Prima pagină » Reportaj » EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a Bastionului Croitorilor din Cluj. Turnul a supraviețuit 600 de ani, după ce a fost pus la pământ de forțele naturii, apoi aruncat în aer de frica austriecilor

EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a Bastionului Croitorilor din Cluj. Turnul a supraviețuit 600 de ani, după ce a fost pus la pământ de forțele naturii, apoi aruncat în aer de frica austriecilor

Construit în preajma anului 1460, pe fundamentul mai vechi incinte medievale, nu mai mare, la acea vreme, de 7 hectare, Turnul Croitorilor din Cluj este una dintre puținele clădiri – dacă nu cumva singura – din orașul transilvan care a supraviețuit, aproape intact, trecerii unei jumătăți de mileniu. Construcția bastionului, ridicat special în scop de fortificare a cetății Clujului, a fost finanțată de breasla croitorilor, una dintre cele mai puternice și mai avute asociații de meșteșugari clujene din Evul Mediu. De aici, de altfel, i se trage și numele.   

În cei aproape 600 de ani scurși din momentul în care a fost ridicat, Turnul Croitorilor a trecut, în mai multe rânduri, prin momente de mare cumpănă, aflându-se, de fiecare dată, la un pas să fie șters pentru totdeauna de pe harta marii cetăți clujene. Prima astfel de încercare – căreia impresionanta clădire ridicată din avutul breslei croitorilor a trebuit să îi facă față – a fost și cea mai grea dintre toate. O descătușare impresionantă a forțelor naturii avea să o transforme, în doar câteva minute, într-o grămadă informă de moloz și praf. A fost nevoie de intervenția măiastră a meșterilor zidari pentru ca Turnul Croitorilor, astăzi clădire simbol a Clujului, să își redobândească grandoarea de odinioară.

O sută de ani mai târziu, Turnul Croitorilor era din nou distrus. De data aceasta, cu bună-știință, chiar de către reprezentanții Cetății, care refuzau să își lase bunul cel mai de preț pe mâinile dușmanilor. Bastionul era incendiat sub privirile încărcate de ură ale celor care veniseră pentru a-l cuceri, împreună cu întreaga cetate a Clujului.

Renăscut din propria-i cenușă, aidoma Păsării Phoenix, Turnul se înalță din nou semeț, dând parcă asigurări trecătorului de rând – sau celui care-i dorește pierirea și, implicit, subjugarea urbei pe care a fost conceput să o apere-, că locuitorii marii citadele clujene nu sunt dispuși să accepte ca genunchiul vreunui venetic să le apese grumazul.

În reportajul video, vezi povestea Bastionului Croitorilor din Cluj, turnul care nu vrea să moară.