EXCLUSIV VIDEO | Secretul ascuns 800 de ani sub straturi groase de tencuială. Descoperirea care schimbă istoria Schitului Lespezi și a Comarnicului

Publicat: 23/07/2023, 12:00

Considerat, pe drept cuvânt, cea mai veche construcție monahală de pe Valea Superioare a Prahovei, Schitul Lespezi face parte dintr-un ansamblu arhitectural, de factură medievală, unic în această zonă extrem de apreciată din punct de vedere turistic. Deși puținele izvoare istorice plasează începuturile construcției între anii 1661-1686, în realitate, micul schit care se înalță maiestuos privirii, în simplitatea lui, într-o poiană din mijlocul unei păduri de fagi de la poalele muntelui Pleşuva Mică, are o vechime cu mult mai mare.

Acest fapt pare dovedit de o întâmplare petrecută în vara lui 2019, când, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii – aflată pe atunci într-un stadiu avansat de degradare -, a fost descoperit un fragment dintr-o pictură pe care specialiștii au estimat-o ca fiind realizată în preajma anului 1200. În condițiile în care localitatea Comarnic – pe așezământul căreia se află lăcașul de cult -, este atestată documentar la 1510, descoperirea fragmentului de frescă pictată pe pereții Schitului Lespezi poate avea o însemnătate uriașă, schimbând practic întreaga istorie a locului.

Presupunerea de care vorbește, la începutul dizertației sale, Ilie Emanuel Enoaie, proaspăt absolvent al Facultății de Teologie din București, are toate șansele să devină certitudine, atâta vreme cât experți în arta iconografiei s-au grăbit să ia mostre din respectiva pictură pentru a-i verifica și certifica vechimea.

Despre cum s-a ajuns la descoperirea, epocală pentru zona Comarnicului, dar și pentru arta picturii bisericești, în general, vorbește Emanuel Enoaie, fiul parohului Bisericii „Sfânta Treime” din Posada, preotul Iulian Enoaie.

În reportajul video este prezentat fragmentul de pictură datată la 1200, descoperit pe pereții Schitului Lespezi și sunt explicate circumstanțele în care a fost dezvăluit de restauratori, dar și în ce fel acesta schimbă istoria de 500 de ani a orașului Comarnic.

Un pictor neîntrecut

Lăsăm deoparte speculațiile – deși, dacă e să dăm crezare primelor concluzii trase de experți, avem de-a face, în proporție covârșitoare, cu o certitudine, iar fragmentul de frescă pictat pe pereții Schitului Lespezi este mai mult un fapt dovedit decât o simplă bănuială -, și ne întoarcem la pictura nemuritoare a Sfântului Pafnutie Pârvu Mutu Zugravul. Aflăm, tot de la Emanuel Enoaie, ce anume diferenția opera celebrului pictor de biserici de cea a înaintașilor săi, dar și care a fost aspectul care l-a consacrat, nu doar în rândul contemporanilor, ci și în cei ai posterității, drept unul dintre cei mai mari și mai productivi artiști ai secolului XVII.

Procesul de restaurare a picturii realizate cu mai bine de 500 de ani în urmă de Pârvu Mutu Zugravul – prima sa lucrare în calitate de meșter zugrav de biserici, dacă e să ne luăm după experți în iconografie -, a fost unul extrem de anevoios, specialiștii restauratori fiind nevoiți, pentru a conserva și reda totodată unicitatea stilului arhitectural vechi al acestui așezământ monahal, să folosească același material natural utilizat cu secole în urmă de neîntrecutul pictor Pârvu Mutu.

Restaurare, dar nu prea!

Explicațiile despre cum de a fost posibil ca pictura inițială, datată în preajma anului 1200, să fie ascunsă, preț de opt secole, sub straturile groase de tencuială, iar mai apoi de vopsea specifică picturii secolului XVII, fără ca vreunul din istoricii locului să aibă habar despre existența ei sunt date de Emanuel Enoaie, în reportajul video.

Potrivit acestuia, procesul de restaurare propriu perioadei în care pensula vestitului Pârvu Mutu Zugravul reușea să țeasă, în tușe unice, atmosfera fascinantă a unor fresce bisericești nemaiîntâlnite presupunea cu totul și cu totul altă tehnică de lucru, improprie de altfel accepției termenului de restaurare.

Povestea uluitorului Schit Lespezi și a nu mai puțin fascinantul său pictor, cel care a rămas de-a pururi consemnat în istorie drept Sfântul Pafnutie Pârvu Mutu Zugravul, am prezentat-o în prima parte a reportajului. O poveste care, dincolo de parfumul irezistibil al vremurilor de odinioară, readuce în matca ei istoria, oferind micului, dar neasemuit de cochetului schit de pe Valea Prahovei trecutul pe care îl pierduse vreme de 800 de ani.

Prima parte a reportajului video despre Schitul Lespezi o puteți vedea AICI.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea schitului fără trecut, pictat de Michelangelo de România. Cum a ajuns celebrul pictor să fie canonizat 

EXCLUSIV VIDEO | El Dorado de România. Poveștile fascinante ale orașului vechi de 200 de ani care a fost simbolul mondial al aurului negru

EXCLUSIV VIDEO | Cum a ajuns Elena Ceaușescu să poarte la Paris o ie țesută la Breaza. Povestea fascinantă a iei ”descântate”

EXCLUSIV VIDEO | Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. De la CASTELUL lui Gheorghe Bibescu la trofeele lui Ceaușescu

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri