După o întâlnire cu „fantomele” de la Operă, vicepremierul Dîncu a ajuns la o concluzie: „Poate fi o criză inaugurală”
Întâlnirea angajaților ONB cu vicepremierul Vasile Dâncu a fost arbitrată de Tiberiu Soare.
Vasile Dâncu a spus în debutul acestei adunări oficiale: „Situația este de criză, însă o criză poate fi și inaugurală, de bun augur. Sunt aici pentru a găsi o soluție împreună cu dumneavoastră.”
Au vorbit apoi, pe rând, artiști ai ONB. Angajații ONB care au ținut cuvântări și cei prezenți în sală erau de partea lui Tiberiu Soare și Vlad Conta.
Vasile Dâncu a declarat că nu a venit aici „cu o ficțiune în minte”, apărăm sau susținând pe cineva, fie Kobborg, fie Alina Cojocaru: „Am venit la întâlnire doar ca să vă ascult și să găsim, împreună cu voi, o soluție pentru această situație de criză.” După ce a ascultat mai mulți artiști susținându-și cu aplomb credințele și pozițiile în conflict, vicepremierul a afirmat că va solicita premierului Dacian Cioloș să convoace corpul de control pentru o anchetă amănunțită. „Problemele administratice și de management defectuos trebuie rezolvate”, a spus vicepremierul.
„Declarațiile Alinei Cojocaru conțin minciuni și denigrări ale instituției ONB. Kobborg a denigrat, de asemenea, prestigioasă tradiție și istorie a ONB.”, au spus mai mulți artiști.
O notă controversată a fost emisă pe dată de 25 aprilie, sub sigla și ștampila ONB, dar semnată de Șeful compartimentului Resurse umane și de Șefa departamentului salarizare. Document este adresat firmei de pază a ONB în vederea interdicției accesului în incinta insitutie unor persoane cărora li s-a terminat perioada contractuală cu ONB. Printre cei care au avea interdicție să pătrundă în interiorul Operei, erau și Alina Cojocaru și Johan Kobborg. Numele lor fuseseră adăugate cu pixul. Documentul este ilegal, pentru că o măsură extremă se ia doar în urmă unei cercetări disciplinare (care nu a avut loc) și trebuie semnat de reprezentatul legal al unei instituțiii, în cazul de față Directorul ONB, care în realitate nu există. Pe de altă parte, nimeni nu a fost delegat drept reprezentant legal al insitutitiei. Șeful de la Resurse Umane, Constantin Șorop și-a arogat o responsabilitate care contravine legii.
În momentul în care Alina Cojocaru a intrat în Sala Mare de la Operă marți, în sală s-a auzit rumoare.
Alina Cojocaru a intrat, totuși, la întâlnirea angajaților ONB cu vicepremierul Vasile Dancu, în ciuda interdicției absurde: „Am intrat cu coatele în Opera. Există un document prin care mi se interzice accesul în Opera. Am avut parte de o perioada de teroare.”, a spus balerina.
Întrebați de MEDIAFAX despre nota cu pricina, ce interzice accesul a șapte persoane în incinta Operei, reprezentații ONB au declarat că acesta a fost o măsură internă care se practică în instituții. Pe de altă parte, numele Alinei Cojocaru și Johan Kobborg, au fost adăugate cu pixul. Reprezentanții ONB n-au elucidat cine a adăugat numele cu pixul.
Elena Niculescu, director economic la ONB a spus despre adresa de interdicție: „Este o notă pentru cei care circulă liber noaptea prin instituție, am pus în aplicare doar o notă de serviciu pentru care atât eu, cât și Constantin Șorop, de la Resurse Umane, ne declarăm responsabili. Nota spune că orice străin trebuie să fie însoțit. Ce s-a adăugat cu pixul nu e valabil. Nu există decât șapte nume. Eram total debusolați de ce-am putea să facem mai departe, ne-am arogat dreptul de a emite această notă.”
Vasile Dâncu: „Dar ceea ce a fost adăugat cu pixul nu este valabil, așadar? Totuși, să recunoaștem, această notă strică imaginea Operei. Un astfel de document n-a fost cea mai inspirată hotărâre.”
Alina Cojocaru a adăugat, în intervalul scurt în care protestatarii din Sala Mare au lăsat-o să vorbească: „Singurul interes va trebui să fie întotdeauna arta. Îmi cer scuze de limba română, sunt emoționată, n-am putut să stau deoparte și să aud cum diseminați minciuni despre noi. Dacă vrei să crești ca artist, trebuie să ai parte de o provocare. Uitați-vă la spectacolele care s-au jucat în ultimii ani, aceste spectacole au un număr mai mare de artiști, sunt mai variate. Kobborg reprezenta o provocare pentru România. Dacă ați asculta ce am zis până acum, ați vedea că am spus că avem balerini pe care putem să-i ducem în lume, nu v-am denigrat. Au fost audiții deschise pentru cine vrea să participe la spectacole. Chiar credeți că nu este un colaborator, artist român, care să aibă un salariu mai mare decât Kobborg?”
După ce a ascultat pozițiile, doleanțele și nemulțumiririle artiștilor Operei, Operetei și corpului de balet, Vasile Dâncu a spus: „Ascultăm, facem un inventar al problemelor, nu putem numi acum un director. Din aceste depoziții ați creat un mic spectacol, înțeleg din emoția voastră că sunteți implicați emoțional, legați de această instituție. S-ar putea să nu fie incompatibile unele căi, există disfuncționalități, am preluat documentele pe care mi le-ați dat, legate de repertoriu, baza materială, managementul acestei instituții. Suntem obligați să găsim o conducere interimară. Opera Națională nu poate fi decât o Operă de repertoriu, nu de proiecte. ONB are o misiune culturală, dincolo de business-ul de piață. Ați vorbit despre majoritate. Tirania majorității nu folosește însă întotdeauna. Când este vorba de artă, majoritatea nu funcționează neapărat. Arta este o valoare de excepție. Încercăm să găsim o soluție, conflictul a fost generat de haosul managerial. Ministrul Culturii nu a fost ferm în decizia luată în ceea ce privește numirile în funcția de director interimar, decizia nu a fost fondată.”
„De ce Alina Cojocaru a fost mereu port drapel, cum își imaginează că poate, după ce împroașcă cu noroi artiștii români, să ne întoarcă în mijlocul oamenilor, să se uite în ochii lor?”. Astfel au motivat angajații Operei zarva ce s-a iscat atunci când balerina Alina Cojocaru a intrat în Sala Mare. Artista a fost sfătuită de vicepremierul Vasile Dâncu să renunțe la dialog. Audiența întrerupea discursul balerinei și conflictul ar fi putut degenera.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puțin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta și din nou George Călin. Călin a fost demis de tot de Ministrul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaților ONB, care au protestat față de repunerea în funcție la Operă a unui manager corupt.
Problemele au apărut în urma neînțelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg și fosta conducere a instituției de cultură, dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Alexandrescu.
O sinteză a conflictului de la Opera Națională București în viziunea Departamentul Mediafax cu părțile implicate în neînțelegeri, precum și solicitările lor, poate fi accesată la link-urile: http://goo.gl/8Xfn24 și http://goo.gl/gzNazR.