Ce are deputatul 317 și nu au ceilalți parlamentari. „E o confuzie în termeni. Nu cred că Boureanu sau alți domni au fost acuzați de așa ceva”
Despre deputatul cu numărul 317, pe nume Cătălina Elena Ștefănescu, se știau până acum două lucruri: că la 24 de ani este cel mai tânăr din noua legislatură și că a fost „secretara” liderului PSD Liviu Dragnea, la Teleorman. Ce nu se știa este că vorbește trei limbi străine, că a studiat la Moscova, că este olteancă și că a preferat, spre deosebire de unii colegi din PSD, să nu își umfle CV-ul cu unele studii pe care încă nu le-a finalizat cu diplomă.
În campania electorală, împotriva ei s-a lansat o poză veche, care i-a pecetluit renumele: o tânără dansatoare lascivă, agățată de gâtul secretarului general al PSD și actual vicepremier Liviu Dragnea. Așa ar fi intrat Cătălina Ștefănescu în politică. Nimic mai greșit, spune ea.
„S-au spus multe răutăți. S-au dat poze în care nu eram eu. Acum vă puteți da seama că nu eram eu, pentru că mă vedeți. Era o dansatoare profesionistă, brunetă, mult mai înaltă decât mine, era un eveniment la care eu nici măcar nu am participat. Vi se pare că acum 4 ani, adică la 20 de ani, aș fi putut arăta ca la 35?„, râde cochet Cătălina Ștefănescu, când o întrebi dacă a valsat primii pași în politică alături de Liviu Dragnea.
Într-adevăr, Cătălina Ștefănescu este o fată cu un aspect greu de confundat, când o vezi pe holurile Parlamentului. Îmbrăcată într-un taior negru care contrastează cu figura ei copilăroasă, elegantă din vârful părului atent împletit până la pantofii din piele mată, cu toc înalt, Cătălina nu face încă lumea să întoarcă capul după ea. Stă la cutie, atât prin ținută, cât și prin comportament. Se ferește de presă, evită să meargă pe mijlocul holurilor largi din Casa Poporului și nu atârnă în compania unor politicieni celebri.
Spre deosebire de colegele ei de Parlament, mai experimentate, dar care au fost acuzate, ca și ea, că au avansat cu ajutorul liderilor influenți în partide, tânăra de la PSD Teleorman nu vrea să iasă în evidență. La 24 de ani, nu adună încă ciorchini de ziariști în jurul ei, ca Elena Udrea, nu defilează apăsat, în ținute fistichii și nu se pupă cu cei cunoscuți, ca Alina Gorghiu.
Cătălina este însă deja cunoscută. Veteranul Mădălin Voicu de la PSD o oprește în plen și schimbă câteva vorbe râzând cu ea. La prânz, ciugulind doar un ștrudel cu mere, Cătălina are compania a trei domni deputați. Tânărul Vlad Cosma, ajuns deputat PSD în Parlament cu renumele de „băiatul lui tata”, o scanează din trecere și îi confirmă conspirativ unui prieten: „Asta e!”.
În prima zi de muncă la Parlament, Cătălina Ștefănescu vrea să facă lucrurile ca la carte. Cu o oră înainte de începerea primei ședințe a plenului Camerei Deputaților, a ieșit din ședința USL în care Ponta, Antonescu și Constantin băteau în cuie ultimele detalii ale Guvernului, și s-a dus să pregătească hârțogăraia.
Ca junioară a Parlamentului, Cătălina a fost secretară de ședință a Camerei Deputaților, alături de alți doi tineri deputați. Ei trei l-au acompaniat pe veteranul Dinu Giurescu, cel mai în vârstă deputat din noul Parlament, care a prezidat prima ședință a Camerei din noul Parlament.
Cătălina nu a avut loc însă la prezidiu, fiind preferată Gabriela Podașcă, 28 de ani, de la PSD. „A fost în ordine alfabetică, mi-au promis că mâine o să stau eu la prezidiu”, zâmbește puțin dezamăgită Cătălina Ștefănescu.
La primul vot cu cartela, a șovăit. Dar nici nu a apucat să întoarcă privirea pentru ajutor, că doi colegi din jur i-au și explicat cum funcționează aparatul.
Misterele Cătălinei: Oltenia, Rusia, Portugalia
Deși lumea o știe de Cătălina Ștefănescu din Teleorman, tânăra este o olteancă născută în Râmnicu Vâlcea și locuiește în București. „Dar în fiecare weekend sunt în colegiu la Teleorman, pentru că asta a fost prima mea promisiune de campanie”, spune tânăra deputată.
Cătălina spune că știe trei limbi străine – engleza, rusa și portugheza. A studiat limbile străine la Universitatea București, s-a specializat în engleză-rusă, apoi a plecat cu o bursă de un semestru la Moscova, la Institutul Pușkin. Râde când o întrebi dacă a dorit să respecte o tradiție rusofilă din PSD: „Nu e vorba de tradiție și având în vedere că m-am născut în 1988, nu cred că pot fi acuzată de comunism. Mi-a plăcut limba rusă, am avut note foarte mari și acolo a fost bursa, pentru a aprofunda cunoștiințele de limbă”.
A mai absolvit un masterat de politici publice la SNSPA și acum urmează cursurile Institutului Diplomatic Român. „Nu îl veți găsi în CV, pentru că este în curs de finalizare”, spune serioasă Cătălina.
Cum a ajuns „secretara” lui Dragnea: „Nu e sănătos să sari pași”
Cu o familie înrolată cu carnet de partid în PSD, era greu ca tânăra Cătălina Ștefănescu să nu ajungă în același loc.
„Am fost informată și implicată în acest domeniu de mică. La mine în familie toată lumea era de orientare social-democrată, erau membri PSD. Se discuta politică și m-a captivat subiectul. Am devenit simpatizant, apoi membru în cadrul organizațiilor de tineret. Încetul cu încetul s-au produs acești pași. A fost un parcurs normal, nu am sărit etape. Am participat la activitățile de tineret, de campanie, de instruire. Nu e sănătos să sari pași”, povestește pentru gândul Cătălina Ștefănescu.
La 24 de ani, recunoaște că deputăția a venit un pic prea devreme: „Recunosc că nu aveam ca obiectiv principal să devin deputat, îmi doream, dar nu neapărat acum. Dar dacă mi s-a oferit șansa, am acceptat”.
Cum a apărut această șansă? Nu din senin și nu de la Liviu Dragnea, se apără Cătălina.
„Dacă aș fi candidat în Vrancea, probabil că aș fi fost acuzată de o legătură cu domnul Oprișan, dacă aș fi candidat în Vâlcea, cu domnul Câlea. Acest lucru se datorează faptului că sunt femeie. Nu cred că, de exemplu, domnul Boureanu sau alți domni au fost vreodată acuzați de așa ceva. Am avut ocazia să colaborez cu domnul secretar general (Liviu Dragnea-n.r.), dar nu acest lucru a determinat candidatura mea”, spune Cătălina Ștefănescu, pentru gândul.
De altfel, propunerea de a candida la Parlament nu ar fi venit de la Dragnea, ci de la longevivul primar din Turnu Măgurele, Nicolae Mohanu, spune Cătălina Ștefănescu. Cu toate acestea, a lucrat în echipa lui Liviu Dragnea și activitățile ei au avut mereu legătură cu Consiliul Județean Teleorman, dar nu ca secretară personală a lui Dragnea.
„Este o confuzie de termeni, nu am fost secretara domnului Dragnea. În statut există un secretar general al partidului, acesta este domnul Liviu Nicolae Dragnea. Echipa dumnealui se numește secretariatul general. Acolo este o echipă de tineri, fiecare se ocupă de părticica lui, nu există un secretar sau o secretară. Eu mă ocupam de relația cu partenerii externi, prin prisma pregătirii – cunoștințele de limbi străine”, susține Cătălina Ștefănescu.
Legătura cu primarul din Turnu Măgurele a apărut după ce Cătălina s-a implicat într-o festivitate anuală din Teleorman.
„Am fost alături de tinerii din Teleorman de foarte mult timp. În fiecare an se organizează de Consiliul Județean un eveniment numit Parada Europei. Participă liceele, fiecare reprezintă câte o țară, cu care alegorice. Eu am fost doi ani la rând, i-am susținut pe tineri. Așa l-am cunoscut pe domnul Mohanu, de unde a venit propunerea”, povestește deputata.
Planurile Cătălinei Ștefănescu în Parlament
Cătălina Ștefănescu vrea să fie membră în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților. Nu se lansează în gol când o întrebi ce planuri are în Parlament, nici dacă visează să ajungă ministru. Deocamdată, se gândește doar la un proiect de lege.
„Îmi doresc foarte mult să se rezolve acel paradox al tinerilor la angajare – ai terminat o facultate și nu vrea nimeni să te angajeze pentru că nu ai experiență. M-am gândit că aceast problemă s-ar putea rezolva dacă ar exista un parteneriat real între universități și angajatori, studenții să facă practică în mod concret de pe băncile școlii și această practică să fie recunoscută ca experiență în muncă”, spune Cătălina Ștefănescu.
Cătălina Ștefănescu știe că multă lume e cu ochii pe ea și așteaptă să vadă cum se mișcă prin politica de la centru: „Sunt la început și am de învățat de la toată lumea. Am o responsabilitate foarte mare atât în fața cetățenilor din colegiul meu, cât și în fața tinerilor din toată țara. Dacă eu deschid un drum pe care se merge cu seriozitate, cu dorința de a face lucruri cu impact pozitiv, atunci poate peste 4 ani vom vedea mai mulți tineri că încearcă să candideze”.
Peste 10 ani, Cătălina Ștefănescu nu se vede neapărat în politică.
„Sunt atrasă în primul rând de lucrul cu oamenii. În politică asta ai șansa să faci, să lucrezi cu oamenii și în folosul oamenilor. Eu asta îmi doresc să fac. Acum sunt foarte concentrată pe ce am vorbit cu cetățenii din colegiul meu și dacă o să reușesc să realizez proiectele, poate peste 4 ani mă voi gândi la o continuitate a carierei politice. Dacă nu, probabil că nu voi mai activa în politică”.
UPDATE Cătălina Ștefănescu este fiica Cristianei Barbu, președinta Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). În luna mai 2012, Barbu a fost sprijinită în această funcție de PSD Vâlcea, filială condusă de Ion Câlea. Anterior, mama Cătălinei a condus filiala județeană Vâlcea a ANOFM.
Cătălina Ștefănescu este fiica ei dintr-o căsătorie anterioară.
În 2011, înainte de a deveni deputată, Cătălina Ștefănescu a lucrat pe un post de consultant la o firmă din Alexandria, care aparține unui fost șef din Consiliul Județean Teleorman, despre care presa locală scrie că ar fi un apropiat al lui Liviu Dragnea, fostul șef al CJ. Firma se numește Agrotrust, se ocupă de creșterea vacilor de lapte și aparține lui Mihai Putineanu Slăvescu. Cătălina Ștefănescu a încasat de aici 36.000 de lei în 2011.
Ce s-a mai întâmplat astăzi în parlament citiți mai jos
Citește și Kelemen: UDMR a respectat acordul semnat cu USL în septembrie. Era o invitație pentru o coaliție de guvernare