Locuitorii din comuna Voineasa, judeţul Olt, s-au înfrăţit cu cei din Zahraa, o localitate din Tunisia. Edilul Liviu Anuța a încheiat acordul cu primarul orașului Zahraa, Ryan Hamzawi, însă înfrăţirea nu este văzută cu ochi buni de sătenii din Voineasa, unii dintre ei temători că africanii le-ar putea lua terenurile.
Oamenii spun că zona este prea săracă şi nu au multe de arătat africanilor invitaţi de edil să vină la Voineasa.
”Doar o păşune şi… cam atât”, spun localnicii că le pot arăta tunisienilor care ar vrea să vină în vizită la Voineasa, unde ar ajunge după o călătorie de aproape două zile cu mașina. Drumul cu avionul din Tunisia durează cinci ore și jumătate până la aeroportul din București, de unde mai sunt de parcurs cu mașina încă 200 de kilometri până la Voineasa.
De când au aflat că edilul din Voineasa a fost plecat în Tunisia, localnicii nu mai au linişte. Unii nu văd cu ochi buni înfrățirea şi nici nu ştiu ce presupune asta.
În satul Voineasa Mare nu este nici măcar un magazin, ca să le ofere un pahar de suc africanilor invitaţi de edil la ei în comună.
„Poate pajişte, ceva, or vedea. Ceva mai bun… Altceva mai bun nu prea au ce să vadă, că dacă ar fi la noi bine, nu ar pleca ai noştri de aici”, spune nea Costel.
„- Mergeţi în Africa?
– Păi ce să caut, mamă? Eu mă duc la fie-mea, în Italia. Nu ştiu, mamă, ce vor vedea. O să ne ia cu totul.
– Cine, africanii?
– Ne iau totul, pământul”, se teme o localnică.
Edilul este supărat că, din cauza pandemiei, nu poate duce căluşarii din Voineasa să le danseze celor din Tunisia.
„În perioada următoare, speram că ne lasă COVID-ul, că la ei e cod roșu. Pe partea culturală, să facem niște evenimente culturale. Vin și ei la noi. Aveam perioada asta 7- 21, că au zilele localității. Voiam să duc și eu călușul acolo. Dar, na… sperăm ca pe viitor. Prin ambasadă am ținut legătura. Din trei localități, una ne-a agreat”, spune edilul Liviu Anuţa.
În localitatea Voineasa, din judeţul Olt, trăiesc 2.200 de oameni, iar la Zahraa sunt aproximativ 3.500 de locuitori. Distanța rutieră între România și Tunisia este de 3.500 de kilometri.
Înfrăţirea oraşelor se face printr-un acord de prietenie și presupune ca cele două comunităţi să facă împreună proiecte și activităţi care să ajute la înțelegerea asemănărilor și deosebirilor dintre ele.
Locuitorii din cele două localități înfrățite pot coopera în mai multe domenii, printre care învăţământ, cultură, servicii sociale, lucrări şi servicii publice, comerţ și sport.