Cum e să fii printre „oltenii lui Ponta” în ziua alegerilor pentru președinte. „Îl am și pe Șova la mine, acum nu mai vine că a plecat la București. Dar are domiciliu la mine”
Ideea de a fi duminică într-o secție de votare mi-a venit după ce am văzut că, în primul tur, în multe dintre județe a avut loc o vastă operațiune de „plimbare” cu votanții pe la secțiile de vot, consecința fiind un vot masiv pe listele suplimentare. Unul dintre județele unde în primul tur s-a făcut turism electoral a fost Olt, unde „oltenii lui Victor Ponta” l-au sprijinit masiv în primul tur.
Zis și făcut. Duminică, în jur de ora 6, am ajuns la Grădinița de Copii din Comuna Vișina, județul Olt, situată pe strada Renașterii nr. 59, acesta fiind locul în care eu trebuia să fiu observator independent. La această grădiniță erau singurele secții de votare din localitate, cu numerele 357 și 358. Cele două secții de votare erau situate fiecare în două clase vecine.
La secția 358, președintele nu era la prima oră. Vicepreședinta a transmis că „a fost învoit și putea întârzia un pic”.
Se iluminează cabinele de vot
La 7 fix începe votarea. Primul votant din secția 357 nu are domiciliu în localitate. După ce s-a luminat de ziuă mai bine, votanții au început să vină unul câte unul la urnă, în majoritate în vârstă. Brusc, unul dintre membrii secției de votare, de la PSD și de meserie electrician, observă că la cabine este întuneric, în zona respectivă nefiind niciun bec. Astfel, ia inițiativa să pună un bec acolo. Între timp, oamenii vin la vot. Ajutat de un alt membru de votare, Nea Tudorică reușește să pună becul deasupra urnei din mijloc.
Încurajat de colegi, electricianul merge și în secția vecină să repete operațiunea de iluminare. Cu acest prilej, îl însoțesc să văd cum face, mai ales că votarea începuse. Sosit între timp, președintele de la secția 358, de profesie avocat, de cum m-a văzut cu telefonul în mână a început să strige că nu am voie cu telefonul și să-l pun în buzunar, ca să nu filmez ceva. I-am spus că sunt observator și că am depus copie după acreditare când dumnealui lipsea. „Dacă vrei să știi, acreditarea ta nici nu e valabilă, nu e conformă cu originalul. Pot să te dau afară din sală oricând vreau”, îmi strigă președintele.
În dreptul ușii apare un alt observator de la Fundația Millenium Human Rights. Acesta îmi spune că avocatul așa i-a făcut și lui la primul tur al alegerilor prezidențiale. „În afară de reprezentanții ACL, restul sunt toți cu PSD”, mă pune în temă observatorul. De la el aflu că primarul e tot de la PSD, îl cheamă Constantin Stănescu și e la al treilea mandat, fiind tatăl președintelui Consiliului Județean Paul Stănescu și al senatorului PSD de Olt Alexandru Stănescu. „Data trecută am avut mari probleme cu primarul care a intrat în secția de votare când s-au numărat voturile”, îmi mai spune observatorul.
„Eu cu cine votez?”
Între timp, secțiile de votare se umplu cu votanții, majoritatea pensionari, sprijiniți unii de alții sau de bastoane. Aceștia sunt aduși de mașini care opresc fie în fața grădiniței, fie în dreptul bisericii aflate în apropiere.
„Eu cu cine votez?”, întreabă o bătrână care tocmai a luat buletinul de vot. „Cu cine vrei!”, îi răspunde unul dintre membrii de la comisia de vot. „Ei, cu cine vreau eu, nici nu știu unde să pun ștampila”, adaugă băbuța.
Afară, pe strada Renașterii, mașinile circulă de nici nu zici că e duminică. Majoritatea autoturismelor au numere de Olt, dar mai sunt și unele cu numere de Bulgaria și de alte județe.
În apropierea grădiniței unde are loc votarea au stat în permanență mațini pline de oameni
După ce aduc alegătorii la vot, mașinile așteaptă fie în fața grădiniței, fie la câțiva metri. În fața bisercii din apropiere, aflate în imediata vecinătate a grădiniței, sunt parcate mai multe mașini în care stau în permanență câțiva oameni. „Sunt de-ai lor, de la primărie, fac prezența”, îmi spune cel de-al doilea observator de la Fundația Millenium Human Rights.
La ceva distanță, primarul din comună se plimbă pe uliță și stă de vorbă cu oamenii. În jur de ora 8 apare primarul Stănescu, intră în grădiniță. Se uită în fiecare clasă să vadă cum stau lucrurile. Îl întreb dacă a venit să voteze. „Dar cine ești tu să mă întrebi pe mine? Eu sunt primarul!”, îmi răspunde pe un ton răstit și vizibil deranjat că mă aflu acolo.
Până la ora 10, în cele două secții de votare din Comuna Vișina, votaseră 190, respectiv 186 de alegători, din cei 2.500 de votanți cu drept de vot câți are localitatea.
Mașinile au adus votanții toată ziua. Până la ora 13, secțiile de votare au fost pline de bătrânii fie aduși, fie veniți direct de la biserică. În timp ce primarul din comună se plimba pe strada din fața grădiniței, viceprimarul venea și îi întreba pe cei din comisia de vot dacă mai au nevoie de ceva. Până la ora 13, în comuna Vișina votaseră aproape 900 de oameni, dintre care 466 la secția nr. 357, iar 445 la sectia 358.
La un moment dat, m-am apropiat de o mașină care era parcată la intersecția din apropierea grădiniței. Imediat a venit spre mine un domn care stătea de vorbă cu alți oameni în fața magazinului din apropiere. Mă întreabă dacă telefonul pe care îl țin în mână fotografiază mașina. Îi spun că îl țin să prind semnal, că nu am. După câteva minute, domnul se urcă în mașină și pleacă.
Dacă stai să observi mașinile care se plimbă pe uliță îți dai seama că unele dintre acestea vin regulat cu alegători. Astfel, mașinile cu numerele OT 03 BKW, OT 04 NFX, OT 66 TYF sunt numai câteva dintre autoturismele care au venit și au plecat de mai multe ori.
Unele dintre mașinile care transportau votanți opreau în fața bisericii
Din când în când, primarul din comună îi însoțește pe alegători spre secția de votare. „Să dea Domnul să fie bine!”, le zice el.
„Cum e domnișoară? Totul e în regulă?”, mă întreabă primarul încercând să fie prietenos de data asta. Îi arăt oamenii care stau pe stradă și întreb despre mașinile parcate în apropierea secției de votare. „Păi, unde să parcheze? Vedeți cimentul ala de acolo? Am stat azi noapte până târziu să facem parcarea asta, dar cum am plecat cinci minute de lângă muncitori cum mi-au pus mai puțin ciment și mi-au stricat-o”, spune primarul arătând spre parcarea lipită de terenul de fotbal aflat în fața grădiniței. Supărat pe muncitorii care nu l-au ascultat, primarul spune că așa e tineretul în ziua de azi, nu mai face treabă bună. În fața secției de votare oprește mașina Poliției și unul dintre polițiști îi arată primarului trei buletine. „Le lăsam aici să le găsească când vin la vot?”, întreabă polițistul. Uitându-se spre mine, primarul le spune că nu, că or să vină oamenii să le ia.
„Ceaușescu era om gospodar!”
Primarul îmi spune că el nu e interesat de politică de fapt. „Eu am un băiat la consiliul județean, altul e senator. Ce-mi mai trebuie. Le-am făcut la amândoi case, mai departe unul de altul, ca să nu se supere nurorile între ele”, îmi spune el. „Îl am și pe Șova la mine, acum nu mai vine că a plecat la București. Dar are domiciliu la mine, el e din Blaj”, îmi mai spune primarul încercând să mă convingă că are persoane sus-puse.
Aflu de la el că și pe vremea comuniștilor a trăit bine. „Ceaușescu era om gospodar. Noi greșeam că nu respectam regulile. Eu am fost și la înmormîntarea lui Andrușcă, la Scornicești, să vezi ce înmormânare i-au făcut”, își amintește primarul.
Între timp, numărul de alegători crescuse simțitor. Până la ora 16, votaseră 818 oameni într-una dintre secții și 706 în cealaltă. „Pe seară vin și tinerii, ei au fost la discotecă și se trezesc mai târziu”, îmi spune președintele secției de votare, cel care a strigat la mine la prima oră.
„Ce credeți că nu știu că sunteți toți de la ACL?”
În grădiniță intră și unul dintre nepoții primarului, după cum mi l-au arătat ceilați observatori. Cum mă vede acesta îmi zice să nu-mi mai folosesc telefonul. „Dumneavostră, îmi spuneți mie că nu sunteți în niciun partid? Ce credeți că nu știu că sunteți toți de la ACL? Ceilalți observatori nu sunt de la ACL și se dau de la fundație? Ce vreți dacă oamenii ăștia bătrâni ne roagă săi aducem la vot? Să-i refuzăm?”, mă întâmpină nepotul. Îi spun că nu am treabă cu niciun partid, și că sunt aici să observ alegerile și să semnalez dacă ceva nu este în regulă.
În fața clădirii e și primarul. E mulțumit că prezența e mare. „Am întrecut Teleormanul! Nici nu mai e în top”, spune primarul.
Până la ora 19, votaseră aproape 2.000 de oameni din cei 2500 înscriși pe liste. Dintre aceștia, 150 erau, însă, pe listele suplimentare de vot, iar 115 votaseră la domiciliu, cu urna mobilă. „Numărul celor cu urna mobilă e aproape dublu față de data trecută. Au făcut mai mulți cerere, că s-au îmbolnăvit între timp”, spune unul dintre observatori.
Pe străzile din apropierea secției de votare puteai observa și la ceas de seară cum mașinile pline de oameni staționau. Străzile sunt în întuneric, la fel și gărdinița, care nu are niciun bec care să lumineze în exterior.
Mai e o jumătate de oră până la închiderea urnelor. Membrii secției de votare 358 decid să mănânce. Mă invită și pe mine, dar refuz politicos.
La ora 21, ușile de la secțiile de votare se închid, urnele se răstoarnă și începe numărătoarea. Eu am rămas în secția 357. Numărătoarea începe cu urna mobilă. „Dacă în urna mobilă am vreun vot, dau o bere pentru fiecare vot”, spune reprezentantul ACL. „PSD, PSD, PSD….”,începe președinta numătoarea. În total, în urna mobilă, Victor Ponta are 44 de voturi, iar Iohannis 3.
Se răstoarnă și urna principală. „PSD, PSD, PSD….. ACL, PSD”, continuă președinta numărătoarea. Victor Ponta iese învingător în secția de votare cu 628 de voturi, în timp ce Klaus Iohannis are 261 de voturi.
„Într-o comună complet roșie, stăm bine”, se încurajează reprezentantul ACL. Un al membru al secției de votare spune că Ponta și-a menținut numărul de voturi, dar Iohannis a luat dublu de data asta comparativ cu primul tur. Între timp un alt membru, Bebe, iese din cameră cu notițele pe care și le făcuse. Președinta încheie procesul verbal. Domnul Bebe intră iar în secția de votare și se oferă să facă copii după procesele verbale pentru toată lumea. Pe hol așteaptă primarul Stănescu care stă pe scaun.
Numărarea voturilor s-a terminat și la cealaltă secție de votare. Victor Ponta iese și aici câștigător cu 680 de voturi, în timp ce Klaus Iohannis a primit 365 de voturi.
Cei doi președinți au decis să lase buletinele de vot și ștampilele sigilate într-un sac și puse într-un fișet din secția 358 până a doua zi de dimineață. „N-are niciun sens să stăm în seara asta în frig, că termenul e de 24 de ore. Le lăsăm sub pază și mâine mergem și le ducem”, spune președintele secției 358.
Primarul spune și el că luni dimineață la 8 cei președinți de secții de votare vor merge la Slatina cu mașina de la primărie.
Îl însoțesc pe domnul Bebe prin întuneric până la Poșta lipită perete în perete de grădiniță.
În încăperea cu xeroxul erau viceprimarul și mai mulți dintre oamenii care în timpul zilei stăteau pe stradă. Îl recunosc pe cel care m-a întrebat de vorbă.
Primarul Stănescu primește o copie după procesul verbal. Ușile de la secția de votare se sigilează. Rămâne numai polițistul înarmat. Acesta intră în panică când își dă seama că nu are cheia de la intrarea din spate a grădiniței. „E la vice, stai să văd unde e că nu răspunde”, îi spune domnul Bebe. În final, viceprimarul aduce cheile și toată lumea părăsește clădirea.
Luni, datele de la Biroul Electoral Central arată că Victor Ponta a câștigat alegerile prezidențiale în județul Olt, obținând 64,77% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 35,22% din alegători. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Județean Olt, Ponta a fost votat de 164.180 dintre alegătorii din județ, în timp ce Klaus Iohannis a obținut 35,22%, reprezentând 89.275 de voturi. Victor Ponta a fost câștigător în 108 localități, inclusiv în toate orașele din Olt, iar Klaus Iohannis a obținut victoria în patru localități din județ, respectiv comunele Crâmpoia, Mihăești, Urzica și Vădăstrița.
NOTĂ: Observator la alegeri poate fi orice cetățean cu drept de vot care nu este membru al unui partid politic sau al unei formațiuni politice. Condiția pentru a fi observator este că trebuie să fii împuternicit de o organizație neguvernamentală care are ca obiect principal de activitate apărarea valorilor democrației și a drepturilor omului și este legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea zilei alegerilor. Am ales să nu mă acreditez ca jurnalist, ci ca observator și să văd cum se desfășoară o zi de votare din România.
Potrivit regulamentului organizării alegerilor, un observator independent la alegeri are dreptul să asiste la operațiunile de votare, începând cu operațiunile premergătoare deschiderii secțiilor de votare și terminând cu finalizarea numărării voturilor și încheierea proceselor verbale. De asemenea, unui observator trebuie să i se permită să consulte documentele oficiale ale secției de votare. El are și dreptul de a vizita birourile electorale care au emis acreditările.