care trăiesc, au devenit mai „deschiși”. 

Și au vrut mai mult. Așa au obținut și finanțare din partea primăriei pentru paza de la Școala 136, în condițiile în care costurile cu acest serviciu îi împovăra pe părinții copiilor.    

„Comunitatea se poate dezvolta daca oamenii devin conștienți de drepturile lor și chiar se mobilizează și se implică în rezolvarea situației. Dacă am veni noi din exterior și am depune o petiție, oamenii nu vor avea acel sentiment al reușitei personale și senzația că au contribuit la schimbarea respectivă. Este vorba despre responsabilitate civică care trebuie interiorizată, iar acest lucru se face printr-un proces de facilitare pe care îl coordonăm noi. Nu intervenim decât să le ghidăm pe mamele din clubul nostru să identifice acei pași legali pe care trebuie să-i urmeze ca să rezolve problemele din comunitate”, explică Raluca Negulescu. 

Cea mai grea bătălie de până acum: 156 de familii riscă să fie evacuate

Mamele din club au câștigat o bătălie importantă în fața lui Marian Vanghelie, dar pe cea mai grea o au de dat cu Sorin Oprescu. De un an fac tot ce le stă în putință pentru a împiedica ca 156 de familii din strada Iacob Andrei, care în marea lor majoritate nu-și permit nici să cumpere locuințele, nici să se mute cu chirie, să fie aruncate în stradă. Primarul a promis că va cumpăra garsonierele vechi de 40 de ani în care curge numai apă rece și le va transforma în locuințe sociale, dar a uitat să includă această cheltuială în bugetul pe 2015.  Iar problema este destul de stringentă în condițiile în care proprietatul clădirii este în insolvență, iar administratorul judiciar încearcă să recupereze banii din aceste garsoniere, iar unii locatari au primit deja notificări de evacuare.       

Evacuarea celor 156 de familii ar avea implicații financiare mari pentru primărie și un impact emoțional puternic asupra oamenilor. Rodica Păun, care până acum câteva luni a trăit în mijlocul acestor oameni, e cea care înțelege cel mai bine consecințele. 

„Nu cred că e o idee bună să iei copilul din familie, indiferent cum e ea. Mulți copii îmi povestesc că au o situație destul de rea, dar nu ar putea să stea în altă parte pentru că tot mai bine e lângă mama și lângă tata. Asta ar însemna un dezastru, să iei tu copilul și să-l duci într-un centru, iar pe mamă în alt centru. Și atunci, nu sunt niște bani cheltuiți? Pentru că plătești pentru copil, plătești pentru mamă. Și oricum nu duc o viață bună în centre sau în apartamente, să fim sinceri. Una este să stai cu părintele și altă să stai cu o doamnă pe care nu ai văzut-o în viața ta”, spune îngrijorată Rodica.     

Șansa la o viață mai bună

Rodica Păun este totuși încrezătoare că situația celor din Iacob Andrei se va rezolva. Între timp, își dedică cea mai mare parte a timpului copiilor de la clubul de educație pentru a-i ajuta să-și câștige șansa la o viață mai bună și astfel să diminueze posibilitatea de a se confrunta cu probleme pe care le au acum părinții lor.   

„Cred că tot aici voi fi și peste 5 ani pentru că îmi place, mai ales că atunci când ai rezultate, îți dă forță. Mai am zile în care îmi vine să cedez. Pentru copii, clubul înseamnă o viață mai bună. Sper să se schimbe totul pentru că ei au altceva de făcut decât ce fac în restul zilei. Noi îi ducem peste tot. Văd altfel de oameni. Oameni cu exemple bune și atunci sper să ia ce-i bun. Și cred că iau pentru că sunt destule rezultate. (…) Îi mai întrebăm.

Au contribuit: 

Operator: Dorel Avăcăriței

Montaj: Karin Frone

Producător: Mihnea Lazăr