EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a „specialilor” din judo românesc. Cum au ajuns, din copii cu probleme, pe podiumul mondial al judoka
A fost odată ca niciodată. Așa încep toate poveștile, istoriste cu voci domoale la gura sobei de cine știe ce bunic mucalit și mai tot timpul pus pe șotii. Așa începe și povestea noastră de astăzi. Una despre dârzenie, putere interioară, nu în ultimul rând forță uluitoare a omului de a-și învinge destinul și de a-și făuri propria-i viață de învingător. În cazul nostru, un învingător în kimono, venit din rândul acelora pe care obișnuim să îi numim speciali, doar pentru că s-au născut altfel decât ceilalți. Pentru că sunt diferiți, plămădiți dintr-un alt aluat decât restul.
Cel puțin așa credem noi! Și totuși, realitatea – așa cum ne-a fost ea prezentată de micul grup de judoka bucureșteni pe care i-am găsit la treabă, în plin antrenament, burdușind saltelele sălii de sport din Capitală – este cu totul și cu totul alta. Puii de om – eroii poveștii noastre de astăzi-, sunt, dincolo de accepțiunea termenului care le este atribuit, cu adevărat speciali. Și spunem asta pentru că în pieptul lor bate o inimă de leu, pentru că au demonstrat că își pot depăși condiția și că, mai abitir decât oricare altul, se iau de piept cu propriul destin, cu propria viață. Aceeași viață pe care, în orice moment al existenței lor, au curajul să o provoace la trântă dreaptă, pe salteaua de judo!
Așadar, a fost odată ca niciodată! De fapt, este și pentru totdeauna!
Campioni la trânta cu viața
Despre cum au ajuns acești copii să performeze într-un sport care nu se află la îndemâna oricui, dar și despre modul în care au reușit să își depășească statutul de speciali și să devină oameni în toată firea, cu responsabilități aparte, capabili să reprezinte România în competiții de mare anvergură mondială, ne-au vorbit, pe rând, antrenorii lor de judo. Antrenori care nu le sunt doar profesori în arta sportului pe saltea, ci și confidenți și dascăli în viața de zi cu zi.
O primă parte a secretului care le asigură acestor copii o carieră de-a dreptul uluitoare în sport este reprezentată de părinți. Ei sunt, așa cum ne mărturisește Ștefan Ganuci, secretarul Comisiei de judo adaptat din cadrul Federației Române de Judo, primii care luptă pentru dreptul la o viață normală a ”spartanilor cu inimi de leu”. Cei care le insuflă curajul de a păși pe saltea și de a își surclasa adversarul. Pentru că, dacă ceva este cu adevărat înălțător în povestea noastră de astăzi, atunci acel ceva are legătură cu capabilitatea acestor copii de a-și învinge propriul destin. De a fi campioni în trânta cu viața.
Nu doar părinții și antrenorii depun eforturi pentru ca acești copii să învețe buchea vieții de pe poziția învingătorului. În campania lor de promovare a specialilor este implicată și Federația Română de Judo, ale cărei inițiative sunt demne de toată lauda. Inclusiv cea care implică promovarea acestor tineri, în pieptul cărora bate inima campionului înnăscut, în rândul celor mai buni dintre cei buni judoka ai lumii.
Ministerul Sportului nu crede în finanțarea proiectului
Veștile proaste în ceea ce privește susținerea celor care cred în a doua șansă și care au îndrăznit să arate lumii că cei slabi și neajutorați pot foarte bine să fie puternici și îndeajuns de pregătiți pentru viață pentru a se încununa cu titlul de campioni mondiali – pentru că au tăria de caracter și motivația necesară să facă acest lucru-, vin din partea Ministerului Sportului. Acolo unde regula finanțării diferitelor acțiuni cu specific sportiv nu se aplică și în cazul… specialilor.
Despre cum au reușit specialii din judoka românesc să își învingă condiția de copii cu probleme, care le sunt crezurile și ce șanse au avut în lupta cu viața pe care au provocat-o la trântă dreaptă pe salteaua de judo, veți afla mai multe din prima parte a reportajului video.
Cea de a doua parte a reportajului „La trântă cu viața – povestea celor cu inimi de leu” va fi despre antrenamentele speciale pe care le susțin, în compania antrenorilor, puii de oamenii care s-au depășit pe ei înșiși și ce îi determină să își dorească să fie cei mai buni dintre cei buni.