EXCLUSIV VIDEO | Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. Cum a ajuns cerbul ”de aur” Guguștiucul în bătaia armei lui Ceaușescu (II)

Publicat: 30/05/2023, 12:00

Muzeul Cinegetic Posada este unicul din România care adăpostește o impresionantă colecție de trofee vânătorești, un arsenal de arme pe măsură, dar și povești țesute în ghergheful de adevăr al vremurilor de odinioară.

Turul nostru prin vastul muzeu al vânătorii de la Posada este departe de a se încheia. Dacă în prima parte a reportajului am făcut referire, în general, la animalele de talie mare care trăiesc în adâncul adumbrit al pădurilor seculare, răspândite pe întreg cuprinsul țării, în partea a doua vorbim despre felinele de mici dimensiuni. Deși talia lor nu pare în măsură să sperie pe cineva, în realitate, ele sunt la fel de periculoase precum mare parte din cele prezentate în partea de debut a istorisirii noastre. Și facem referire aici, în special, la una dintre cele mai feroce și mai solitare sălbăticiuni, capabile să ucidă în câteva secunde o pradă cu mult mai mare decât ea. Râsul, pentru că despre el este vorba în cele ce urmează, trăiește foarte retras, în inima pădurii, motiv pentru care vânarea lui constituie o adevărată provocare.

Surata mai mică a râsului și totodată dușmanca lui de moarte, pisica sălbatică, este la rându-i periculoasă. Asta nu-i împiedică, totuși, pe vânători să îi dorească insistent blana, considerată un trofeu de primă mână.

România, pe primele locuri în lume la trofee vânătorești

Când vine vorba despre experiența vânătorilor români, dar și a vânatului care poate fi trecut pe răbojul armei în semn de bifă a unei reușite în plan cinegetic, gazda noastră de astăzi, muzeograful Florentina Pitic nu stă deloc pe gânduri. Aflăm că vânatul românesc este valoros nu doar din punct de vedere numeric, dar și în privința diversității și vigurozității, fapt pus în evidență de calitatea trofeelor.

De altfel, România, a ocupat, constant, primele locuri ca număr de medalii obținute: ne putem mândri cu recordul mondial la capra neagră în anul 1937, obținut la expoziția internațională de la Leipzig (Germania), recordul mondial la cerb, în anul 1981, adus în țară de pe urma expoziției de la Plovdiv (Bulgaria), dar și recorduri mondiale la craniu și blana de urs, la cea de lup, toate înregistrate în 1985, de pe urma expoziției de la Brno (Cehia).

În bătaia puștii unui dictator

Unul din trofeele la care am făcut referire, cel înregistrat în cazul cerbului, îi este atribuit lui Nicolae Ceaușescu și are o poveste aparte.

Din reportajul video puteți afla de cât timp a avut nevoie fostul dictator comunist pentru a doborî cerbul „de aur” supranumit Guguștiucul.

Tot de numele fostului dictator Nicolae Ceaușescu este legată și mica expoziție deținută de Muzeul Posada, în care sunt înregistrate mai multe obiecte decorative ce au aparținut, cu ani în urmă, familiei fostului lider comunist.

Ajungem, încet, încet, și în sala în care sunt expuse arme folosite, din vremuri îndepărtate și până în zilele noastre, în scopul declarat al vânătorii. Sunt zeci, poate sute de astfel de arme, de la cele rudimentare, la cele utilizate, cu secole în urme, de pirați din diferite zone geografice ale lumii și terminând cu carabinele moderne.

În a treia și ultima parte a reportajului despre Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante, vom afla despre fauna uluitoare a Deltei Dunării, poate cel mai frumos și sălbatic încă teritoriu românesc. Acolo unde își au sălaș zeci de specii de păsări, una mai frumoasă și mai interesantă decât alta.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Muzeul cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. De la CASTELUL lui Gheorghe Bibescu la trofeele lui Ceaușescu

EXCLUSIV VIDEO | Blestemul fortului inutil. Povestea fortificațiilor cu tuneluri secrete ale Capitalei, care au costat o avere și nu au fost folosite

EXCLUSIV VIDEO | De ce a fost bombardat Podul peste Prut construit de Eiffel și care este legătura cu celebrul turn parizian

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri