Ce știu românii din ziua de azi despre mareșalul Ion Antonescu?
Unii l-au integrat exact, în context, pe mareșal, chiar dacă nu știau „dedesubturile” arestării sale; alții, îl știau de prieten al rușilor, ba auziseră chiar că el ar fi fost cel care a întors armele; câțiva aflaseră că a fost un om rezonabil, care a făcut „și bine”, la ocazii. O doamnă chiar a dat mâna cu el, când, elevă fiind, a fost vizitată într-o tabără.
Arestarea lui Antonescu
Un lucru e sigur – Regele Mihai a fost plasat, de fiecare dată, în vâltoarea evenimentelor, la locul cuvenit: în fruntea țării și în apărarea ei.
La 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu a fost demis din funcția de președinte al Consiliului de Miniștri și din fruntea statului de către Regele Mihai. Guvernul a fost răsturnat, România întorcând armele împotriva Germaniei hitleriste.
Toate acestea s-au întâmplat în câteva ore, în după-amiaza zilei de 23 august.
Ion Antonescu a fost convocat la palat, împreună cu Mihai Antonescu, unde, după ce a refuzat să demisioneze din fruntea guvernului, regele a ordonat arestarea celor doi, preluați ulterior de comuniștii sovietici.
A fost numit prim-ministru generalul Constantin Sănătescu, care a ordonat preluarea obiectivelor de luptă ale fostului aliat german; trupele acestuia au fost stopate în drum spre București.
Ion Antonescu a stat în arest, pe teritoriul URSS, timp de doi ani. A fost readus în țară pentru a fi judecat.
Tribunalul Poporului din București l-a condamnat la moarte, pe 17 mai 1946, fiind executat la Jilava, la 1 iunie 1946, împreună cu unii dintre colaboratorii săi.