Cu o biodiversitate uimitoare – aproape 5.500 de specii, dintre care 1.839 de plante -, Delta Dunării se numără printre cele mai bine conservate delte din Europa, fiind considerată de majoritatea specialiștilor un adevărat labirint de lacuri și canale ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume.
Nu întâmplător a fost trecută în Patrimoniul Mondial UNESCO, dată fiind caracteristica ei de rezervație a biosferei. Este a treia ca mărime din Europa și se află pe un onorabil loc trei, din aceeași perspectivă, la nivel mondial.
Cu 30 de habitate protejate la nivel european – câteva dintre ele pur românești, ceea ce înseamnă că nu mai sunt nicăieri întâlnite în lume -, Delta Dunării oferă privitorului de ocazie un spectacol cu adevărat grandios, în mare parte posibil grație celor 331 de specii de păsări. Nu mai puțin de 130 dintre ele sunt migratoare. Despre ele vom vorbi în cea de-a treia și ultima parte a reportajului referitor la Muzeul Cinegetic Posada și la poveștile lui fascinante.
Nu înainte, însă, de a zăbovi asupra obiceiurilor și caracteristicilor, unele de-a dreptul ciudate, pe care le au păsările de pradă.
Exponatele prind încet-încet viață, sub tirul cuvintelor mitraliate de muzeograful Florentina Pitic. Facem cunoștință cu două păsări despre care aflăm că au dispărut în România, motivele fiind puse pe seama ignoranței și sălbăticiei oamenilor, pe de o parte, dar și a dezvoltării agriculturii, pe de alta.
Vine la rând corbul, considerat printre cele mai inteligente păsări, cu un dezvoltat simț al supraviețuirii, dar și cu o capacitate extrem de rară în cazul tuturor celorlalte sălbăticiuni: darul de a putea vorbi.
Din reportajul video poți afla cu ce calități, cu adevărat fenomenale, este înzestrat corbul.
Următorul popas îl facem în sala ticsită cu înaripate pe care nu le putem găsi nicăieri în altă parte decât în Delta Dunării.
Ne apropiem de finalul călătoriei noastre printre exponatele, unice în România, ale Muzeului Cinegetic Posada. Ultima oprire este în sala destinată faunei așa-numite exotice.
Punem punct aici poveștii fascinante despre castelul de odinioară al domnitorului Gheorghe Bibescu. Un castel incendiat de germani, prădat, iar mai apoi distrus din temelii de unguri, devenit în cele din urmă, grație Muzeului Cinegetic Posada, loc de preumblare pentru cei care îndrăgesc lumea necuvântătoarelor.
CITEȘTE ȘI: