Prima pagină » Reportaj » Drumul din Piață în politică s-a oprit pe Facebook. Ce s-a ales de PARTIDELE STRĂZII

Drumul din Piață în politică s-a oprit pe Facebook. Ce s-a ales de PARTIDELE STRĂZII

Drumul din Piață în politică s-a oprit pe Facebook. Ce s-a ales de PARTIDELE STRĂZII
Un fenomen iscat în urma aburului lăsat de protestele din Piața Universității a fost apariția grupurilor de inițiativă ce vor schimbarea mediului politic și organizarea opiniilor din piață în potențiale formațiuni politice

Golaniada din 1990 părea a-și fi găsit corespondent în 2015, având Piața Universității ca loc de referință, iar în tragedia din Clubul Colectiv argumentul moral. Reforma devenise o obligație, după cum scria pe o pancartă în zilele de proteste, iar clubul Colectiv o sursă de inspirație politico-semantică. „Partidul Colectiv”, „Partidul Piața Universității” au devenit leitmotiv pe Facebook pentru grupurile de inițiativă care își asumau străpungerea mediului politic. În spatele vorbelor mari și tezelor distribuite de mii de ori, unora din cei care anunță că pregătesc marea schimbare le cam piere curajul de a se desconspira.

Primii pe care i-am contactat: Partidul Național Colectiv. „Deocamdată nu suntem o echipă bine pusă la punct și omogenă ca să ieșim în presă, însă zilele acestea vom termina. Avem de a face și cu o căutare intensă a unui lider ca să ne reprezinte și durează ceva”, începe discuția. Există un grup de inițiativă? „Suntem un grup de prieteni care nu riscă să iasă în presă, având în vedere presiunile care se fac. Cam toți am rămâne fără joburi.Ni se spune să stăm în banca noastră…”, vine răspunsul de la misteriosul „purtător de cuvânt”.

„Să rămânem fără job-uri? Tu cum ai face?”, încearcă să mute discuția.

Fără curaj și asumare nu se poate face o schimbare, iar, dacă asta are ca preț un job, am scăpat ieftin, încercăm să-l încurajăm să iasă de după id-ul de Facebook.  Fără succes însă: „În momentul când ești IT-st și firma la care lucrezi are contracte NORMALE cu statul, e greu. În momentul când ești chirurg la un spital mare din București și ești într-un partid care vrea să răstoarne clasa politică, e greu. Atunci când lucrezi ca reprezentant al unei structuri publice și ești reperat ca susținător al acestei cauze, este foarte greu să rămâi în funcție. Și astea sunt câteva cazuri”.

Ne asigură însă, că, și așa, „INBOX-ul nostru e plin de mesaje, cam 20 pe zi”. „Am primit mesaje de la oameni potenți financiar care spuneau că vor să ne ajute necondiționat, deși nu știau cine suntem. Noi am ales să declinăm deocamdată solicitările și să ne concentrăm pe construcția partidului. Și găsirea liderului!”, adaugă el.

Bun, bun, dar revoluțiile nu se fac cu oameni care se ascund, ne mai încercăm o dată norocul. „Dar nu ne ascundem. Suntem aici. Sortăm lumea și ne concentrăm pe crearea unui echipe puternice… oamenii știu unde ne găsesc”, ne spune interlocutorul nostru anonim, asigurându-ne că „am primit până acum 3 cereri de fuzionare cu partidulețe deja existente, oameni din țară și un partid din București”.

Am revenit peste 10 zile, în speranța că de această dată cineva își va asuma inițiativa. Nu am mai primit niciun răspuns.

Mica lovitură de partid pe Facebook

Alta situația în cazul „Partidului Colectiv”, pornit tot pe rețeaua de socializare „un grup de tineri cu facultate” . Am contactat inițiatorii tot pe Facebook și au delegat un reprezentatant, Andrei Mitroi, un tânăr absolvent de drept, să prezinte proiectul.

Andrei ne-a zis că „vor să se constituie într-un partid politic” și că este optimist având în vedere că în prezent „în Partidul Colectiv sunt oameni din toată țara”. Deși nu au o conducere stabilită el ne-a indicat chiar ca axe prioritare „educația și sănătatea”. „Ne conturăm ca o formațiune care în momentul de față are o inițiativă socială. Avem printre noi oameni care au cochetat cu sfera politică, care au fost peste tot, PSD, UNPR, PNL dar care au plecat repede pentru că și-au dat seama că nu pot face nimic (…) așa că ne-am hotărât să propunem o alternativă”, a adăugat el.

„Vrem să obținem un vot pozitiv din partea alegătorilor. Prea mult timp oameni interesați le-au spus celorlalți de ce au nevoie, este timpul ca cineva să asculte”, ne-a zis Andrei.

Momentan nu au un lider sau un program, teme pe care le vor rezolva „democratic”, după o disvuție „cu toți membrii grupului de pe Facebook”, a explicat tânărul.

„În partidele actuale nu există democrație (…) partidele au ierarhia bazată pe interese, de la cap, până la ultimul om” , a adăugat el. Cu toate acestea, după discuția noastră, în grupul de inițiatori a avut loc o mică lovitură de partid. 7 din cei 10 administratori inițiali ai grupului lor de Facebook au fost excluși fiind acuzați de ceilalți 3 rămași de „incompetență” și de „lipsa viziunii politice”.

În finalul convorbirii cu noi reprezentantul „Partidului Colectiv” a făcut o promisiune pentru toți românii și spune că „ei vor asculta pe fiecare cetățean al acestei țări, ce are de spus”. Nădejdea lor se leagă de faptul că societatea românească s-a trezit din nepăsare în seara de 30 octombrie. „Cetățenii și-au dat seama că dacă ceri schimbare nu înseamnă că o vei și obține”, a încheiat el.

„M-am săturat de hoți și impostori și am vrut să le-o iau înainte cu rezervatul paginii”

Un alt proiect pe Facebook a venit și din partea lui Poparad Tiberiu,  inițiatorul Partidului „Piața Universității”.  Tiberiu ne-a spus că „a intenționat să pună bazele unui partid, cu oameni virtuoși, care să centralizeze dorințele pieței”, dar ulterior „și-a dat seama că este aberant”.

„Un singur partid nu poate asuma cerinte atât de diferite ori contradictorii (..) unii vor Republica, alți Monarhie”, a continuat el.

„Strada ar trebui să genereze o paletă mai largă de partide (…) Lucrez la înfiintarea unui partid, dar în niciun caz al unuia care să folosească Piața Universității ca imagine. (…) Este imoral să folosești simbolul Pieței Universității, care ar trebui să rămână sacru, ca un loc al revendicarilor și al sacrificiilor”, a adăugat el.

 „Îmi cer scuze dacă inițiativa mea a creat vreo speranță”, a spus Tiberiu, recunoscând  că Partidul „Piața Universității” este un proiect fără viitor.  Găsește până la urmă o finalitate și pentru inițiativa lui: „m-am săturat de hoți și impostori și am vrut să le-o iau înainte cu rezervatul paginii”.

„Deocamdată am găsit puțini oameni care vor să se implice”

O altă propunere „anti-sistem” vine și din partea unui tânăr free-lancer, Ștefan Birton, inițiatorul Partidului Popular din Stradă. Abordat pe Facebook, acesta ne-a lăsat prietenos,  numărul de telefon și ne-a invitat să-l sunăm ziua următoare, fiind ocupat cu ceva treburi casnice.  Ne-a lămurit a doua zi că Partidul Popular din Stradă s-a vrut, cel puțin pentru început, „o platformă care să adune în online oamenii ieșiți în piață ca urmare a tragediei din clubul Colectiv”. Prospectul unei eventuale formațiuni politice „depinde doar de depistarea unor persoane interesate să se implice în viitorul apropiat”, după cum ne-a zis acesta. Momentan proiectul lui este în stand-by. „Deocamdată am găsit puțini oameni care vor să se implice”, mai spune el.

O altă inițiativă pe Facebook este Partidul Colectiv Național. Vizitatorii sunt direcționați pe site-ul partidului unde deviza este „demonstrația puterii poporului”, iar îndemnul de a semna pentru înființarea partidului.

„Partidul Colectiv Național este partidul tinerilor….oamenilor care nu au fost atinși de corupție și vor un viitor mai bun pentru țară, partidul noii generații! HAI ROMâNIA !”. Atât. Reprezentanții partidului nu au putut fi contactați, nerăspunzând la niciun mesaj.