Prima pagină » Reportaj » Distrugătorul american USS Donald Cook a primit botezul Mării Negre: Băsescu și hamburgeri de la McDonald’s

Distrugătorul american USS Donald Cook a primit botezul Mării Negre: Băsescu și hamburgeri de la McDonald’s

Distrugătorul american USS Donald Cook a acostat la Constanța. Americanii au fost întâmpinați cu hamburgeri de la McDonald's, iar președintele Traian Băsescu a stat o oră pe navă.

După apele spaniole ale portului Rota, de unde a plecat distrugătorul de clasă Arleigh Burke USS Donald Cook, care asigură gurile de foc pentru sistemul Aegis din scutul antirachetă european al NATO, marinarii americani au ajuns luni într-o altă parte a Europei: Constanța, România. Aici nava va staționa patru zile înainte să înceapă exerciții comune cu forțele navale românești, în largul Mării Negre. Este al treilea distrugător și a patra navă de război americană care intră în apele Mării Negre de la începutul crizei din Ucraina (după distrugătoarele USS Mount Whitney, USS Truxtun și fregata USS Taylor).

Gri ca betonul, lungă de peste 150 de metri, înarmată până în dinți cu lansatoare de rachete Tomahawk și de rachete de interceptare a celor balistice, cu lansatoare de rachete Harpoon și pe deasupra cu un tun de artilerie navală de calibrul 54, precum și două arme Phalanx împotriva torpilelor submarine, nava de război americană ascunde o forță de foc imensă. Luni, însă, a primit la bord cel dintâi civil al României, pe președintele Traian Băsescu, precum și un alai întreg de ziariști, acostată cuminte la dana 0 a Terminalului de pasageri din Portul Constanța.

Traian Băsescu și comandantul USS Donald Cook, Scott A. Jones. Foto: Ambasada SUA.

Welcome to Romania cu burgeri de la McDonald”s: „Este extraordinar pentru ei, după ce au stat atâtea zile pe mare”

În așteptarea aterizării președintelui, care a sosit de la București cu elicopterul, marinarii americani au început să coboare în grupuri mici de pe navă, plecând în permisie prin Constanța, îmbrăcați în civil. Băieți de culoare cu treninguri sau blugi bufanți și șepci cu cozoroc lat, desprinși parcă din videoclipurile hip-hop de peste Ocean, au luat-o la pas către ieșirea din port. „Hai s-o facem și pe-asta cu prima oară în România!” (Let”s do this ‘first time in Romania” thing!”), râde o fată și își ia colegii marinari la pas grăbit.

Alții au rămas să bea o bere, să-și sune rudele și să intre pe internet, lux greu de obținut la bordul unei nave de război, unde nu prea există semnal la telefoane. Întins pe jos, lângă barul unde câțiva dintre camarazii săi beau cu nesaț câte o bere sau o cola, cu ochii cât cepele de atâta concentrare, un tânăr marinar blond se joacă pătimaș pe laptop. Legat la priză, cu mouse-ul pe pardoseala rece, americanul distruge monștrii zburători și colorați, discutând în același timp strategie live cu partenerii săi online de joc, cu o dexteritate și o rapiditate de speriat.

Foto: Octav Ganea // Mediafax.

Nimeni nu a plecat însă înainte de a cunoaște binefacerile celebrei ospitalități românești. Nu s-a lăsat cu pâine și cu sare, nici cu sarmale sau cu folcloriste. Ce dovadă a înfrățirii între popoare și a pecetluirii trainice a Parteneriatului strategic România-SUA putea fi mai bună decât câteva lăzi de hamburgeri și sucuri de la Mc Donald”s, delicatese cu același gust pe întreg mapamondul?

„Este extraordinar pentru ei, după ce au stat atâtea zile pe mare. Nu ne-au cerut ei, a fost ideea noastră. Au putut să vadă ospitalitatea tradițională românească. Am stat la masă cu ei, a fost o reuniune care să arate apropierea dintre cele două popoare”, cuvântează în stil mare Teodor Patrichi, administratorul Terminalului de Pasageri Constanța și președinte al „Consiliului Român” al Navy League of the United States (organizație civilă americană cu filiale în mai multe țări, a cărei menire este să sprijine și să popularizeze Marina Americană), cea care a organizat masa privată cu meniu de fast-food.

Pledoaria pentru hamburgerii ca liant între popoare a fost însă întreruptă brusc de elicele elicopterului prezidențial. Aterizează Băsescu.

Foto: Octav Ganea // Mediafax.

În fața terminalului de pasageri, echipa de protocol de la Cotroceni tocmai a terminat ultimele pregătiri. Consilierul Dorel Onaca, fost marinar și scafandru, a ajutat-o pe șefa Protocolului prezidențial să facă așezarea de trupe. „Nu e bine, mașina să vină pe aici și se dă jos aici. Dăm astea cu totul mai încolo!”, gesticulează Delia Dinu, cu ochelarii negri de soare pe nas, în timp ce Onaca pune bărbătește mâna pe microfon și îl mută în diverse poziții, până obține aprobarea din vârful degetelor doamnei. Cu ochii pe ei, resemnat, un gradat de rang înalt al Marinei dă din umeri servil: „Cum ziceți dumneavoastră”. La un semn, coordonatorul ceremoniei strigă: „Zece pași lateral, stângaaaa, marșșș!”. Dispozitivul s-a mutat cu totul, Protocolul este mulțumit. Băsescu a venit cu limuzina de la elicopter, fanfara îi dă onorul, apoi președintele dispare grăbit să urce în vizită pe distrugător, unde avea să petreacă cam o oră.

Truxtun a fost la Hollywod, Donald Cook e mai bărbat

Să urci la bordul unei nave de război e ca și cum intri într-un labirint șobolănesc. Dacă nu ești de-al casei, nu ai nici o șansă. Marinarii și oficialii Marinei Americane te urcă pe scări amețitor de întortocheate, te strecoară pe culoare pline de țevi, manete, robinete și butoane, până ajungi pe puntea de comandă a marelui distrugător USS Donald Cook, botezat cu numele unui colonel, pușcaș marin american, care a murit într-un lagăr de prizonieri, în timpul războiului SUA cu Vietnam.

„Suntem aici pentru a întări parteneriatul cu România, care este un aliat de bază în Marea Neagră. Vom executa exerciții cu Forțele Navale ale României, pentru a ajuta la interoperabilitatea dintre forțele noastre. Nu vor fi exerciții cu foc de război, sunt doar pentru a pregăti capacitatea de coordonare a navelor, atunci când lucrăm împreună într-un task force„, explică ceremonios comandorul Scott A. Jones, comandantul distrugătorului USS Donald Cook.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Întrebat cât va sta nava în Marea Neagră, comandorul zâmbește larg: „Vom respecta Convenția de la Montreux”. Rusia a făcut caz că americanii ar fi încălcat această Convenție din 1936, care reglementează prezența navelor militare care nu aparțin statelor riverane Mării Negre și care nu au voie să stea în această mare mai mult de 21 de zile consecutiv. Turcia, care controlează accesul în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor și este statul care pune în aplicare legea maritimă, a negat însă acuzațiile rușilor.

„Care e cel mai rău scenariu la care vă așteptați?”, îl ia tare o jurnalistă pe comandant. „Să trebuiască să ajung la cină și să înceapă să plouă”, râde comandorul Jones. „Nava aceasta este pregătită să îndeplinească operațiuni prompte și precise, dacă asta îmi va cere comandantul meu de la Flota a VI-a (navele americane prezente în Europa aparțin acestei flote a Marinei SUA –  n.r.)”, redevine însă brusc serios Jones.

Comandorul Scott A. Jones. Foto: Octav Ganea // Mediafax

Pe o altă punte de operațiuni, un ofițer încearcă să explice ce face butonul ăla, ce acționează maneta ailaltă, și cum se conduce ditamai mastodontul: e nevoie de trei persoane, una la cârmă, și două la manetele care acționează motoarele. Comandantul ordonă tot, iar când doarme, locul lui e luat de ofițerul de serviciu.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Vine vorba de USS Truxtun, alt distrugător american care a acostat în Constanța în luna martie pentru exerciții pe mare cu românii și bulgarii. E mai celebru ca Donald Cook, a fost la Hollywood, îl momește o ziaristă, vorbind de apariția distrugătorului, ca figurație, în filmul „Captain Philips”, cu Tom Hanks răpit de pirații somalezi. Americanul nici nu clipește: „Truxtun e mai nou, e o navă tânără. Dar Cook este mai puternic”.

PR-ul face victime chiar și în marina de război, iar cei care ar trebui să știe asta în afară de ofițerul de pe distrugătorul american sunt francezii. Marea lor navă albă de interceptare a comunicațiilor, Dupuy de Lome, acostată la Constanța chiar vizavi de Donald Cook, nu este băgată în seamă de nimeni, cu baloanele ei ca două mingi de fotbal, sub care se ascund radare alambicate.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Băsescu: „Chiar dacă se supără Moscova, eu nu pot ca din prietenie să nu le spun ce văd: în jurul Mării Negre s-a creat un cerc de foc”

Întors din vizita de o oră pe distrugătorul american, președintele Traian Băsescu s-a arătat impresionat: „Este o navă impresionantă din punct de vedere al capabilităților militare. Nava poate lovi ținte aeriene, navale, poate lupta împotriva rachetelor balistice prin distrugerea lor și poate ataca sub apă, dacă este atacată de submarine. Cei 300 de membri ai echipajului ocupă mult mai puțin loc decât tehnica militară de la bordul navei. Prin prezența lor, navele americană și franceză nu fac decât să dea un semnal de stabilitate în regiune și să arate că statele NATO sunt solidare între ele”.

Vizita distrugătorului USS Donald Cook este de asemenea un semnal al responsabilității aliaților NATO, care „își întărește prezența militară în Marea Neagră, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă”, a mai spus Băsescu.

Foto: Octav Ganea // Mediafax.

Traian Băsescu a adresat din nou un mesaj indirect Rusiei, de lângă distrugătorul ancorat la Constanța, întrebat fiind dacă Rusia nu va privi cu ochi răi aceste vizite ale navelor Marinei SUA la Constanța: „Nu sunt un adversar al Moscovei, sunt un adversar al practicilor Federației Ruse. Dacă Moscova, pentru a nu se supăra, nu vrea să i se spună că are responsabilități în conflictul din Nagorno-Karabah, asta nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra, nu vrea să i se spună că a ocupat Abhazia și Osetia de Sud, iarăși nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra nu îi place să audă că o acuzăm că nu își respectă angajamentele de la Istanbul și ocupă Transnitria în mod nelegitim, iarăși nu se poate. Dacă nu vrea să audă că a anexat Crimeea, iarăși nu se poate, dar asta nu înseamnă că eu sunt un dușman al Federației Ruse”.

Băsescu a continuat, acuzând Rusia că „a creat un cerc de foc în jurul Mării Negre”: „Chiar dacă se supără Moscova, eu nu pot ca din prietenie să nu le spun ce văd: în jurul Mării Negre s-a creat un cerc de foc. Geografie știm în mod egal și noi de la București, și diplomații de la Moscova. Pentru toate aceste conflicte înghețate, butonul este la Moscova. Moscova poate să le rezolve pe toate foarte repede, respectând dreptul internațional, sau poate să le facă să explodeze în funcție de interesele ei„.