Viorel Burcea are 58 de ani, o carieră de excepție în Ministerul de Interne – a cărui uniformă a atârnat-o cu ani în urmă în cui, pentru a face loc unei binecuvântate pensionări – și o pasiune de nestăvilit pentru tot ce înseamnă mașinile de epocă. Pasiune mistuitoare, așa cum singur mărturisește, care l-a ținut aproape tot timpul, în ultimii 30 de ani, racordat la cele mai proaspete anunțuri de vânzare ale vehiculelor aparținând diferitelor etape ale istoriei automobilismului.
Pasiunea bucureșteanului Viorel Burcea pentru mașinile sale de colecție, pe care le numește istorice, își are originile în copilărie, pe vremea când frecventa cinematografele Capitalei, pentru a-și astâmpăra setea de aventură. Preferatele sale în materie de pelicule cinematografice erau filmele lui Sergiu Nicolaescu, cele care îl aveau în prim-plan pe comisarul Moldovan, neostoitul polițist al perioadei interbelice, pregătit în orice moment să curețe mahalalele Bucureștiului de bandiții epocii.
Dragostea pentru aerul de atunci, bonom, al Capitalei, gustul pentru aventura din filmele cu gangsteri, dar și mașina fascinantă la bordul căreia comisarul mătura străzile orașului în căutarea borfașilor l-au făcut să își dorească să fie, într-o zi, deținătorul bolidului de un albastru închis.
Viorel Burcea avea să își vadă visul cu ochii mult mai târziu, atunci când garajul său devenea neîncăpător pentru cele 300 de mașini vechi al căror proprietar era.
Încet, încet, pasiunea pentru mașinile de epocă a căpătat noi valențe, iar fostul polițist a devenit, dintr-un colecționar înrăit de mașini de epocă, depozitarul unui adevărat muzeu în care exponatele pe patru roți sunt relicve din cele cinci perioade care caracterizează istoria Poliției Române.
Care este bolidul său cel mai de preț, cum a reușit să-l obțină, dar și cât de greu i-a fost să își completeze colecția de mașini de poliție puteți afla din reportajul video, pe YouTube Gândul.