Ce părere au românii despre mareșalul Ion Antonescu: „A fost un comunist, legionar, un om bun, avea statuie la Muncii”
This browser does not support the video element.
Ce știu românii din ziua de azi despre mareșalul Ion Antonescu?
Unii l-au integrat exact, în context, pe mareșal, chiar dacă nu știau „dedesubturile” arestării sale; alții, îl știau de prieten al rușilor, ba auziseră chiar că el ar fi fost cel care a întors armele; câțiva aflaseră că a fost un om rezonabil, care a făcut „și bine”, la ocazii. O doamnă chiar a dat mâna cu el, când, elevă fiind, a fost vizitată într-o tabără.
Arestarea lui Antonescu
Un lucru e sigur – Regele Mihai a fost plasat, de fiecare dată, în vâltoarea evenimentelor, la locul cuvenit: în fruntea țării și în apărarea ei.
La 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu a fost demis din funcția de președinte al Consiliului de Miniștri și din fruntea statului de către Regele Mihai. Guvernul a fost răsturnat, România întorcând armele împotriva Germaniei hitleriste.
Toate acestea s-au întâmplat în câteva ore, în după-amiaza zilei de 23 august.
Ion Antonescu a fost convocat la palat, împreună cu Mihai Antonescu, unde, după ce a refuzat să demisioneze din fruntea guvernului, regele a ordonat arestarea celor doi, preluați ulterior de comuniștii sovietici.
A fost numit prim-ministru generalul Constantin Sănătescu, care a ordonat preluarea obiectivelor de luptă ale fostului aliat german; trupele acestuia au fost stopate în drum spre București.
Ion Antonescu a stat în arest, pe teritoriul URSS, timp de doi ani. A fost readus în țară pentru a fi judecat.
Tribunalul Poporului din București l-a condamnat la moarte, pe 17 mai 1946, fiind executat la Jilava, la 1 iunie 1946, împreună cu unii dintre colaboratorii săi.