Prima pagină » Reportaj » Cum a reînviat LITORALUL ARDEALULUI, după zeci de ani de paragină și faliment. Acum 300.000 de turiști vin aici în fiecare an

Cum a reînviat LITORALUL ARDEALULUI, după zeci de ani de paragină și faliment. Acum 300.000 de turiști vin aici în fiecare an

Ocna Sibiului, stațiune căutată înainte de revoluție de cei care sufereau de afecțiuni reumatice și nu numai, a decăzut după 1990, până când o investiție în turism a făcut să renască „Litoralul Ardealului". Acum nu există șomaj, iar în weekendurile călduroase de vară populația crește de patru ori.

De la o stațiune aproape uitată, Ocna Sibiului s-a transformat în una din cele mai căutate locuri din România. În perioada weekendurilor de vară, când mii de oameni vin să facă baie în lacurile sărate naturale din județul Sibiu, populația orașului orașului crește semnificativ, pentru că numărul turiștilor veniți aici la sfârșit de săptămână poate ajunge și la 16.000.

Înainte de Revoluție, Ocna Sibiului era foarte căutată. Funcționa OJT-ul, care aducea sportivi în cantonament și turiști la băi și la baza de tratament. În acea perioadă „motorul” era reprezentat de „Stațiunea Ocna Sibiului”, care, de fapt, era baza de tratament, unde veneau turiști tot timpul anului. Și lacurile naturale erau căutate, dar doar vara.

„Erau multe unități de cazare. Cred că erau zece vile. Cel mai mare, fostul hotel, Pavilionul, era Vila 10. Erau poate 500 – 1.000 de locuri de cazare. Mai erau căsuțe în camping. Dar a venit revoluția. OJT-ul s-a desființat. La un moment dat, o firmă privată a cumpărat „Stațiunea”. Când spun „Stațiunea” mă refer la baza de tratament cu fostul ștrand. A fost totul pus la punct, a funcționat câțiva ani, apoi, nu știu de ce, afacerea a intrat în declin, s-a vândut, cel care a preluat-o a dat faliment. În clipa de față s-a vândut la licitație, iar firma de acum renovează. Deocamdată e închis. Stațiunea ca denumire e fostul complex balnear”, povestește primarul orașului Ocna Sibiului, Claudiu Predescu. 

Claudiu Predescu spune că Ocna Sibiului a redevenit „stațiune” odată cu o investiție masivă, începută în 2009, prin accesarea de fonduri Phare și guvernamentale. În ultimii ani, în oraș șomajul a scăzut semnificativ, devenind aproape inexistent. Numărul turiștilor este în creștere, iar bugetul local este asigurat în mare parte din taxele și impozitele, toate din turism.

„În 2009 s-a început implementarea a două proiecte, unul pe fonduri guvernamentale, altul pe fonduri Phare. În 2011 s-au finalizat lucrările și s-au deschis lacurile. A fost poate cea mai bună investiție de până acum. S-au amenajat aleile dintre lacuri, s-au consolidat malurile, s-au construit scări, pontoane, plaje, tot ce ține de o mai bună exploatare a Complexului lacurilor sărate. S-au creat parcări. Nu s-a lucrat doar în incinta lacurilor. Orașul avea nevoie de reabilitări de străzi, mai ales în zona de jos a orașului care este cea mai vizitată în timpul verii”, a declarat Claudiu Predescu, primarul orașului Ocna Sibiului, care atunci era consilier local. 

Investiția de 5 milioane de euro ar fi fost zaradnică dacă administratorii Complexului nu ar fi înțeles valoarea lacurilor și faptul că fără întrețineri anuale pot pierde tot ce au câștigat.

„Terenul e instabil, dacă nu intervii în fiecare primăvară să îl refaci, să readuci la forma inițială, se degradează foarte repede. Nimeni nu a mai vorbit de Ocna Sibiului după revoluție. Nu arăta bine. Imediat după reabilitare, toată lumea și-a adus aminte de Litoralul Ardealului. Din 2011 se vede o îmbunătățire considerabilă. Numărul de turiști a crescut. În afara faptului că Primăria a investit acolo, au început să investească și privații. S-au construit pensiuni, s-a mai deschis un hotel, cred că cel puțin un milion de euro s-a investit din partea privaților în stațiune după 2011 până acum”, a mai spus primarul Predescu. 

Din 2011 până în 2016, media anuală de de turiști este de 280.000 într-un oraș care numără doar 4.000 de locuitori. Într-un weekend de vară, la Lacuri pot fi 15 – 16.000 de vizitatori. Vin în principal din județul Sibiu, din județele limitrofe, dar și din țară și din străinătate, în special din Germania, în căutarea sănătății pe care o oferă băile în apa sărată de la Ocna Sibiului, benefice pentru afecțiuni reumatice, ginecologice, pulmonare, și nu numai.

Turismul, principala activitate

Pentru Primărie, turismul din stațiune este principala sursă de venit, spune reprezentantul autorității locale.

„Am ajuns ca bugetul local să fie asigurat în proporție de aproape 14% numai din zona aceea de lacuri naturale. Adică bilete de intrare la lacuri și bilete de parcare. Mai avem venituri din concesiune, că avem terase, care plătesc impozite, taxe. S-au creat locuri de muncă. Noi aici nu avem șomeri. Poate doar cei care nu vor să muncească nu găsesc loc de muncă. Plătim și ajutoare sociale, dar sunt mai puțin de 15 dosare”, a declarat Claudiu Predescu.

Primarul spune că sunt oameni care, după ce au venit la Ocna Sibiului s-au întors pentru a investi aici. Este și cazul unui brașovean care găsit un teren în oraș și a construit un hotel. 

Imediat ce vremea o va permite, zona lacurilor naturale se va umple de oameni veniți să facă plajă și baie în lacurile sărate.

Un monument al naturii va fi pus în valore

Investițiile în turism continuă în Ocna Sibiului, recent fiind depus un proiect de finanțare la ADR Centru pentru punerea în valoare a Lacului fără Fund, care este monument al naturii, dar și pentru alte reabilitări de străzi și reamenajarea singurului lac cu apă dulce din Ocna.

„Am depus un proiect la ADR Centru, în completarea celor două pe care le-am avut și care ne-au adus această dezvoltare. Ne propunem acum să reabilităm alte străzi din zonă și să punem în valoare alte lacuri. Avem un lac, Lacul fără Fund, care e monument al naturii și nu avem voie să îl deschidem pentru baie. În jurul acestui lac am vrea să amenajăm alei, un loc de relaxare. Aș vrea să montăm câteva aparate care să pulverizeze apă sărată, iar cei care se plimbă să poată face aerosol. Aeroslul natural de Ocna poate fi făcut dimineața la ora 5, dar e greu să vii cu copilul la ora aceea. Aparatele acestea i-ar ajuta pe toți să poată face aerosol tot timpul zilei”, a spus primarul.

Cu ajutorul finanțării, se dorește amenajarea unui loc de joacă pentru copiii din oraș în zona ANL-urilor, dar și transformarea Lacului verde, singurul lac cu apă dulce din Ocna Sibiului, în lac de agrement.

„El este deschis balenației, dar nimeni nu se mai duce acolo să facă baie. Vrem să îl transformăm în lac de agrement, cu loc de joacă în apropiere, cu pontoane, să poți trece peste el și să aducem chiar și pești exotici. Lacul are adâncime suficientă și nu cred că nu ar rezista. Este vorba de un proiect de 4 milioane de euro, care ar veni în continuarea celor din 2011, care au avut ca valoare, 5 milioane de euro”, a mai spus Claudiu Predescu.

Pentru că nu s-a gândit nimeni la dezvoltarea masivă a vechii stațiuni, în Ocna Sibiului a fost inaugurat în 2006 un parc industrial. După 11 ani, există o singură fabrică, deși ar fi loc pentru încă 10. Investitorii vin, sunt încântați de faptul că sunt aproape de autostrada Sibiu – Orăștie, sunt aproape de aeroport, dar pleacă, pentru că în zonă nu mai există forță de muncă.